Hlavní obsah
Internet a technologie

Jak Apple záměrně, ale skrytě, ovlivňuje politickou náladu v EU. A proč

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: AI image generator, Adobe Firelfy

Internet okamžitě po představení nových produktů této firmy zaplavily nadávky na evropské regulace, protože ty prý mohou za to, že nebudeme mít Apple Intelligence. Jo a v Česku za všechno můžou Piráti. Jenomže vše je trochu jinak.

Článek

Než se dostanu k tomu pokrytectví, tak nejdříve o technologických důvodech. Primárním důvodem tohoto rozhodnutí je, že Apple dlouhodobě nepodporuje v mnoha důležitých funkcích svých zařízení minoritní jazyky. A tak už dnes je to třeba pro Čecha takový půlprodukt. A je úplně jedno, že umíte anglicky. Prostě Siry vám e-mail a zprávu v češtině nepřečte, v mapách s českými názvy pomocí hlasového ovládání nenaviguje, text vám nepřeloží, a tak by šlo pokračovat. A žádné regulace s tím neměly a nemají nic společného. Stejně je tomu nyní. Naprostá většina funkcí, které Apple schovává za regulace, je dávno na evropském trhu dostupná v produktech třetích stran a žádným regulacím to nevadí. Odstraňování objektů z fotografií (Adobe), rozpoznávání a vyhledávání obrázků (Google Lens), minoring telefonu v operačním systému (Microsoft a některá zařízení s Androidem), shrnutí dlouhých textů (ChatGPT, Geminy, Copilot) atd. atd. Apple prostě jen zneužívá situace, kdy není schopen tyto služby v jiných jazycích nabídnout, k politickému tlaku na EU. Ano, má být proč naštvaný, protože bez regulací by nemusel vytvářet samostatný store, asi bychom stále používali proprietární Lightning kabel, hrozí mu pokuty, bude doplácet daně atd.

No a teď k tomu pokrytectví. První fáze uvedení funkcí Apple Intelligence se týká pouze spojených států, ve druhé fázi jsou další země a mezi nimi, světě div se, Čína. A ta má regulačních požadavků spjatých s Apple Intelligence (včetně povinnosti využívat jako 3rth party AI tu svou jedinou, vládou schválenou), přehršle. A protože trh jak hrom, Cook zapanáčkuje a všechno lze.

Závěrem. Mám Apple produkty rád. Úroveň privacy je někde jinde než u konkurence, ovládání, spolupráce jednotlivých zařízeních, kvalita zpracování – to vše jsou jeho přednosti. Ale ovce, která bude bečet tak jak v Cupertinu zavelí, opravdu uživatel Applu být nemusí. Btw. v USA se také začínají ohledně regulací AI a monopolních služeb věci posouvat, tak jsem zvědav, jaké pohádky uslyšíme za pár let…

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz