Hlavní obsah
Lidé a společnost

Zlý člověk: jak ho rozpoznat a jak se mu bránit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

V životě jsem už pár hodně zlých lidí potkal a je to horší, než srážka s pitomcem. Kde se v lidech bere tolik zla a jak se zachovat, když na někoho takového narazíte.

Článek

Lidské zlo nemá co do činění s psychickým zdravím ani intelektem. Každý z nás má v sobě i svou temnou stránku, ale záleží čistě na nás, kolik prostoru projevit se jí dáme.

Zlý člověk myslí jen na sebe a nemá rád lidi

Obecně lze říci, že je to jedinec s nízkým sebevědomím, který si potřebuje dokazovat svou nadřazenost a moc. Na první pohled jej většinou nepoznáte, umí se velmi dobře a velmi dlouho přetvařovat. K jeho odhalení je třeba si všímat různých indicií.

Zlému člověku je vlastní přetvářka, lež a manipulace. Kvůli nízké emoční inteligenci není schopen se vcítit do druhého, aby pochopil, jak moc mu ubližuje. Své jednání nepovažuje za špatné, protože tím sleduje pouze svůj cíl.

Manipulativní hry

Umí velmi dobře rozehrát různé promyšlené manipulace. Můžete se s tím setkat v jednodušší podobě, kdy směrem ke své „kořisti“ trousí různé nevhodné poznámky či urážky a snaží se zničit její sebevědomí nebo v té složitější jako se spletitou pavučinou drobných lží s cílem ovládnout situaci a znemožnit vybraného jedince.

Obojí je pro okolí velmi devastující a důležité je takového člověka, pokud možno včas odhalit.

Zlý člověk také velmi rád a často ostatní pomlouvá v jejich nepřítomnosti. A pokud chce vysloveně někoho obětovat, je schopen dlouhodobým, cíleným a promyšleným způsobem zcela zničit jeho dobré jméno i pověst. Sám ovšem žádnou kritiku nesnese. I když to třeba výslovně nedá ihned najevo, ten, kdo si ho dovolil kritizovat, bude řádně potrestán.

Touha po moci

Zlo má vždycky touhu vládnout, ovládat, být nadřazený. Ostatně tohoto faktu je plná historie a platí i pro současnost. Ke špatnému jednání vede většinou člověka nějaká touha. Mít moc nad ostatními a jejich absolutní poslušnost, zisk, peníze, bohatství, sláva a mnoho dalšího.

Ostatně už Ch. C. Colton prohlásil: „Moc zkalí ta nejlepší srdce, stejně jako víno zkalí ty nejlepší hlavy. Žádný člověk není natolik dobrý a moudrý, aby se mu dala svěřit absolutní moc.“

Jak se zachovat, když mám ve svém okolí zlého člověka

Důležité je si uvědomit, že ho nezměníte. Ať už se jedná o partnera, kamarádku, šéfa či kolegyni, beránka z vlka prostě neuděláte. Takže nejsnazší a nejjednodušší cesta je omezit nebo úplně přerušit veškerý kontakt.

Ne vždy ale lze zvolit takto radikální řešení. Pokud tedy nemáte na výběr a musíte takového člověka ve svém okolí snést, nepusťte si ho k sobě. Ignorujte jeho pokusy o nabourání vašeho sebevědomí a případné pomluvy si sním ihned vyříkejte.

Pokud odhalíte nějakou jeho lež, ihned ho s tím konfrontujte, to je to, co tihle jedinci z duše nenávidí.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz