Hlavní obsah
Jídlo a pití

Minestra Pasquale, sicilská velikonoční klasika

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Šárka Konečná, inregion.cz, receptyodfrancesci.cz

Minestra Pasquale - sicilská velikonoční klasika

Jedna z mála lehkých sicilských polévek, která je založena na vývaru. Tradičně se podává o Velikonocích a pochází údajně z Messiny. Pokud vás již omrzela těžká česká jídla, zkuste italská.

Článek

Jako každý region Itálie, má i Sicílie svou typickou stravu a zvyky. Hrdý Sicilan s bude hádat s ještě hrdějším Římanem o to, která kuchyně je lepší. Do noci povedou vášnivou debatu, při které padne nejedna láhev prvotřídního vína, aby se nad ránem rozešli s tím, že každý bude hájit právě tu svoji regionální kuchyni, na kterou nedají dopustit.

Podle mého sicilského přítele Franca, šéfkuchaře nejmenovaného podniku, je nejlepší velikonoční polévka právě tato.

Ingredience pro 4 osoby:

350 g mletého vepřového masa

4 velká vejce

6 vrchovatých lžíc nastrouhaného Pecorina

stroužek jemně nasekaného česneku

hrst drobně nasekané petrželky

půl kávové lžičky muškátového oříšku (čerstvě jemně drceného)

sůl podle chuti

litr a půl hovězího vývaru

200 g čerstvé Ricotty

4 lžíce strouhanky

3 lžíce rozinek

Vepřové maso umeleme, následně jej vložíme do velké mísy a zapracujeme do něj jedno vejce, sýr Pecorino, česnek, petržel, sůl a muškátový oříšek. Ze směsi vytvoříme malé kuličky.

Do velkého polévkového hrnce nalijeme vývar a přivedeme ho k varu. Poté do něj vložíme masové kuličky a vše necháme zvolna vařit, než budou knedlíčky hotové. To trvá zhruba deset minut.

Tři vejce, která nám zbyla, rozšleháme a přidáme do do nich Ricottu, strouhanku i rozinky. Vymícháme krémovou směs, kterou dochutíme solí. Poté směs nalijeme do horkého vývaru a mícháme metličkou do té doby, než směs vytvoří tenké pramínky. To trvá cirka minutu.

Polévku odstavíme, necháme pár minut odstát a ještě horkou podáváme nalitou do svátečních porcelánových talířů.

Buon appetito

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz