Hlavní obsah
Lidé a společnost

Americký prezident Biden. Pro jedny senilní stařík, pro druhé záchrana americké demokracie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Shutterstock

Joe Biden, celým jménem Joseph Robinette Biden Jr., zastává post 46. prezidenta Spojených států amerických. A jelikož je to aktuálně jeden z nejvlivnějších mužů planety, bylo by dobré znát alespoň několik základních a obecných faktů o jeho životě.

Článek

Biden se narodil 20. listopadu 1942 ve Scrantonu v Pensylvánii. Jeho osobní život není avšak zcela idylický, ba naopak. Když mu bylo 30 let, zahynula při automobilové nehodě jeho první žena spolu s roční dcerkou. V roce 2015 pak Bidenovu rodinu zasáhla další tragédie. Jeho 46letý syn Joseph Robinette „Beau“ Biden podlehl rakovině mozku.

Nejdelší část své politické kariéry působil Biden jako senátor za stát Delaware (1973 - 2009), následně byl zvolen na místo 47. viceprezidenta Spojených států amerických v administrativě Baracka Obamy. Jeho největším úspěchem je pak samozřejmě vítězství v prezidentských volbách v roce 2020.

Bidenovi bude tento rok 82 let a je nejstarším prezidentem USA v historii.

Vyšší věk jako problém

Právě jeho vyšší věk a s tím úzce spojený možný zhoršený zdravotní stav, se během jeho prezidentské kampaně a následného mandátu stal jedním z hlavních témat.

Jakožto člen Demokratické strany se tak musel a musí potýkat s notnou dávkou kritiky od svých Republikánských protějšků. Jejich nejhlasitější představitel a zároveň největší Bidenův oponent Donald Trump ovšem také není nějaký mladík. Během letošních prezidentských voleb mu bude již 78.

Zdravotní stav a časté fauly

Téměř 70 % Američanů se v současné době obává, že Biden není v kondici na výkon prezidentské funkce. Jeho osobní lékař každopádně v únoru informoval veřejnost o tom, že prezident je i nadále schopen svůj úřad plně vykonávat.

Biden si kvůli svým někdy až kuriózním přešlapům či přeřekům vysloužil nejen na sociálních sítí přezdívky typu „zapomnětlivý stařík“. Nicméně odborníci a gerontologové v rozhovoru pro Reuters uvedli, že pokud si někdo splete jména či jiné údaje, ještě nutně to neznamená ztrátu mentálních schopností. Vyloučili tak, alespoň prozatím, spekulace o Bidenově zdravotní nezpůsobilosti.

Průřez politickými názory

Joe Biden se pozitivně staví tématu homosexuality, ke hnutí Black Lives Matter, podporuje imigraci do Spojených států a po nástupu do funkce splnil svůj slib, že zastaví výstavbu zdi na hranici s Mexikem. Ta měla zabránit nelegální migraci na americkou půdu.

Byl zároveň silným zastáncem vojenských intervencí NATO a západních spojenců v Libyi, Iráku a na přelomu tisíciletí taktéž podpořil bombardování Srbska.

Už před konfliktem v Pásmu Gazy stál na straně Izraele a sám i akceptoval rozhodnutí Trumpovy administrativy přesunout americké velvyslanectví v Izraeli z Tel Avivu do Jeruzaléma.

Od začátku ruské války na Ukrajině se postavil za dodávky amerických zbraní napadené zemi. Díky federálnímu zákonu o nakládání s přebytečným vojenským materiálem se mu dokonce podařilo obejít Kongres. Američany nadále vyzývá k solidaritě a k podpoře ukrajinského lidu.

Slovo závěrem

Pro jednu část polarizované americké veřejnosti je Biden nenáviděný lídr. Pro tu druhou pak prezident chránící demokracii, která je pro ně nadále v ohrožení možným comebackem Donalda Trumpa.

Pro nás je dobrou zprávou mimo jiné fakt, že Biden stojí za Evropou a i přes své některé neduhy je stále víceméně neměnný ve svých postojích. To, jak velkou (nebo jestli vůbec nějakou) roli pak v Bidenovo rozhodování hraje jeho tým, zůstává předmětem spekulací.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz