Hlavní obsah
Názory a úvahy

Máme právo kritizovat Slovensko?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: pixabay.com

Nedávno jsem narazil na diskuzi o hrdém Slovensku, které jde svou vlastní cestou, a nikdo nemá právo jej kritizovat, a rozhodně ne novináři. Toto může v určitém kontextu znít rozumně, ale proč je to naopak?

Článek

Někteří lidé obdivují slovenského premiéra Fica a maďarského premiéra Orbána za to, že mají jiný názor než ostatní a nebojí se jej veřejně říct, a navíc jsou to velcí bojovníci za zájmy jejich občanů. A to je přeci správně, ne? NE, není. A vysvětlím proč. Tito velcí bojovníci bojují primárně za svoje zájmy, ať jsou jakékoliv, před jejími občany hrají divadlo, jací jsou to rebelové proti zlému Bruselu, ale v tom Bruselu nakonec většinu věcí odhlasují. Viktor Orbán je z těch rebelů nejlepší obchodník a opravdu se snaží za svůj souhlas něco dostat. Fico a svého času i Babiš jen pomáhali Orbánovi blokovat některé kroky, a když ten byl uspokojen, tak to nakonec odsouhlasili v podstatě zadarmo. Nic nevybojovali, žádné výjimky, žádné výhody pro své země. Mimochodem sankce proti Rusku se obnovují každých 6 měsíců a žádný z nich už je neblokuje. To totiž moc lidí neví, takže se na tom body nezískají.

Když budete bydlet v domě, kde budete mít za sousedy rodinu, která se rozhodne, že nebude dodržovat domovní řád, bude házet odpadky po chodbách, celé noci pouštět hlasitou hudbu, jsou to hrdinové, co nejsou ovce a mají svůj vlastní názor a zaslouží si proto obdiv, nebo nepřizpůsobiví potížisti, od kterých se budete chtít držet co nejdál? Budete taky kritizovat ty, co by na ně volali městskou policii, protože se chtějí vyspat a chtějí v domě pořádek? Jsou to svobodní lidé a tento způsob života si zvolili sami a my bychom to měli respektovat. Nebo tady to tak není?

Tito představitelé, kam patří i představitelé našich politických stran jako ANO, SPD i KSČM, tvrdí, že když se budeme starat jen sami o sebe, že se budeme mít lépe, a když si nebudeme nikoho všímat, nikdo si nebude všímat nás. Co je svět světem, se lidé i státy spojovali do větších uskupení, aby byli silnější. Aby se dokázali ubránit před agresí od nepřátel, a zároveň to pomáhalo i ekonomicky. Mimochodem 2. světová válka také skončila tím, že se všichni spojili proti Německu, a tím ho porazili. Když byli na začátku všichni paralyzovaní a nejednotní, tak si Hitler bral, co chtěl. Ale tito lidé nám říkají, že to tak není. Na Slovensku tedy tvrdí, že naše planeta je možná i placatá a je třeba na toto téma vést diskuzi. Asi nečetli žádné vědecké publikaci, které na toto téma vznikly po roce 1640. Dnes nežijeme tak, že myslíme pouze na sebe a svou rodinu a sousedy nebereme jako nepřátele, žijeme v obcích, okresech, krajích a státech. Sdružujeme se abychom byli silnější. Proto jsem i v EU a NATO. A to vadí hlavně Rusku, které by nás slabé chtělo a mohlo si s námi dělat co chce. Proč by to chtělo? Protože by mohlo. To jako důvod stačí. Naopak mne nenapadá se znalostí historie proč ne.

Ale k hlavnímu tématu. Kritika a kritické myšlení je motor vývoje a hledání faktů. Když budete něco dělat nejlepším způsobem, jakým umíte, ještě neznamená, že to děláte dobře. Kritika vám může ukázat jiný, lepší způsob. Tím, že vám budou všichni říkat, jak jste skvělí a jak to děláte dobře, i když to není pravda, je k ničemu. Diskuze jsou mimochodem plné toho, co dělá naše vláda všechno špatně. A asi na tom je i dost pravdy. Tohle by chtěl Fico. Chtěl by otázky typu: „Jak to děláte, že jste tak dobrý?“ On to řekne a všichni mu zatleskají. Ale kdo vám řekne, že tohle je třeba jen maska, a ten člověk se v reálu chová jinak? Od toho tu jsou novináři. Vzpomeňte si, kolik problémů na spousty politiků dokázali najít a ukázali tak veřejnosti, co jsou doopravdy zač. Asi je správné, aby se politici novinářů trochu báli. Aby je to odrazovalo od nevhodného chování. Mají mít strach, že jim takovým chováním může skončit ze dne na den kariéra. K tomu jsou novináři, a přesně toho se bojí ti, co na ně hází špínu. Neumějí argumentovat a obhájit své chování, tak se je snaží zničit. A ukázání prstem na někoho, kdo může za to, že se dějí špatné věci a že se „obyčejní“ lidé mají špatně, fungovalo vždy. Jen se mění ti viníci. Jednou jsou to židé, jindy kapitalisti, teď novináři a liberálové. Je to pořád stejné. Tohle těm lidem nemáme věřit. Je potřeba používat kritické myšlení a přemýšlet proč někdo na někoho háže špínu a zda to nemůže být i jinak. Nikdo nemá patent na rozum a není dobré se uzavřít do jednoho názoru a nic dalšího neslyšet. I když se mi to třeba nemusí líbit.

Ale skončím pozitivně. Je veliké štěstí, že mýlit se je lidské a odpouštět božské. Takže proč se hádat o prkotinách co nás jako národ jen rozdělují a nespojit se pro nějakou opravdovou vizi budoucnosti? Za Covidu jsme to na začátku dokázali, proč teď bojujeme o to jak být větší sobci?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz