Hlavní obsah
Umění a zábava

Když slavní komici hrají ve vážných rolích

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: public domain, volný zdroj

masky komedie a tragédie

V televizi běží nějaký pořad, ve kterém vystupuje náš oblíbený komik. Tělem prostupuje pocit napětí, kdy konečně udělá nějakou hloupost. Tentokrát se ale šprýmař rozhodl zahrát si ve VÁŽNÉ roli.

Článek

Rowen Atkinson

Slavný britský herec, známý především jako podivný Mr. Bean, si zahrál v nespočtu komedií. Jako příklad můžeme uvést Milionový závod, Scooby Doo či Johnny English. Komedie je zkrátka jeho živel. Vždyť i scénář k první sérii Černé zmije vzešel z jeho pera, nemluvě o jeho divadelní tvorbě.

Ačkoliv se to zdá téměř neuvěřitelné, celosvětově známý Mr. Bean si zahrál ale i ve vážných rolích. Pozornější divák si ho mohl například všimnout ve filmu James Bond: Nikdy neříkej nikdy, kde měl opravdu malou roličku.

Můžeme ho však vidět i v hlavní roli ve filmech o Maigretovi, francouzském detektivovi vyšetřujícím vraždy. A když se člověk po pár minutách běžícího filmu smíří s tím, že tentokrát Atkinson skutečně neudělá žádnou blbost a nebude předvádět svou pověstnou bláznivou mimiku, musí uznat, že jeho výkon je opravdu výtečný.

Jako čestnou zmínku pak můžeme zmínit seriál Včela na mušce. Ten je sice také z humorného prostředí, přesto je v některých situacích velice vážný a dojemný.

Foto: Eva Rinaldiová, Creative Commons Attribution-Share Alike 2.0

Rowan Atkinson

Jim Carrey

Ace Ventura, Grinch, Blbý a blbější, Ježek Sonic nebo Božský Bruce. To je jen střípek z nespočtu Carreyho komediálních rolí. Jeho pověstná řeč těla v kombinaci s dokonalou mimikou z něj zkrátka dělá komika každým coulem. Spojitost s tím může mít i jeho diagnostikované ADHD. Ale i tento věčný kašpárek si v životě pár vážných rolí střihnul.

Namátkou můžeme uvést snímky, jako Thruman Show, Dark Crimes nebo nebo Věčný svit neposkvrněné mysli.

Film Číslo 23 je americký Thriller, vyprávějící příběh o muži, který od své manželky dostane jako dárek knihu. Čím více čte, tím více se ztotožňuje s hlavní postavou detektiva v ní. A stejně, jako tato postava, i on začíná být číslicí dvacet tři posedlý. Atmosféra postupně houstne, až nakonec dojde k nejhoršímu.

Jako čestnou zmínku uvedeme film Muž na měsíci. Ten sice spadá do žánru komedie, ale konec je natolik dojemný, že má výsostné právo sem být zařazen. Navíc ho režíroval Miloš Forman.

Foto: Jan Smith, Creative Commons Attribution-Share Alike 2.0

Jim Carrey

Leslie Nielsen

Tohoto mistra komedie zná jistě každý. A to i přes to, že nás už před lety opustil (zemřel na zápal plic v roce 2010). Leslie Nielsen, jenž je u nás znám hlavně díky filmům, jako Bláznivá střela, Drákuloviny nebo Scary Movie, však svoji hereckou kariéru nezačínal v tomto žánru. Díky svým ostře řezaným rysům byl zprvu obsazován do přísných i záporných rolí. Navíc se jednalo spíše o epizodní obsazení. Ke komedii se dostal až ke stáří.

Co se týče vážných rolí, vybaví si je spíš starší generace. Objevil se například v několika epizodách To je vražda, napsala, v detektivu Columbovi nebo v jedné epizodě seriálu M*A*S*H.

Co se pak týče filmu, získal vedlejší roli v úspěšném Dobrodružství Poseidonu (1972). Ten je o výletní lodi, která je během plavby převržena mohutnou vlnou dnem vzhůru a pár odhodlaných pasažérů se snaží dostat k jejímu dnu v naději, že přivedou pomoc. Zde si Leslie zahrál kapitána této nešťastné lodi.

Nielsen se ke své komediální tvorbě dostal prý po té, když na jednom castingu dokázal s naprosto vážnou tváří říct úplnou pitomost. Toho pak ve svých následných obsazeních hojně využíval.

Foto: anonym, wikimedia - volný zdroj

Leslie Nielsen

Robin Williams

Komik, s věčně veselým výrazem, hrál především rodinné komedie a dětské filmy. Nejtypičtějšími jsou třeba Táta v sukni, Flubber, Petr PanJumanji. V originále také propůjčil hlas kreslenému disneyovskému Džinovi. Ale ani on se vážným rolím nevyhýbal.

Dobrý Will Hunting vypráví příběh o mladíkovi, který pracuje jako uklízeč a je poněkud citově labilní. Ale co je důležitější, je génius. V příběhu se pak dostává do situace, kdy musí docházet k terapeutovi, kterého hraje právě Williams. Legendární je pak scéna, kdy Robin vypráví veselou historku o své zesnulé manželce a i přesto, že se po vyzrazení pointy směje, kanou mu slzy dojetí i smutku (mimochodem, tato scéna byla prý celá improvizovaná). Skvěle natočené drama s úžasnými herci bylo natočeno v roce 1977. Robin za něj dokonce obdržel Oscara za nejlepší mužský herecký výkon ve vedlejší roli.

Svět opustil v roce 2014, po dlouhých zdravotních komplikacích. Později bylo prohlášeno, že kvůli špatným duševním stavům spáchal sebevraždu.

Foto: volný zdroj, wikimedia

Robin Williams

Vladimír Menšík

Abychom tu nezmiňovali pouze hollywoodské hvězdy, zapátráme trochu i v české filmové historii. Vladimír Menšík byl ikonickou postavou své doby. Kdo by neznal takové klasiky, jako Což takhle dát si špenát, Dívka na koštěti, Pane, vy jste vdova či Jak utopit doktora Mráčka, aneb konec vodníků v Čechách.

Nicméně i tento herec, který je slavný po nejvíce z komedií, si ve svém životě zahrát v mnoha vážných rolích. Mohli jsme ho vidět v černobílém filmu Spalovač mrtvol nebo ve filmové adaptaci Král Šumavy. Ale asi nejvážnější roli v životě si zahrál až na sklonku života ve filmu Dobří holubi se vracejí (1988). Ten je takovou českou verzí Přeletu nad kukaččím hnízdem (knižní předloha Vyhoďme ho z kola ven od Kena Keseyho) a pojednává o protialkoholní léčebně. Slavný herec tu ztvárňuje jednoho z léčených.

Sám Menšík měl nemalé problémy s alkoholem, což pro něj samo o sobě muselo být při natáčení náročné. Především byl ale hodně nemocný, což je ve snímku více než patrné. Přesto ani na sklonku života nepřišel o svůj pověstný humor a vypravěčský um. Zemřel téhož roku na prasklý vřed v krku.

Foto: Dendrofil, wikimedia - volný zdroj

Vladimír Menšík, náhrobek

Anketa

Kterého z výše jmenovaných komiků máte nejraději?
Rowan Atkinson
11,1 %
Jim Carrey
13,9 %
Leslie Nielson
5,6 %
Robin Williams
2,8 %
Vladimír Menšík
66,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 36 čtenářů.

doplňkové informace z CSFD.cz

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz