Hlavní obsah
Jídlo a pití

Jehněčí s bazalkovým pestem, oblíbená italská pochoutka

Foto: Šárka Konečná, inregion.cz, receptyodfrancesci.cz

Jehněčí s bazalkovým pestem

Dnes si připravíme jehněčí maso, které ochutíme domácím bazalkovým pestem. Vypadá to sice poměrně složitě, což nás může od přípravy tohoto italského pokrmu odradit, ale nenechme se zmást. Další slova jsou zbytečná, pojďme se pustit do vaření.

Článek

INGREDIENCE PRO 4 OSOBY:

MASO:

750 g jehněčího hřbetu

1 celý stroužek česneku

1 lžička muškátového oříšku

1 lžíce bezlepkové hladké mouky

špetka soli a pepře

BAZALKOVÉ PESTO:

1 velký svazek bazalky

4 stroužky česneku

1/2 lžičky soli

1/2 lžičky pepře

1/2 šálku piniových semínek

3/4 šálku extra panenského olivového oleje

1/2 šálku Parmigiano Reggiano

1/2 šálku Pecorino Romano

PŘÍLOHA:

500 g brambor

Nejprve si připravíme pesto. V hmoždíři rozdrtíme krouživými pohyby nadrobno nasekané lístky bazalky, najemno nasekaný česnek, sůl, pepř a piniová semínka. Důkladně protřeme proti stěnám hmoždíře, přilijeme olivový olej. Zamícháme a poté, co nám vznikne přiměřeně hustá zelená kaše, přidáme Parmazán a Pecorino. Opět promícháme a je hotovo. Vznikne nám zhruba 1 hrnek pesta.

Jehněčí maso vcelku nejprve obalíme v mouce, do které přidáme rozdrcený muškátový oříšek, sůl a pepř.

Rozehřejeme troubu na 250 stupňů. Neoloupané brambory rozpůlené a osolené vložíme na olivovým olejem vymazaný, hrubou mořskou solí posypaný, plech, vložíme do trouby a necháme péct zhruba půl hodiny.

Téměř na konci tepelné úpravy brambor, začneme s finální přípravou masa. Obojí bychom totiž měli mít v ideálním případě hotovo současně.

Na pánvi rozpálíme olivový olej a zprudka na něm orestujeme pomoučené maso ze všech stran. Jakmile nám mírně zhnědne, okamžitě je z pánve vyjmeme a udržujeme teplé (ideálně zabalené do alobalu v míse, taktéž vyložené alobalem). Ztlumíme mírně plamen a do pánve vhodíme česnek, který zprudka orestujeme. Po jeho osmahnutí ho vyjmeme. Plamen ještě více ztlumíme.

Maso si nakrájíme na širší plátky, zesílíme plamen a na pánev maso vrátíme. Zprudka ho orestujeme z každé strany, maso by mělo zůstat uvnitř růžové a šťavnaté.

Mezitím se nám v peci připravily brambory, které z pece vyjmeme a dáme do hluboké mísy, abychom je mohli servírovat na stůl spolu s masem.

Maso vyjmuté z pánve položíme horké na talíře, obložíme trochou pesta, přidáme horké pečené brambory, které rovněž obložíme pestem a podáváme.

Buon appetito

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz