Hlavní obsah
Lidé a společnost

Stejné triky, různé oběti. Tisícům podvedených zbyly jen oči pro pláč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Denně nás média informují o dalších a dalších případech lidí, kteří přišli o nemalé částky našetřených peněz. Jsme vážně tak hloupý národ, nebo jsou podvodníci tak dobří?

Článek

Ano, možná si někdo řekne: „Dobře jí/mu tak, vždyť se tohle téma omílá pořád dokola“, nebo „když je hloupá/ý, ať platí“, ale není toho na jeden národ už opravdu trochu hodně? Když vezmeme v potaz, že část případů zůstane skrytých, protože se oběť za svou naivitu či hloupost stydí a čin neoznámí, tak nám pořád zůstávají tisíce (ne-li desetitisíce) těch, kteří se většinou v marné naději na policii obrátí, a navždy se zapíší do policejních statistik.

Zarážejícím faktem není ani tak to, že k podvodům dochází, ale spíše to, že „modus operandi“ se dlouhodobě opakuje a stále slaví úspěch. Přitom odhalit nekalost je ve většině případů nesmírně jednoduché.

1. Zamiloval se do mě bohatý cizinec

Záměrně píši cizinec, snad někoho nepohorším, zamilovaná cizinka se vyskytuje v pozici podvodníka poměrně sporadicky.

Dámy, já chápu, že samota je pro někoho opravdu zlá a ve snaze nalézt partnera se člověk upíná ke každému hezkému slovíčku. Ale ruku na srdce, opravdu vám není podezřelé, že se zrovna do „Božky z Horní Dolní“ zaláskuje bohatý cizinec, chce všeho nechat a přijet s ní žít nový život? A vlastně nic moc za to nechce, jen nehynoucí lásku a celoživotní úspory své vyvolené, které mu postupně naposílá. Začne to proclením balíčku se šperky a končí statisícovými dluhy.

Když se pak po tom svém lékaři, vojákovi, pilotovi či ropném magnátovi začnete shánět zjistíte, že fotka je falešná, peníze v trapu, telefonní číslo neexistuje a banka se splátkou dluhu prahne po obsahu vaší peněženky.

Třeba jen stačí lásku toho svého milého otestovat svou chudobou a velkými dluhy. Pokud se přestane ozývat, nebyl to holt ten pravý.

2. Váš účet byl napaden

Také se mi stalo. I mnoha mým známým. Zazvonil mobil, na druhém konci se naléhavým hlasem ozval člověk, který se představil jako bankéř a vysvětlil mi, že můj účet byl napaden a je třeba to ihned řešit.

Ideálně vybrat všechny úspory a jít je vložit do nejbližšího bitcoinmatu a nejlépe si ještě k tomu vzít půjčku, která pokryje výlohy a zmate hackery.

Není nic snadnějšího než položit telefon, dvakrát se zhluboka nadechnout a kontaktovat svou banku, kde si ověříte uvedené informace. Předejdete tím všem dalším problémům.

3. Koupím vaše zboží a pošlu odkaz na přepravní společnost

Tady moc nechápu, že se podvodníkům stále daří. Když vám cizí člověk pošle formulář, kde máte zadat údaje ze svého bankovního účetnictví nebo ke své platební kartě, ihned zbystřete a nikam nic neuvádějte, podvod! Vždycky!

4. Kopie stránek existujícího e-shopu

Tady zase naopak chápu, že se podvodníkům daří. Rozeznat falešnou webovou stránku od pravé nemusí být úplně jednoduché. Je třeba dávat pozor zejména v řádku, kde je zadána webová adresa a vždy se podívat, zda odpovídá realitě. A to, ruku na srdce, dělá málokdo.

Riziko ztráty peněz eliminujete pouze tím, že nebudete platit prostřednictvím internetu a zboží objednáte na starou dobrou dobírku. A pokud obchod takovou možnost nenabízí, poohlédnout se jinde.

To jsme si probrali ty nejčastější situace. Samozřejmě existuje ještě hromada dalších, kdy se nyní ještě podvodníkům ke všemu otevřel neomezený svět umělé inteligence. Buďte opatrní. Neposílejte peníze neznámým lidem, nepiště nikam údaje z platební karty a nevěřte falešným bankéřům. Uvidíme, co podvodníci vymyslí dál.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz