Hlavní obsah
Názory a úvahy

Zklidnění dopravy, nebo VIP servis pro bohaté na úkor residentů?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Seznam.cz

platit, platit, platit

Jsou politici v Praze tak moc odtržení od reality, že nevědí, co se jim ve městě děje, nebo je jim to jedno a snaží se nenápadně zpoplatnit, co se dá?

Článek

Zklidňování dopravy v Praze je dnes velké téma a ta myšlenka je pro řadu lidí velmi lákavá. Procházet se bez obav, že člověka něco může ohrozit, je myšlenka velmi lákavá, leč trochu utopie. Život je plný rizik a tím, že nějakou součást fungování města omezíme, tak získáme pouze samé plusy a nic nás to nebude stát, tak neplatí. Vše má svou cenu i toto.

Pražští zastupitelé se snaží ukázat akčnost a chtějí s něčím bojovat a automobilová doprava je v současnosti oblíbeným padouchem. Ano, asi by nějaká změna byla vhodná, ale otázkou je, zda je zpoplatnění oblasti pro nerezidenty tou správnou cestou a povede ke zklidnění dopravy. A já si myslím, že toto je i přes použití moderních technologií, což může vypadat jako pokrok, vlastně neskutečně hloupé a drahé řešení.

Jaký je podle autorů cíl? Má jezdit danou oblastí méně aut. Ale ve chvíli, kdy bude průjezd tunely Blanka, kdy již dnes nestačí kapacita a vjezd je regulován, nebo cesta po magistrále, která již teď často kolabuje výrazně delší než průjezd zpoplatněným úsekem, tak se investice 200 Kč může jevit jako dobrá investice.

Další důvod, proč toto řešení považuji za špatné je, že pokud opravdu část lidí zvolí jinou trasu a cesta přes placené úseky se částečně uvolní, tak to přiláká movitější řidiče, kteří si tak ušetří čas při cestě na oběd do centra, kde v pohodě zaparkují na vyhrazených místech pro zásobování, kde jim v podstatě nic nehrozí, což vědí a hojně využívají. Takže se v podstatě pouze změní modely aut, které danou lokalitou projíždějí. Vážně chceme mít VIP cesty pro movitější obyvatele aby se nemuseli dívat na ty méně šťastné a měli tak hezčí den?

Další argument proti je, že residentům, kteří již teď žijí v ne úplně dobrých podmínkách, díky davům turistů a problémům s nimi souvisejících, špatné dostupnosti řady služeb a obchodů, teď přibude další bonus ve formě brutálního zdražení všech služeb a mnohdy i zboží v daném místě. Chcete jet domů taxikem jako ostatní lidé co bydlí 200 metrů od Vás? Můžete, ale bude vás to stát o 200Kč navíc, nebo můžete dojít, nebo dojet tramvají z hranice vaší nové rezervace. No nevím, ale to jaksi nedává smysl. To samé rozvoz nákupů, jídel a služeb různých řemeslníků. To opravdu chtějí vyhnat z centra i těch posledních pár lidí co tam ještě žijí?

Takže když bude drahý dovoz nákupů a podobně, tak ti kteří mají auto, tak do něj sednou a pojedou si nakoupit sami. Takže přibydou v provozu auta, která dosud jezdila jen občas. Místo jednoho vozu rozvážkové služby, které dokáže obsloužit několik adres vyrazí více aut, které každé obslouží jednu adresu. Kde že je to zklidnění dopravy? Nebo auta rezidentů nemají emise a nezpůsobují kolony?

A vtipný je i argument, že místní podnikatelé budou mít vjezd zdarma. To je super, ale takhle zásobování dnes rozhodně nefunguje. Nebo si majitelé provozoven mají jezdit svými dodávkami na hranici placené zóny a tam si zboží překládat? Jako tohle opravdu někdo vymyslel? Jako vážně? A nestyděl si za tohle vzít peníze? A další tohle říkat nahlas a tvářit se, jak bojuje za své voliče?

Ne opravdu nebojuje, jen někde viděl, že jsou města, kde je provoz v centru omezený a napadlo ho, že se z toho dají vytěžit peníze. A když se to hezky vysvětlí, jako že jde o lidi, tak tomu určitě alespoň někdo uvěří.

Pokud jste dočetli až sem, tak děkuji za přečtení a budu se těšit zase příště.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám