Článek
Naštvanost totiž v sobě skýtá neskutečné možnosti, které se dají do kuchyně až neuvěřitelně promítnout. Když pomineme násilnosti, které se ve vzteku dají spáchat a dost často končí pro útočníka ve vězení, můžeme si naopak perfektně uvařit. Třeba se dokonce i smířit s tím, kdo nás rozčílil. Záleží na fantazii. Zde ji promítneme na talíř a vězte, že po konzumaci takto připravených těstovin nikomu na násilí myšlenky nezbydou. Bude totiž mít co dělat se svou vlastní hořící pusou. Pokrm se nazývá „zuřivé penne“.
Ingredience pro dvě osoby:
2 stroužky česneku
plechovka rajčat (ideálně krájených a loupaných)
olivový olej
chilli paprička (hodně pálivá stačí jedna), méně drsných dle libosti
půl hrsti čerstvé bazalky
sůl, pepř
120 g těstovin typu penne (pro alergiky bezlepková verze)
Ve velké pánvi rozehřejeme olivový olej, přidáme na drobné kostičky nasekaný česnek, chilli papričku (nebo papričky) a vše opečeme. Z čerstvé chilli papričky doporučuji odstranit semínka a nakrájet ji na menší plátky, lze ji samozřejmě i nasekat.
Až česnek a paprička změknou, přidáme plechovku rajčat, sůl a pepř, omáčku necháme zvolna povařit.
Zatímco se omáčka vaří, ve velkém hrnci uvedeme do varu osolenou vodu a jakmile vře, přidáme do ní těstoviny. Ty uvaříme tzv. „al dente“, tedy na skus. Var toho typu těstovin na skus trvá cca 8 minut, ale raději se přesvědčíme tím, že jednu penne krátce před uplynutím stanovené doby vytáhneme a ochutnáme. Pokud není tvrdá, ale zlehka uvařená, aniž by z ní byla rozplizlá hmota, máme to pravé. Těstoviny scedíme, dáme na talíře (na každý jednu porci) a navrch přidáme rajčatovou omáčku, kterou jsme si předtím připravili.
Ozdobíme několika lístky čerstvé bazalky, to proto, abychom si „takzvaně“ pochutnali i očima.
Buon appetito