Hlavní obsah
Jídlo a pití

Sicilské speciality: Na některé pokrmy se vám budou sbíhat sliny, nad jinými budete kroutit hlavou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: SirNico / Wikipedia Commons / CC BY-SA 3.0

Sicílie jako největší ostrov Itálie má opravdu mnoho co nabídnout i z gastronomického hlediska. Některá jídla vás budou lákat už na pohled, nad jinými vám zůstane rozum stát a možná je ani neochutnáte. Zde je deset typických sicilských pokrmů.

Článek

Sicílie je zemí s velkou rozmanitostí chutí, které můžete na ulici i v restauracích ochutnat. Některá jídla jsou zde velmi lákavá, jiná se vám určitě líbit nebudou. Všechny ale stojí za to ochutnat. Troufnete si?

Jedná se o rýžové koule se šafránem obalené v trojobalu a smažené v oleji. Plněné mohou být nejrůznějšími náplněmi, ale tradiční arancina classica je masové ragů s hráškem, mozzarellou a parmezánem, to vše uvnitř rýžové koule. Na Sicílii si je dáte prakticky na každém rohu.

Foto: Enzo Rippa / Wikipedia Commons / CC BY-SA 4.0

Klasická arancina

Velmi jednoduché a levné jídlo, které mají Sicilané ve velké oblibě. Panelle jsou smažené placičky z cizrnové mouky a crocchè jsou válečky z brambor a petrželky. Taktéž se smaží. Takto připravené panelle a crocchè se nejčastěji konzumují v bulce nebo samostatně na talířku. Před konzumací je třeba je ještě řádně posypat solí a zakápnout citrónem. Ten je na Sicílii všudypřítomný.

Foto: Camillo / Wikipedia Commons / CC BY 2.0

Panelle e crocchè

Tento pokrm bývá často označován jako sicilská pizza, ale nám by pizzu nepřípomínal ani vzdáleně. Jedná se o vysoké, tlusté a velmi měkké těsto, které se nachází někde na pomezí pizzy a italského chleba focaccia. Sfincione se často plní cibulí, na povrchu je zdobena skromně, většinou pouze sugem z rajčat a koření.

Foto: Rino Porrovecchio / Wikipedia Commons / CC BY-SA 2.0

Sfincione

Tohle jídlo nevyzkouší každý. Jedná se o směs vařené sleziny, plic a průdušnic, které se krájí na tenké plátky. Ty se poté vkládají do bulky, zasypou se solí a zakapou citrónem. Můžete si do pokrmu nechat přidat i sýr, nejčastěji se používá ricotta nebo caciocavallo. Kdo má rád vnitřnosti, musí toto jídlo rozhodně ochutnat. Mezi Sicilany je tento pokrm lahůdkou.

Foto: Popo le Chien / Wikipedia Commons / volné dílo

Panino con la milza

Tento název nese oblíbené jídlo, jehož základem jsou opět vnitřnosti, tentokrát zejména jehněčí, kůzlečí nebo telecí. Ty se omyjí ve vodě a soli, dochutí petrželkou, někdy i cibulí, a obtočí se kolem jarní cibulky. Takto připravené se stigghioly grilují. Horké se nakrájí na malé kousky a dochutí solí a citrónem.

Foto: Pequod76 / Wikipedia Commons / volné dílo

Stigghiola připravená ke grilování

Tradiční italský předkrm, který se skládá ze směsi drcených rajčat, kapar, oliv a octa, do které se přidává na kousky nakrájený vařený řapíkatý celer a smažený kostky lilku. Takováto kombinace vám na jazyku způsobí výbuch chutí. Kdo jednou ochutná Caponatu, bude si ji chtít dát znovu.

Foto: Joanbanjo / Wikipedia Commons / CC BY-SA 4.0

Caponata siciliana

Když mluvíme o sicilských specialitách, je také třeba zmínit tradiční sicilské těstoviny. Těmi jsou pasta alla norma. Nejčastěji se k přípravě tohoto pokrmu používají těstoviny, které se nazývají maccheroni. Zalévají se rajčatovou omáčkou s bazalkou se smaženými kousky či plátky lilku a zasypávají se nastrouhaným sýrem ricotta.

Foto: Paoletta S. / Wikipedia Commons / CC BY 2.0

Pasta alla norma

Abychom se podívali i do té sladké kuchyně, nesmíme opomenout sicilské cannoli, nejtradičnější sladký pokrm. Základem cannol jsou trubičky ze smaženého těsta, do kterého se přidává místní víno Marsala. Toto víno je velmi podobné u nás známějšímu portskému vínu z Portugalska. Trubičky se plní sladkou náplní z ovčí ricotty a zasypávají se mletými pistáciemi a kandovaným ovocem.

Foto: Stefano Mortellaro / CC BY 2.0

Cannoli

Sicilský dort cassata se skládá ze slazené ovčí ricotty, piškotového těsta, marcipánu a kandovaného ovoce. Takto připravené dorty se pak bohatě zdobí tak, jak je na Sicílii zvykem.

Foto: Dedda71 / Wikipedia Commons / CC BY-SA 3.0

Cassata

Nakonec jedná taková rarita. Italská zmrzlina je všeobecně považována za jednu z nejlepších na světě. Pokud ale budeme v Itálii hledat tu nejlepší zmrzlinu, najdeme ji právě na Sicílii. Jenže ji tady často podávají netradičně. V pečivu. Ano, slyšíte dobře. Zmrzlinu vám zde dají do briošky.

Foto: Rollopack / Wikipedia Commons / CC BY-SA 4.0

Zmrzlina v briošce

Doufáme, že vás některá jídla zaujala a máte na ně chuť už teď. Pokud se na Sicílii chystáte, zkuste i ta, která vás nezaujala. Všechna totiž stojí opravdu za to.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz