Článek
Příkladem takového pokrmu budiž hovězí srdce. Jídlo, které uctí nejen nás, ale i naši případnou návštěvu. Recept navíc nezruinuje peněženku, což se třeba před výplatou může velmi hodit.
Ingredience pro 2 osoby:
300 g hovězího srdce
250 ml suchého těžkého červeného vína
10 cl brandy
1 lžíce kukuřičné mouky
1 šalotka
1 červená cibule
1 větvička rozmarýnu
1 polévková lžíce koncentrovaného rajčatového protlaku
10 g másla
sůl, olivový olej, černý pepř
Srdce nakrájíme napříč svalovinou na zhruba dvoucentimetrové plátky.
Na tenká kolečka nakrájenou šalotku a cibuli orestujeme v nízkém hrnci na dvou lžících oleje, přidáme srdce a to rovněž osmahneme z obou stran. Přidáme pepř a dochutíme solí. Šťávu z masa a cibule zredukujeme a přidáme brandy.
Poté, co se alkohol odpaří, přilijeme část vína, kterého si polovinu ponecháme. Hrnec přiklopíme poklicí a vše v něm vaříme na mírném ohni asi 40 minut. Pokud se nám vařící tekutina v hrnci vypařuje a maso by mělo tendenci se připalovat, podlijeme ho dle potřeby trochou vína s vodou. Jakmile je maso měkké, což poznáme tak, že po přitlačení vařečkou jde lehce stlačit, aniž by z něj tekla růžová šťáva, maso z hrnce vyjmeme, dáme ho stranou a udržujeme ho teplé.
Do vařící tekutiny v hrnci přidáme zbývající víno, máslo, snítku rozmarýnu, rajčatový protlak a vše zahustíme kukuřičnou moukou, rozšlehanou v půl sklenici vody. Omáčku necháme opět zredukovat a těsně před tím, než je zredukovaná úplně, do ní vrátíme maso.
Stáhneme plamen a necháme maso v omáčce mírně prohřát.
Poté je vyjmeme, naservírujeme na talíř a přelijeme omáčkou.
Ideální přílohou je polenta.