Hlavní obsah
Aktuální dění

Pouze obnovení SSSR může zajistit trvalý mír, prohlásil poslanec ruské Dumy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Fotka od WikiImages - Pixabay

Rusko je možná na pokraji války se všemi bývalými sovětskými republikami, protože má v úmyslu je anektovat, tvrdí poslanec ruské Státní dumy Jevgenij Fjodorov, člen vládní strany „Jediná Rosija“.

Článek

Ruská státní Duma je zvláštní místo ze kterého už roky nepřichází nic dobrého. Obehrává se zde spousta vystoupení, po kterých by v případě, že by byly řečeny kdekoli jinde následovala minimálně diplomatická roztržka a okamžitá rezignace autora.

Protože je ale Rusko co se týče diplomacie trošku jinde, můžeme z úst jejich představitelů slyšet slova o dobývání a podmaňování jiných států úplně stejně běžně jako kdyby to byla diskuze o tom, co bude dnes na obědovém menu.

Obnovení USSSR je jediným způsobem jak zajistit Rusku mír

Ano přesně tohle prohlásil poslanec ruské Státní dumy Jevgenij Fjodorov. Podle něj Rusko hodlá „obnovit“ Sovětský svaz okupací sousedních zemí, protože se podle jeho názoru postsovětské země údajně „nezákonně“ oddělily od SSSR.

Rusko již údajně začalo „sjednocovat SSSR“ okupací části Ukrajiny. Fjodorov to řekl v rozhovoru pro ruská propagandistická média.

Hrozba pro bývalé členy USSR?

Poslanec řekl, že Rusko bude muset bojovat se všemi zeměmi, které byly dříve součástí SSSR a zároveň považuje případnou okupaci postsovětských republik za „návrat k Sovětskému svazu“.

„Dříve nebo později se všechny bývalé republiky dostanou do konfliktu nebo budou bojovat s Ruskem: to je teoretická otázka. Některé z nich budou bojovat později jako Bělorusko. Gruzie už válčí, stejně jako Ukrajina. To plně platí i pro Arménii,“ řekl Fjodorov.

Podle Fjodorova by ale ke sjednocení nemuselo dojít pouze násilnou cestou, ale také za pomocí diplomacie.

Tato poslední věta ostatně dává smysl. Je těžké si představit, že by dvoumilionové země jako Moldávie, Gruzie a Arménie měli sebemenší šanci se ubránit agresi země se sedmdesátinásobkem obyvatel.

Skutečná hrozba nebo jen tlachy?

Ať už je tato hrozba skutečná nebo ne, už samo toto prohlášení by v každé normální zemi vyvolalo vlnu odporu. V Rusku ale jen zapadnou do mezi další podobné proslovy a za týden mu nikdo nebude věnovat pozornost. Fjodorov je možná blázen, ale spousta Rusů s ním minimálně tiše souhlasí a nikdo proti němu veřejně nevystupuje.

Představte si, že by poslanec ČR mluvil a násilném obnovení Československa. Ten mezinárodní, který by nastal poprask si ani nedokážeme představit. Ale Rusko, které o tom nejen mluví, ale je i schopné podle toho i jednat vesele ignorujeme.

Zdroje:

https://newsukraine.rbc.ua/news/russia-could-wage-war-against-all-former-1694827924.html

https://eng.obozrevatel.com/section-life/news-russias-state-duma-says-it-would-eventually-fight-all-post-soviet-states-16-09-2023.html

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Státní duma

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz