Hlavní obsah
Názory a úvahy

Jak stát pokrytecky nechává mladé na pospas tabákovému průmyslu

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: AI image generator / Adobe Firefly

Když spatříte v Praze na obzoru nad chodníkem obláčky dýmu, můžete předpokládat, že se z něj vzápětí vynoří skupinka studentů vycházející ze školy. Proč nic takového neuvidíte třeba v Barceloně?

Článek

Mladých kuřáků e-cigaret přibývá, polovina z nich užívá nikotin

Než se vrátíme do Barcelony, je třeba vstřebat trochu čísel. Veřejnou diskusi o ochraně zdraví v oblasti tabákové politiky opanovalo téma odlišných přístupů ke klasickým cigaretám a k tak zvaným alternativám, jakými jsou e-cigarety a cigarety s nahřívaným tabákem. Odborníci vesměs tvrdí, že ty by měly zůstat zvýhodněné oproti klasickým cigaretám, včetně zachování chuťových esencí, protože představují menší riziko než cigarety klasické.

Já se ale ptám, co je však cílem. Protože to, jak moc je neúspěšný náš přístup k ochraně zdraví v této oblasti, nám ukazují nejen zmíněná oblaka dýmu nad skupinkami studentů, ale i čísla.

Často slyšíme, že počet kuřáků v ČR klesá. Při bližším pohledu minimálně od roku 2019 to však není tak úplně pravda. V lepším případě můžeme říci, že stagnuje. Viz následující graf. A pozor, bavíme se nyní o kuřácích klasických tabákových produktů. Cigarety, dýmky, doutníčky atd.

Foto: Státní zdravotní ústav

Šedivá křivka, která představuje klasické cigarety, zkrátka není jediná. Ještě lépe pak trend uvidíme v následujícím grafu. Zde vidíme tabákové výrobky pohromadě a rozdělené podle věkových kategorií. To, že od roku 2019 můžeme hovořit maximálně o stagnaci poklesu kouření tradičních tabákových výrobků, je zde viditelnější. A když se zaměříme na nejohroženější skupinu (protože z ní se následně odvíjejí budoucí trendy), tedy na skupinu od 15 do 24 let, tak vidíme dokonce nárůst.

Foto: Státní zdravotní ústav

No a nyní si k tomu přidejme obrázek tzv. alternativ ke klasickým tabákovým výrobkům.

Foto: Státní zdravotní ústav

Ne úplně povzbudivý je také pohled, který nám ukazuje, v jakých počtech skutečně dochází k efektu náhrady za klasickou cigaretu, vs. kolik lidí při používání alternativ dále kouří klasické tabákové výrobky, či dokonce, jaké je procento lidí, kteří kvůli těmto alternativám kouřit začalo, i když tzv. „zdravěji“.

Foto: Státní zdravotní ústav

Kdo chce ve výše uvedených číslech vidět nějaké pozitivní trendy, musí si čísla hodně přiohnout.

Jednu položku v odborné diskusi tvoří také otázka, jestli rušit, nebo nerušit příchutě pro e-cigarety. Někteří odborníci tvrdí, že je lepší je nechat, protože pak e-cigareta zůstává atraktivnější, tedy zdravější, alternativou ke klasickému kouření, a kuřáci se jinak vrátí ke klasické cigaretě.

V nové vyhlášce skutečně nakonec příchuti zůstanou. Argumentace ministerstva zdravotnictví, že tu máme nárůst uživatelů těchto výrobků v nejmladší věkové skupině, a je třeba omezit jejich atraktivitu, neobstálo. „Nic takového po nás EU nechce. Podobné věci je třeba řešit celoevropsky,“ řekl na jednání zdravotního sněmovního výboru ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09).

V této otázce stojí adiktologové za ministrem. A v kontextu celé situace politiky v oblasti kouření mají zajisté pravdu, pokud se opírají o zkušenosti ze světa, kde se příchutě omezily, došlo k nárůstu používání klasických cigaret. Problém ovšem zůstává v celém kontextu politiky v oblasti kouření. Jak jsme si ukázali výše, žádné pozitivní trendy ze situace, kdy tu máme dostupné chutné a voňavé alternativy, vyvodit nelze.

Na příkladu příchutí se dá částečně demonstrovat, jak jsou vytržené části problematiky nefunkční. Čísla skutečně ukazují, že jsou to právě příchutě, co často lidi motivuje k užívání e-cigaret. Ale z jaké kohorty převážně pocházejí tito uživatelé, už nám neřeknou. Z té, která stejně kouří i klasické cigarety, z té, která přestala anebo dokonce z té, která by nikdy nezačala? Samé otázky.

Foto: Státní zdravotní ústav

I bez znalosti odpovědi na otázku výše můžeme nejenom vidět v ulicích, ale i z následujícího grafu vytušit, že tu rozhodně existuje vysoká atraktivita těchto výrobků pro nejmladší generaci. Ty se pak stávají vstupní branou ke zlozvyku, který se na zdraví, podle dosavadních poznatků sice podstatně méně než klasické cigarety, rozhodně podepisuje a do budoucna může vést k horší alternativě. Viz velký průnik kuřáků klasických cigaret a alternativ.

Foto: Státní zdravotní ústav

Ale i když zůstaneme jen u e-cigaret s ochucovadly, tak se opravdu o nic zdravého nejedná. Jedna z nových studií (odkaz ve zdrojích) zabývající se zvýšením atraktivity ochucovadel v e-cigaretách říká:

Prodej e-cigaret i příspěvky na sociálních sítích naznačují, že strategie výrobců byla úspěšná. Obnovená atraktivita způsobuje nejen problém veřejného zdraví, ale také ohrožení zdraví jednotlivých vaperů. Výzkum prokázal zvýšenou toxicitu spojenou s ochucovadly běžně používanými v ochucených e-cigaretách, která se pravděpodobně přidávají do e-cigaret s tabákovou příchutí na bázi nikotinu získaného z tabáku a syntetického nikotinu bez tabáku, a tyto další příchutě jsou spojeny s vyššími klinickými příznaky, které často nevyvolávají pouze přírodní, tradiční tabákové příchutě.

Další zdravotní rizika, která aromata představují, jsou výrazná i bez zohlednění toxikologických interakcí různých tabákových aromat, a je třeba provést další výzkum, aby bylo možné důkladně porozumět zdravotním rizikům a přijmout odpovídající opatření pro regulaci těchto nových výrobků.

Vrtěti psem

Vraťme se však k meritu věci a hned pak do Barcelony. Otázky kolem dílčích problémů jsou totiž jakýmsi „vrtěti psem“ kolem celé problematiky. Ona je totiž ve skutečnosti celá politika v této oblasti velmi pokrytecká. Proč? Inu, neměla by základní otázka znít nějak takto: Jak ochránit zdraví mladé generace před nebezpečím zlozvyku, který může mít naprosto devastující účinky jak směrem k jednotlivci, tak ke společnosti, kterou tento zlozvyk stojí jen v ČR dvě desítky miliard ročně? A otázka druhá: Můžeme říci, pohledem na čísla z minulých let, že je stávající strategie úspěšná?

Pokud bychom zůstali poctivě u těchto dvou zásadní otázek, naše snahy by totiž směřovaly úplně jiným směrem než k otázkám, jestli ochucovadla ano, či ne.

První pohled by měl směřovat směrem ke stávající legislativě a její faktické realizovatelnosti. Máme zákon o ochraně veřejného zdraví, který v této oblasti disponuje řadou nařízení, které však v reálu nikdo zásadně nevymáhá, ani nenaplňuje. V pohledu hlubším se pak podívat na nesmyslné výjimky, které obsahuje. Už těmito dvěma pohledy bychom se mohli dostat blízko situaci, kterou člověk může zažít, když se toulá Barcelonou.

Namátkou. Místo vymáhání zákazu kouření na zastávkách veřejné dopravy, atraktivních informačních panelů atd. budujeme (za kolik peněz?) nové popelníky (situace v Praze). Těžko pak vysvětlovat kuřákům (natož ze zahraničí), že se u nás na zastávkách kouřit nesmí. Víte o tom, že zákon zakazuje kouření ve zdravotnických zařízeních, mimo místa k tomu vyhrazených? No tak to jsou u nás asi celé nemocniční areály. Kouřící pacienti a lékaři kdekoliv a areálu nemocnice jsou naprosto běžnou součástí naší reality. Co třeba dětská hřiště a sportoviště? Jednak, pokud nejsou za plotem, tak těžko určit, kde začínají a kde končí, a i když jsou – lavičky s kuřáky na nich nejsou výjimkou a rodič s malým dítětem může tak maximálně jít jinam. A tak by se dalo pokračovat.

Nesmyslné výjimky (jiný důvod než lobbing tabákových společností mne opravdu ani při velké snaze nenapadá) typu používání elektronických cigaret a IQOS na zastávkách MHD, v restauracích, na koncertech, jsou skutečně neobhajitelným nesmyslem.

Přesně tato dvě jednoduchá opatření v kombinaci s osvětou, která míří směrem, že kouření prostě není sexy, jsou tím, co stojí za tím, že španělští studenti se nenechají nachytat na vůni jahod z kouřícího přístroje. Prostě proto, že kouření (čehokoliv) je společensky velmi neatraktivní a různých, nikoliv jen hypotetických, obstrukcí hrozí příliš mnoho (kdo chce neustále kontrolovat, jestli není v blízkosti škola, školka, jestli neprochází parkem. - Vymezených míst, kde platí zákaz kouření, je ve Španělsku mnohem více. - Kdo se chce hádat s policií na zastávce, na městské pláži, v nemocničním areálu, tak ho to může vyjít velmi draho. Ano, pokuty v Barceloně jsou drakonické. To samé se týká restrikcí a postihů prodejů těchto výrobků nezletilým. Stát ve spojení s municipalitou těmito jednoduchými přístupy, které ale nezůstávají jen na papíře, tak na rozdíl od toho našeho, skutečně mladé před rizikem spadnutí do této závislosti chrání a šetří tak i nemalé peníze státnímu rozpočtu.

A turista jen tiše závidí, že se na pláží v písku nemusí prohrabovat vajgly a v dešti na zastávce se s ním nikdo nedělí o oblaka jahodového dýmu, natož toho cigaretového.

Zdroje

NAUTA 2023: Přibývá mladých kuřáků elektronických cigaret, polovina Čechů mezi 15-24 lety užívá nikotin: https://szu.cz/tiskove-zpravy/nauta-2023-pribyva-mladych-kuraku-elektronickych-cigaret-polovina-cechu-mezi-15-24-lety-uziva-nikotin/

Nečekaný zvrat ve sporu o e-cigarety. Ministerstvo otočilo, příchutě nezakáže: https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/koureni-vaping-e-cigareta-prichut-regulace-vyhlaska-zdravotnictvi.A241007_193913_domaci_ceve

Sun Y, Prabhu P, Rahman R, Li D, McIntosh S, Rahman I e-Cigarette Tobacco Flavors, Public Health, and Toxicity: Narrative Review - Online J Public Health Inform 2024;16:e51991: https://ojphi.jmir.org/2024/1/e51991

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz