Hlavní obsah
Automobily a vozidla

Záblesk „zlatých“ devadesátek v centru Prahy aneb Jak si zvýšit sebevědomí hlučným autem

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: pixabay.com

Co charakterizuje devadesátky a mládí ve spojitosti s auty? Amatérský tuning. Odešlo to s devadesátkami? Bohužel ne, někteří lidé v tom zůstali jen už mají profi tuning na drahých autech.

Článek

Dnes večer jsem potkal v okolí Staroměstského náměstí zajímavé auto. Ono tedy moc zajímavé nebylo. Byl to v podstatě obyčejný dělník někam do lesa či na pole, jen do města se moc nehodil. Přeci jen k čemu ve městě terénní Mercedes G. Ano, Praha má strašidelné silnice, prakticky zde neexistuje jediná silnice, která by nevykazovala nějakou závadu, ale na tento stroj to stále ještě není. Ale není všem dnům konec a my to dokážeme. Čím tedy to auto zaujalo? Hlukem. Buď mercedes vyrábí tak špatná auta, že už po pár měsících tomu uhnil a upadl výfuk, ale to se mi nezdá, nebo to je úmysl. K čemu je dobrá taková řvoucí věc? K ničemu. Jen to ukazuje, že majitel má nějaký problém a něco si kompenzuje. Asi určitě umí vydělat dost peněz, přeci jen to levná hračka, ale chybí mu pozornost. A tak se předvádí. Že by se odhaloval někde na veřejnosti už je přeci jen na dnešní dobu moc a tak se chová jako tříleté dítě, které má také radost z  toho, že umí udělat hluk. Toto nebylo malé dítě, ale už muž středního věku, ale asi cítí, že mu ujíždí vlak a chce se cítit ještě mladý, nebo si tím léčí jiný komplex. Nevím. Jezdil sem a tam,a snažil se udělat svým autem co největší rachot, smál se u toho a byl šťastný, že je rebel. Ale spíš byl k smíchu. Není nic trapnějšího, než když se někdo chová jako puberťák v padesáti. Ten člověk není hustý. Je trapný.

A stejné je to s tím hlučným výfukem. V devadesátkách, kdy mladí kluci neměli peníze na opravdový sporťák, tak si takové výfuky dávaly na favority, golfy a podobně. Taky jsem si to zkusil a po týdnu radosti jsem zjistil, jak hloupý nápad to je a neskutečně mne to štvalo. Ale tehdy ty sporťáky takový zvuk mívaly. Dnes je doba jiná a toho hrdinu z centra by vyškolil kravaťák v Tesle, která má mnohem lepší zrychlení a nemusí u toho vydávat nesmyslný hluk.

Popravdě nechápu, proč někdo něco takového vůbec schválí do provozu. Já nemám nic proti silným a rychlým autům, ale nerozumím proč u toho musejí vydávat větší hluk než je nezbytně nutný. Tiché auto může být stejně zábavné i rychlé jako to hlučné. Jen tím nikoho neobtěžuje. Bohužel poslední dobou je takových hlučných aut stále víc. Proč tento hloupý přežitek je vůbec tolerován? Proč to není bráno jako stejně nevhodně jako jiné hloupé přežitky z minulosti. Třeba jako sexistické narážky, které v té době byly poměrně běžné. Dnes už na ně každý kouká jako na něco naprosto nevhodného.

Nejhorší na tom je, že tito hluční hlupáci svým chováním obtěžují ty, co s tím nechtějí mít nic společného, jen v té oblasti chtějí v klidu spát. Tím neobhajuji onen zákaz vjezdu, který tam bude, protože o víkendu je třeba dlouhá ulice stejně přeplněná taxíky, že projet těch 400 metrů trvá klidně i 15 minut. Tito arogantní jedinci ty značky stejně nebudou respektovat a případná pokuta je bolet rozhodně nebude. Takže nezbývá než se jim smát, že mají vrak s děravým výfukem a dávat jim najevo že nejsou drsní, ale směšní a třeba je to přejde. Třeba dospějí…

Anketa

Proč si starší muži pořizují hlučná auta
Stárnou a mají pocit, že jim ujíždí vlak
5,1 %
Mají nízké sebevědomí
17,8 %
Řeší si tím nějaký fyzický nedostatek
3,8 %
Věří, že kdo má peníze může všechno
54,2 %
jiný důvod
19,1 %
Celkem hlasovalo 236 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz