Článek
Celiakie je autoimunitní onemocnění způsobené lepkem v potravě. Nemoc je dědičná a prevence jako taková neexistuje.
Celiakie, nemoc, která je taktéž známá jako celiakální sprue nebo gluten-senzitivní enteropatie. Onemocnění způsobuje zánět sliznice tenkého střeva, který vede k rozkladu klků a mikroklků. Následkem toho se povrch tenkého střeva zmenšuje, a tím se snižuje schopnost trávení a vstřebávání živin. Jelikož se živinám porušila vstřebatelnost, dochází tím postupně u nemocného člověka k rozhození metabolismu. Pro svou velikou rozmanitost symptomů onemocnění bývá velice obtížné celiakii včas a správně diagnostikovat, a právě proto se jí říká NEMOC CHAMELEON.
Celiakie nemusí mít žádné projevy a může být diagnostikována až při pátrání po této chorobě u příbuzných již registrovaného celiaka. Tato nemoc se bohužel může projevit v jakémkoli věku - v dětství, ale i v dospělosti. U malých dětí bývá nemoc odhalena často už při prvním podání potravin s lepkem. Děti začnou trpět na průjmy, zapáchající stolicí či bolestí bříška, která vede k nechutenství, jsou plačtivější než obvykle, jsou velice mrzuté a může nastat zpomalený růst i veliký pokles na váze. U dospělých je to dost podobné jako u dětí: Veliké bolesti břicha, nechutenství, únava, zácpa, průjem a nadměrná plynatost. Tady se nabízí pozvednout moudro: „Co krok, to prd.“
Toto onemocnění trápí zhruba 1% populace v České republice, to znamená něco okolo 100 000 lidí, z nichž je kolem čtvrtiny pacientů z uvedených sta tisíc sledováno v Gastroenterologických ambulancích. Jediná léčba celiakie je opravdu přísné a celoživotní dodržování bezlepkové diety. Při dodržování správného jídelníčku mizí změny na sliznici i v krvi a onemocnění se nijak neprojevuje. Bohužel to ale neznamená, že pokud příznaky zmizí, můžete se vrátit k běžné stravě, na kterou jste byli doposud zvyklí. Potom nemoc znovu opět udeří svými příznaky a dochází k poškození zdraví.
Celiakii dělíme na 4 formy:
- Klasická – symptomatická:
celiakální protilátky v krvi, pozitivní biopsie (nález atrofie sliznice tenkého střeva), klasické obtíže například u malých dětí vnímáme zpožděným růstem, průjmy. nedostatkem vitamínů a minerálů. U dospělých jedinců se projevuje průjmy, stolice s příměsí tuku, bolesti břicha až do křečí, hubnutí, nedostatek vitamínů a minerálů. - Atypická:
symptomy se projevují mimo zažívání (chudokrevnost z nedostatku železa, osteoporóza) - Silentní – tichá:
u této formy nejsou žádné symptomy. V krvi jsou protilátky a sliznice poškozená. Pokud se celiakie nijak neprojeví, můžou nastat komplikace. - Latentní:
pozitivní protilátky, biopsie normální. Opět nejsou žádné příznaky, nicméně je vhodné také dodržovat bezlepkovou dietu.
První zmínky o této nemoci byly již v egyptských vykopávkách a v literatuře starého Řecka, ale objevena byla až koncem 19. století (S.Gee). K významu lepku došlo až po 2. světové válce (K.W. Dicke, J.H. van de Kamer).
Nyní nám nastává otázka: Co vlastně jíst?! V dnešní době máme nespočet možností z čeho uvařit, nebo připravit chutné a výživné bezlepkové jídlo. Internet, Instagram, Facebook. Všude najdete nespočet inspirací, receptů, kde vás krok po kroku učí, jak vařit. Zdravější verze vaření neznamená, že to bude bez chuti a nejedlé, znamená to, že se kvalitně najíte a ještě tím přispíváte zdraví celého vašeho těla. Intolerance lepku je bohužel na celý život, což znamená, že jde o změnu životního stylu a jeho dodržování.
Co si budeme povídat, všichni máme od malička zakódované stravovací návyky od svých rodičů a teď se máme přeorientovat na zdravější formu přípravy jídla? Pro někoho nereálné, pro někoho jednoduché, v tomto se dělíme na dva tábory. Kde je vůle, tam jde všechno a pokud máme opravdu negativní příznaky, které nás omezují v běžném životě, tak to rádi změníme. Horší scénář je samozřejmě u lidí, kteří příznaky vlastně nemají a i když jim lékař nemoc zjistí, pokračují dál ve svém životním stylu.
Hlavu vzhůru, život s tímto onemocněním je možná občas náročnější, ale neznamená to konec všech dní. Spousta influencerů vám na svých účtech ukazuje, že život s celiakií je vlastně úplně normální. Podělí se s vámi o své poznatky, a nesmějí chybět ani recepty na bezlepkové pochutiny. Neomezuje vás to opravdu u žádné fyzické činnosti, ani ničeho podobného.
Zdroje:
Inspirace z knihy: Bezlepková dieta - vaříme s dietní sestrou
autor: Monika Vernerová, doc. MUDr. Pavel Kohout, Ph.D.