Hlavní obsah
Cestování

Sealsfieldův kámen je nejkrásnější vyhlídkou NP Podyjí. Rád zde meditoval slavný spisovatel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Lina Klimarová

Z vyhlídky Sealsfieldův kámen je přenádherný výhled do okolí.

V NP Podyjí můžete navštívit nespočet skalních vyhlídek. Tou nejkrásnější je podle mě Sealsfieldův kámen poblíž Popic, odkud je přenádherný výhled na kaňon řeky Dyje i nedotčenou krásu Podyjí.

Článek

Vyhlídka Sealsfieldův kámen nese jméno po spisovateli Charlesi Sealsfieldovi

Vyhlídka Sealsfieldův kámen, která leží v nadmořské výšce 374 metrů, je jednou z nejkrásnějších v NP Podyjí. Lahodí oku i duši. Toto jedinečné místo je pojmenováno po slavném rodákovi z nedalekých Popic, spisovateli Charlesi Sealsfieldovi (1793-1864), který v mládí skalní vyhlídku nad řekou Dyjí velmi rád navštěvoval a rozjímal zde.

Charles Sealsfield, původním jménem Karl Anton Postl, se narodil v roce 1793 v Popicích. V jeho rodném domě můžete v současné době navštívit muzeum s knihovnou, které se zaměřuje právě na jeho jedinečnou osobnost a o které pečuje spolek Popice Charlese Sealsfielda.

Foto: Lina Klimarová

Poblíž vyhlídky Sealsfieldův kámen najdete i tuto informační tabuli.

Popický rodák svými knihami o indiánech inspiroval Karla Maye

Život popického rodáka Karla Antona Postla by vydal na několik knih. V roce 1826 odcestoval do USA, kde přijal americké občanství a občanské jméno Charles Sealsfield. Živil se jako farmář, obchodník a novinář. Napsal také nespočet románů, z nichž mnohé pojednávají o původních obyvatelích Ameriky, indiánech. Právě i jeho knihami se inspiroval slavný německý spisovatel Karel May.

Jednu dobu působil Charles Sealsfield jako korespondent amerických novin v Londýně či Paříži. Od roku 1858 se natrvalo usadil ve Švýcarsku v domě Unter den Tannen u švýcarského města Solothurn, kde osaměle v roce 1864 zemřel. Paradoxně až v závěti odhalil svou pravou identitu. Veškerý majetek odkázal svým příbuzným v rodných Popicích u Znojma.

Foto: Lina Klimarová

Je jen na vás, jakou turistickou trasou se na Sealsfieldův kámen vydáte.

Přes Sealsfieldův kámen to vezměte hned několika okruhy

Skalní vyhlídka Sealsfieldův kámen, která je nesmazatelně spojena se jménem slavného spisovatele, má neopakovatelné kouzlo. Jestliže ji chcete navštívit, můžete zvolit hned několik okruhů.

Nejkratší cesta na vyhlídku je po zelené z Popic. Můžete si na ni ovšem vyšlápnout také z Hnanic přes vyhlídku Devět mlýnů a Havranické vřesoviště. Zvolit můžete i opačný směr. Na vyhlídku Sealsfieldův kámen lze totiž dojít až ze Znojma od Znojemské přehrady.

Foto: Lina Klimarová

Výhled ze Sealsfieldova kamene lahodí oku i duši.

Chcete si vyhlídku Sealsfieldův kámen užít sami pro sebe? Přijďte brzy ráno

Pokud si chcete skalní vyhlídku Sealsfieldův kámen vychutnat v celé kráse, zavítejte sem brzy ráno. Jedině tak máte záruku, že si tuto vyhlídku užijete sami, s partnerem nebo kamarády. V průběhu dne se okolí Sealsfieldova kamene plní turisty, což pro mnohé z nás už nemusí být to pravé ořechové.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz