Článek
INGREDIENCE PRO 4 OSOBY:
MASO:
750 g jehněčího hřbetu
1 celý stroužek česneku
1 lžička muškátového oříšku
1 lžíce bezlepkové hladké mouky
špetka soli a pepře
BAZALKOVÉ PESTO:
1 velký svazek bazalky
4 stroužky česneku
1/2 lžičky soli
1/2 lžičky pepře
1/2 šálku piniových semínek
3/4 šálku extra panenského olivového oleje
1/2 šálku Parmigiano Reggiano
1/2 šálku Pecorino Romano
PŘÍLOHA:
500 g brambor
Nejprve si připravíme pesto. V hmoždíři rozdrtíme krouživými pohyby nadrobno nasekané lístky bazalky, najemno nasekaný česnek, sůl, pepř a piniová semínka. Důkladně protřeme proti stěnám hmoždíře, přilijeme olivový olej. Zamícháme a poté, co nám vznikne přiměřeně hustá zelená kaše, přidáme Parmazán a Pecorino. Opět promícháme a je hotovo. Vznikne nám zhruba 1 hrnek pesta.
Jehněčí maso vcelku nejprve obalíme v mouce, do které přidáme rozdrcený muškátový oříšek, sůl a pepř.
Rozehřejeme troubu na 250 stupňů. Neoloupané brambory rozpůlené a osolené vložíme na olivovým olejem vymazaný, hrubou mořskou solí posypaný, plech, vložíme do trouby a necháme péct zhruba půl hodiny.
Téměř na konci tepelné úpravy brambor, začneme s finální přípravou masa. Obojí bychom totiž měli mít v ideálním případě hotovo současně.
Na pánvi rozpálíme olivový olej a zprudka na něm orestujeme pomoučené maso ze všech stran. Jakmile nám mírně zhnědne, okamžitě je z pánve vyjmeme a udržujeme teplé (ideálně zabalené do alobalu v míse, taktéž vyložené alobalem). Ztlumíme mírně plamen a do pánve vhodíme česnek, který zprudka orestujeme. Po jeho osmahnutí ho vyjmeme. Plamen ještě více ztlumíme.
Maso si nakrájíme na širší plátky, zesílíme plamen a na pánev maso vrátíme. Zprudka ho orestujeme z každé strany, maso by mělo zůstat uvnitř růžové a šťavnaté.
Mezitím se nám v peci připravily brambory, které z pece vyjmeme a dáme do hluboké mísy, abychom je mohli servírovat na stůl spolu s masem.
Maso vyjmuté z pánve položíme horké na talíře, obložíme trochou pesta, přidáme horké pečené brambory, které rovněž obložíme pestem a podáváme.
Buon appetito