Hlavní obsah
Jídlo a pití

Hovězí srdce na brandy a červeném víně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Šárka Konečná

Hovězí srdce na červeném víně

Často si klademe otázku, co udělat s vnitřnostmi, které mnohdy na první pohled nevypadají přitažlivě. Leckdy mohou působit i odpudivě, ale pokud se dobře připraví, mohou být delikatesou.

Článek

Příkladem takového pokrmu budiž hovězí srdce. Jídlo, které uctí nejen nás, ale i naši případnou návštěvu. Recept navíc nezruinuje peněženku, což se třeba před výplatou může velmi hodit.

Ingredience pro 2 osoby:

300 g hovězího srdce

250 ml suchého těžkého červeného vína

10 cl brandy

1 lžíce kukuřičné mouky

1 šalotka

1 červená cibule

1 větvička rozmarýnu

1 polévková lžíce koncentrovaného rajčatového protlaku

10 g másla

sůl, olivový olej, černý pepř

Srdce nakrájíme napříč svalovinou na zhruba dvoucentimetrové plátky.

Na tenká kolečka nakrájenou šalotku a cibuli orestujeme v nízkém hrnci na dvou lžících oleje, přidáme srdce a to rovněž osmahneme z obou stran. Přidáme pepř a dochutíme solí. Šťávu z masa a cibule zredukujeme a přidáme brandy.

Poté, co se alkohol odpaří, přilijeme část vína, kterého si polovinu ponecháme. Hrnec přiklopíme poklicí a vše v něm vaříme na mírném ohni asi 40 minut. Pokud se nám vařící tekutina v hrnci vypařuje a maso by mělo tendenci se připalovat, podlijeme ho dle potřeby trochou vína s vodou. Jakmile je maso měkké, což poznáme tak, že po přitlačení vařečkou jde lehce stlačit, aniž by z něj tekla růžová šťáva, maso z hrnce vyjmeme, dáme ho stranou a udržujeme ho teplé.

Do vařící tekutiny v hrnci přidáme zbývající víno, máslo, snítku rozmarýnu, rajčatový protlak a vše zahustíme kukuřičnou moukou, rozšlehanou v půl sklenici vody. Omáčku necháme opět zredukovat a těsně před tím, než je zredukovaná úplně, do ní vrátíme maso.

Stáhneme plamen a necháme maso v omáčce mírně prohřát.

Poté je vyjmeme, naservírujeme na talíř a přelijeme omáčkou.

Ideální přílohou je polenta.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz