Hlavní obsah
Práce a vzdělání

Je špatné pracovat za peníze?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: AI chat gpt

Při pročítání různých článků a diskuzí jsem nabyl dojmu, že chtít za práci peníze je skoro hřích. Přece co by kdo chtěl, když dělá jen…

Článek

Je velmi zajímavé sledovat obecnou diskuzi o platech a mzdách. Každý si myslí, že si zaslouží víc, než má, ale jiní jsou často přeplácení. Proč si to myslím? To je jednoduché. Když se občas objeví článek o tom, že nějaká profesní skupina by chtěla více peněz, tak kromě lékařů a snad prodavaček moc zastání nemají. Vždyť přece dělají jen … (doplňte si co vás napadne).

Ale tak to přece není. Prakticky každý chodí do práce pro peníze. Pokud máte práci i jako zábavu, je to fajn bonus, ale zábavou složenky nezaplatíte. Zkoušel jsem to, ale opravdu to nefunguje. Všude chtějí peníze. Když jsem před časem psal o fantastické zkušenosti s prací kurýra, tak bylo několik reakcí v komentářích, že tuto práci tito lidé vykonávají, aby v podstatě zabili čas, vyčistili si hlavu a je vlastně jedno za kolik peněz pracují. V podstatě dávali najevo, že oni to mají vymyšlené a jak jsou chytří. Vážně někomu přijde jako chytrý někdo, kdo svou prací v podstatě podporuje nadnárodní korporát, který svou činnost rozhodně neprovozuje z lásky, ale pro zisk. To se ti lidé neumí projet na kole jen tak? Nebo mají natolik nudný a prázdný život, že místo toho, aby čas trávili užitečněji, třeba s rodinou či přáteli, tak ho prodávají za almužnu. A ještě o sobě tvrdí, jací to jsou myslitelé. Já nekritizuju to, že si někdo chce jen trošku přivydělat a že mu na tom nestojí život. To je v pořádku. Ale předpokládám, že tomu dotyčnému by asi nevadilo mít za to nějakou normální odměnu.

Ale jestli je mezi čtenáři nějaký velký milovník práce za dobré slovo, tak potřebuji udělat novou střechu, hodil by se mi údržbář zahrady a automechanik. Ale předpokládám, že se asi nikdo nenajde, takže budu muset střechu a servis auta zaplatit a o zahradu se postarat sám. No s malou pomocí robotické sekačky. Ta je takový nenáročný pomocník. A dá se to ovládat pomocí telefonu. To je vlastně jak ti kurýři. A nejspíš je to i budoucnost této profese.

To, že je něco špatně placené, poznáte podle několika věcí. Jednak tu práci dělají zvláštní lidé, kterým byste běžně nic moc důležitého nesvěřili, a jednak je obrovská fluktuace těchto lidí. To poznáte podle neustále se opakujících inzerátů na pracovních portálech. Nejvíc tam jsou různé prapodivné pozice s nesmyslně vysokými odměnami. Ale ty jsou prakticky nedosažitelné. I když možné. A pak je tam stále nabídka jednoho mobilního operátora, a právě jedné kurýrní služby, které se nejvíc lidé zastávali v diskuzi k mému článku. Ne přátelé, kdyby tam byli lidé spokojení, tak by nebylo permanentně potřeba hledat nové důvěřivé duše. Oni slibují částky, které sice dnes už tak moc zajímavé nejsou, ale přesto je to o něco víc, než je běžný průměr pro nepříliš kvalifikované profese. Ale ti kurýři nejsou zaměstnanci, jsou to najatí autodopravci se vším, co k tomu patří. A má to své náklady. Ale o tom jsem psát nechtěl.

Mediálním prostorem hodně hýbe téma platů státních zaměstnanců, a hlavně poslanců. Kouzelné na tom je, že kdekdo nadává na neschopnost úředníků. K tomu mám mnoho veselých příběhů, ale ty si nechám na jindy. Ale pokud chceme kvalitní služby od kvalitních lidí, protože pokud si přečtete v inzerátech, jaké jsou podmínky pro přijetí na takové místo, tak nechápu, proč to někdo za takové peníze je ochotný dělat. S takovým vzděláním a znalostmi se uchytí na úplně jiné pozici, a hlavně za úplně jiné peníze. Ti lidé jsou často spíš srdcaři než zaměstnanci. To samé různé nepedagogické pozice ve školství. Pokud je šikovný kuchař či kuchařka, proč by šli do školství za minimální mzdu, když v soukromém sektoru dostanou klidně i trojnásobek. Pokud chceme, aby naše děti jedli slušné dobře uvařené jídlo, tak by bylo dobré, aby to vařili i normálně placení lidé a pak si může ta kuchyň vybírat koho chce a ne toho kdo je ochotný to vůbec za ty peníze dělat.

Diskuze rovněž rozvířilo zvyšování platů poslanců. Já nechápu proč. Před lety si odhlasovali nějaký vzorec, podle kterého se jim budou platy počítat, aby o tom nemuseli rozhodovat. A teď se populisti, předhání v tom, kdo nepotřebuje víc peněz a o kolik je kdo ochotný se dobrovolně připravit tzv. „zmražením“. Kdyby někdo přišel s úpravou onoho vzorce k nějaké trvalé změně, tak bych to bral. Ale tohle je jen převádění se a hraní si na falešnou skromnost. Díky těm zmražením mohou exhibovat každou chvíli a říkat stále dokola, že oni jsou ti skromní a oni to nedělají pro peníze. Což je samozřejmě nesmysl. Proč by to jinak dělali než pro peníze. Paradoxně člověk, který jde do politiky i pro peníze, které mu jako plat náleží, tak u něj alespoň víme, proč do té politiky šel. Ten, kdo tvrdí, že o peníze mu nejde a že vlastně plat nepotřebuje, tak proč tam je? O co mu jde? Lidí, co jim jde pouze o všeobecné blaho, moc nebude. Stále voláme jako společnost po schopných lidech v politice. Schopní lidé ale nepracují za 50 000 Kč hrubého. Pracují klidně za desetinásobek uvedené částky. Myslíte, že když jim v politice výrazně klesne životní úroveň, všichni jim budou nadávat a bude se veřejně probírat jejich soukromí, že je nalákáme? No to ani náhodou. Navíc poslance volíme my. Tak proč si volit neschopné lidi, aby dostávali podle mnohých nezasloužené peníze? Vždyť si můžeme volit ty, kteří si je zaslouží.

Já nikdy nikomu nezáviděl jeho plat, ani jsem tuto věc neřešil. Je mi to naprosto jedno, protože můj život to nijak neovlivňuje. Já řeším své příjmy a za ty bojuju. Pokud jsem ale spokojený s tím, co mám, tak proč mám někomu závidět. Každá profese má svoje a pokud jí někdo vykonává dobře, tak si zaslouží být také dobře zaplacený. Já nejsem příznivcem levné práce, protože ta je pro společnost velmi nevýhodná. Jeho nízkou mzdu poté stát kompenzuje dalšími dávkami z našich daní. Nemá to být tak, že pokud pro někoho pracuji a vydělávám mu peníze, tak mám dostat adekvátní odměnu mé kvalifikaci, ale vždy takovou, aby bylo možné z toho příjmu vyžít a stát ono podnikání nemusel doplácet? Já myslím, že ano. Nevím, proč má stát někomu dotovat podnikání. Pokud se to danému zaměstnavateli nevyplatí, tak ať nepodniká. To není levicový názor, kdyby to náhodou někoho napadlo. Dotovat dávkami zaměstnanost mi přijde mnohem levicovější.

Úplně nesmyslná mi přijde i diskuze o penězích pro manželku prezidenta. Jedná se o nějakých 95 000 Kč. To je tak malé číslo v porovnání s čímkoliv ve státním rozpočtu, že vůbec nechápu, proč tohle někdo řeší. Je mi jedno, jestli se to vezme z odměn prezidenta, nebo to dostane navíc. Pokud chodí na různé společenské akce, tak má první dáma svého manžela i celou zemi nějak reprezentovat. A oblečením z C&A díru do světa rozhodně neudělá. A co si budeme povídat, lidé oblečení řeší. A šat na míru od dobrého návrháře něco stojí.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz