Hlavní obsah
Názory a úvahy

Daň z nemovitosti: jak ještě vytáhnout z lidí peníze

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pexels

Daň z nemovitých věcí spravuje stát prostřednictvím finančních úřadů. Výtěžek je prozatím privilegiem krajů, měst a obcí. Vlastníci jsou v tomto systému pouhým rukojmím.

Článek

Přemýšleli jste někdy nad tím, proč vás stát, potažmo obec, trestá za vlastnictví nemovitosti? V letošním roce byla daň z nemovitých věcí navýšena o nejméně 80 procent. Jednotlivé kraje, města a obce si potom další navýšení uzpůsobily podle sebe, takže se částky liší i podle území, na kterém svou nemovitost vlastníte.

Vlastnictví nemovitosti je v současné době skutečně těžkou zkouškou trpělivosti a odhodlání. Nejen, že pokud si nějakou chcete pořídit, zadlužíte se hypotékou do konce života, ale následující roky budete platit pravidelně se zvyšující částku právě za to, že jste si dovolili něco vlastnit.

Ona samotná koupě zdanění také podléhá, takže pokud nejste z těch šťastných, kteří domeček či byt zdědili, zaplatíte první sumu ihned po nabytí. Všichni majitelé mi pak také určitě potvrdí, že jakákoli nemovitost je neustálým hladovějícím „žroutem“ peněz, který vyžaduje minimálně nezbytné investice opravdu každý rok. Takže v podstatě platíte pořád. Když k tomu ještě připočtete vysoké ceny energií, zvyšující se ceny za pitnou vodu, zvyšování cen za svoz odpadů, dojdete k tomu, že důstojné vlastní bydlení v této republice začíná být opravdu luxusní záležitostí.

Snažil jsem se dopátrat historického smyslu či alespoň účelu zavedení daně z nemovitých věcí a existuje jich údajně hned několik. Na prvním místě vévodí významný zisk do kasy místní samosprávy, aneb zaplať občane, když ti tu něco říká pane. Další už jsou spíše doplňující zástěrkou. Patří tam například regulace trhu s nemovitostmi či snaha donutit vlastníka nevyužívanou nemovitost rychle prodat.

Pořád mi ale nejde do hlavy, proč má tedy obecní kasu plnit jen majitel nemovitosti. Jestliže je smyslem podpořit rozvoj obce, jejího školství či infrastruktury, tak by se na tom snad měli podílet všichni, kdo tam žijí, nejen ti, co něco vlastní. Tato zjevná nerovnost mi pak plynule navazuje na Listinu základních lidských práv a svobod. Ta říká, že všichni lidé jsou si rovni v povinnostech i právech, ale druhým dechem samozřejmě také něco o daních a poplatcích.

Výše daně z nemovitosti byla dlouhá léta stejná. Tak trošku mi připadá, že se na ni i pozapomnělo. Dokud ovšem nenastala situace, kdy je potřeba vytáhnout z kapes občanů opravdu každou cinkající korunku. Vláda konsolidačním balíčkem provedla v této oblasti první radikálnější změny a vlastníci se letos nestačili divit.

Kéž bychom měli ovšem jistotu, že je tato podoba konečnou verzí. Nebude. Nevěřte. Vláda totiž ponechala veškeré zisky krajům, městům a obcím, ve kterých se nemovitosti nachází. Státní kasa zatím „ostrouhala“.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz