Hlavní obsah
Aktuální dění

Nové pražské cyklopruhy, jaké svět neviděl

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: pixabay.com

označení cyklopruhu

V Praze vznikají nové cyklopruhy, které mají ochránit cyklisty. Bohužel je to řešení typicky české, nebo spíše pražské. Zkrátka účel světí prostředky.

Článek

Není to to tak dlouho, co se objevily na některých pražských ulicích nové cyklopruhy. Tyto cyklopruhy se tváří jako vyhrazený jízdní pruh pro cyklisty. Tím ale není a ani nemůže být. Souběžně vedoucí jízdní pruhy pro auta by totiž nesplňoval minimální šířku jízdního pruhu danou zákonem, což jsou 3 metry. Ale tyto jízdní pruhy se tváří úplně stejně.

Jak se tedy pozná, že jsou to jízdní pruhy pro cyklisty a ne vyhrazené jízdní pruhy pro cyklisty? (Je to podobný název, ale s odlišným významem.) Je to jednoduché. U vyhrazených jízdních pruhů pro cyklisty musí být vodorovná dopravní značka. Pokud tam není, tak je to v podstatě jen omalovánka na zemi, ale nemá příliš odlišný význam od úseků, kde je po straně jen piktogram cyklisty. Ale u těchto nových cyklopruhů si dalo město záležet a jsou dělící čáry opatřené zdrsněním, aby to po přejetí kolem auta vydávalo typický zvuk jako krajnice na dálnici. Přitom tyto čáry není zakázané přejíždět v případě potřeby.

Takže je to tak trochu Potěmkinova vesnice. Ale je to vlastně ještě horší. Aby bylo možné tyto omalovánky reálně malovat, tak i v tomto případě je třeba dodržovat pravidla. A to například, že minimální šířka souběžného jízdního pruhu má být alespoň 2,5 metru. Každý, kdo tyto nové pruhy na Plzeňské nebo Evropské viděl, tak odpověď tuší. Ano, jsme v Praze a my se nějakými normami, či vyhláškami rozhodně omezovat nenecháme. Beztak to vymysleli určitě v Brně, aby nás naštvali. Takže ne, souběžný jízdní pruh rozhodně nemá po celou jeho délku 2,5 metru. Jsou místa, kde má přesně 2 metry !!! A zřejmě to není nikomu divné. Mimochodem ony 2 metry to má u OC Bořislavka. Nedalo mi to a použil jsem metr.

Najít v dnešní době auto, které by bylo užší než dva metry, téměř nejde. Možná Fabie 2.  generace.

Ale to není jen tady. Třeba nově zmodernizovaná ulice Vlastina v Ruzyni, kde se budovalo vše nové, také není kdovíjak široká. A rovněž je zde onen jízdní pruh pro cyklisty a ani tam to na tu šířku 2,5 metru moc nevypadá. Nicméně tam to jistě nevím. Tam se to stavělo celé nové, tak nechápu, proč se s cyklopruhem nepočítalo? To je neskutečný amatérismus.

Radní chtějí, aby lidé dodržovali zákony a vyhlášky. Na vymáhání těchto pravidel mají městskou policii. A přesto se rozčilují, že lidé nic nedodržují. Ale co dodržují oni? Vedení města má jít příkladem. Ale když na zákony kašle vedení města, či městských částí, proč by se obyvatelé chovali jinak?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz