Hlavní obsah
Lidé a společnost

Manželky Jindřicha VIII.: Hrozné osudy anglických královen

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Autor Joos van Cleve, volné dílo Wikimedia Commons

Jindřich VIII.

Jindřich VIII. byl skvělým sportovcem, vyznačoval se láskou k umění i k ženám. Panovníka, podobného Rudolfovi II., známe ale především pro jeho četná manželství. Jaké byly a jak skončily.

Článek

Kateřina Aragonská

Do Kateřiny A. byl Jindřich zamilovaný už od dětství, a když po smrti jeho bratra Artura ovdověla, trvalo pouhých čtrnáct měsíců, než ji pojal za choť. Jakožto španělská infantka byla i z politického hlediska ideální volbou.

O šest let starší Kateřina vynikala ctností a přirozenou skromností, což mladému králi imponovalo. Navzdory tomu se po čase stala nepohodlnou, když mu nebyla schopna dát mužského potomka. Z jejich svazku se pouze jediné dítě dožilo dospělosti, a to Marie I. Tudorovna.

Rozhodl se tedy manželství s Kateřinou anulovat. To se mu nakonec, navzdory komplikacím, podařilo (za notné motivace jeho budoucí, v pořadí druhé, ženy).

Kateřina pak zbytek svého života strávila v osamění a bojem o práva své dcery. Ve věku 55 let zemřela na rakovinu.

Foto: Autor J.W. Wright, volné dílo Wikimedia Commons

Kateřina Aragonská

Anna Boleynová

Je asi nejznámější z Jindřichových manželek. Štíhlá, tmavovlasá i cílevědomá a panovačná, známá svou genetickou vadou v podobě znetvořeného šestého prstu. Ten později napomohl k obviněním o jejím údajném čarodějnictví.

Nebyla zdaleka první Boleynovou, která panovníka okouzlila. Ještě před jejím uvedením na královský dvůr měl Jindřich milostný poměr s její sestrou. Na rozdíl od ní se Anna ale nespokojila s rolí pouhé milenky. Usilovala o králův rozvod, v čemž jí nahrávaly i marné pokusy o zplození syna s Kateřinou.

Když bylo konečně dosaženo rozvodu, tajně se s Jindřichem vzali. Anna po sňatku porodila dítě, byla to však další dcera (Alžběta I.), a tak se Boleynová ocitla v těžké situaci. Prošla několika potraty a, kvůli údajným nevěrám, terorizovala krále hysterickými výstupy. To jen zapříčinilo, že skutečně začal vyhledávat dámskou společnost jinde.

V roce 1536 byl Jindřich vážně zraněn při turnajovém klání a, tehdy těhotná, Anna následkem šoku potratila. Jak se později ukázalo, čekala chlapce. To bylo poslední pomyslnou kapkou královy trpělivosti.

Brzy na to přišlo obvinění z velezrady a čarodějnictví. Protože však stále byla královnou, nepřicházelo v úvahu, aby našla smrt v plamenech. Byla tak odsouzena k popravě stětím. Ze strachu, aby její poprava proběhla rychle a bezbolestně, si u manžela vyprosila popravu mečem, a to přímo od francouzského kata z Calais, čemuž král „blahosklonně“vyhověl.

Foto: Autor anonymní, volné díl Wikimedia Commons

Anna Boleynová

Jana Seymourová

Jana byla dvorní dámou obou předchozích královen. Sveřepě odmítala stát se panovníkovou milenkou. A to i přes to, že byla ve svých 26 letech stále svobodná. Vzali se ihned po té, co byla Anna B. popravena.

Povahou se spíše podobala Kateřině. Byla mírná a poddajná. To Jindřich, po výbušném manželství s Annou, uvítal. Nebyla ale hloupá. Dámám na dvoře zakázala odít se do francouzské módy, které se Jindřich velice obdivoval, a toto privilegium ponechala pouze své osobě.

Ačkoliv časem krále začala nudit, v přímém ohrožení nejspíš nebyla. Nepletla se do politiky, neodmlouvala a pokud na něj někdy žárlila, nedávala to najevo. Také se zasazovala o jeho sblížení se s dcerami, Marií a Alžbětou.

V roce 1537 porodila chlapce (Eduarda VI). Jindřichovi se tak konečně splnil sen o následníkovi trůnu. Sama však dvanáct dní po porodu zemřela. Jindřich tehdy nechal vyhlásit několikaměsíční státní smutek a později prohlásil, že byla jeho nejmilovanější ženou. Také vyjádřil přání být po smrti pohřben po jejím boku.

Foto: Autor Hans Holbein, volné dílo Wikimedia Commons

Jana Seymourová

Anna Klevská

V době, kdy dětská úmrtnost byla na denním pořádku, Jindřich nezahálel. Začal se poohlížet po další manželce, v touze po dalším dědici. Tak došlo ke čtvrtému sňatku s německou princeznou, Annou Klevskou.

Podobně jako u Kateřiny A., i zde padlo hlavní rozhodnutí z hlediska politiky. Jindřich Annu K. nikdy předtím neviděl a byť se jednalo spíše o sňatek z rozumu, nechtěl k němu svolit dříve, nežli budoucí manželku spatří. Za tímto účelem za ní vyslal dvorního malíře a po shlédnutí princeznina portrétu souhlasil s manželstvím. Oč víc byl zklamán, když Annu uviděl ve skutečnosti. Po prodělaných neštovicích měla tvář zbrázděnou jizvami a ani postavou krále nepřitahovala. Nutno podotknout, že sám v té době trpěl značnou nadváhou, vyvolanou přejídáním a nedostatkem pohybu, příčinou předchozího zranění z turnaje. Ke všemu ani jeden nemluvil řečí toho druhého, což k ideálnímu manželství také zrovna nepřispělo.

Rozvod proběhl šest měsíců po sňatku. Anna souhlasila, avšak s podmínkou, že jí bude vyplácena renta a dostane do svého vlastnictví rozsáhlé pozemky.

Foto: Autor Hans Holbein, volný zdroj Wikimedia Commons

Anna Klevská

Kateřina Howardová

Ještě téhož roku se oženil po páté a udělal si tak další zářez do Boleynovské přízně. Kateřina H. byla sestřenicí Anny Boleynové. Mladá, krásná žena se stala trnem v oku Seymourům. Báli se, že by mohla přivést na svět dalšího dědice a tím ohrozit nástupnictví Eduarda. Nutno podotknout, že nejspíš zcela zbytečně. Jindřich v té době, krom stále zhoršující se nadváhy, trpěl mnoha zdravotními neduhy a téměř jistě byl už od manželství s Annou Klevskou impotentní.

Později byla Kateřina H. obviněna ze styků s několika muži (mimo jiné i s jistým Thomasem Culpepperem) a vykázána do kláštera, kde čekala na svůj proces. Na základě obvinění z milostného poměru s královnou byl Thomas popraven. Sama jej následovala jen o rok později.

Když kráčela k popravčímu špalku, údajně prohlásila, že by byla raději chudou ženou Thomase, nežli královnou Anglie.

Foto: Autor Hans Holbein, volný zdroj Wikimedia Commons

Kateřina Howardová

Kateřina Parrová

Poslední Jindřichovou manželkou se pak stala bohatá, dvojnásobná vdova, Kateřina Parrová. Jako jediné se jí podařilo Jindřicha skutečně smířit s dcerami a konečně jim bylo přiznáno právo následnictví. Byla králi, vzhledem k jeho zdravotnímu stavu, spíše pečovatelkou, nežli manželkou.

Původně vychovávána v katolické víře, později začala sympatizovat s církevními reformami. Jindřich (tehdy již konzervativec) byl po tomto zjištění katolíky u dvora přesvědčen, že je Kateřina velezrádkyní a byl na ni vydán zatykač. Naštěstí se to dozvěděla včas a běžela ke králi orodovat. Prohlásila, že její víra není důležitá, a že důležité je pouze to, co si myslí on. Tato pokora krále obměkčila a Parrová tak vyvázla téměř jisté smrti.

Když v roce 1547 král ve věku 56 let zemřel, provdala se počtvrté a to za bratra Jany Seymourové, Thomase Seymoura. Byly tak s Annou Klevskou jediné, které svého manžela přežily. Kateřina ale jen o pouhý rok, kdy Thomasovi porodila dceru a zemřela na následky horečky omladnic.

Foto: Autor anonymní, volné dílo Wikimedia Commons

Kateřina Parrová

Anketa

Která z Jindřichových maželek je vám nejsympatičtější?
Kateřina Aragonská
66,7 %
Anna Boleynová
7,1 %
Jana Seymourová
11,9 %
Anna Klévská
4,8 %
Kateřina Howardová
4,8 %
Kateřina Parrová
4,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 42 čtenářů.

Zdroj informací a obrázků: https://cs.wikipedia.org/wiki/Jind%C5%99ich_VIII._Tudo

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz