Hlavní obsah
Názory a úvahy

Dramatický obrat v USA - Mike Johnson jde s Ukrajinou nečekaně proti svým vlastním

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Getty

Ačkoliv to ještě před několika dny vypadalo s americkou pomocí Ukrajině vcelku beznadějně, tento víkend byla přeci jen schválena. Ovšem samotnému hlasování předcházela dramatická politická proměna předsedy Sněmovny reprezentantů USA - Mikea Johnsona.

Článek

Republikán Mike Johnson překvapil v podstatě úplně všechny. Muž, který jako předseda Sněmovny reprezentantů měsíce blokuje pomoc Ukrajině a dvakrát coby řadový člen sněmovny hlasuje proti ní, se nakonec stane hlavní tváří a ikonou v boji za její schválení.

O to pozoruhodnější je samotný fakt, že se tak stalo ze dne na den. Co Johnsona k takové razantní otočce přimělo a jak se z něj stala politická figura přirovnávaná k novému „Churchillovi“? Jak se k němu staví jeho spolustraníci z republikánské partaje?

CIA, Fiala i Sergiy

Hlavní zvrat v uvažování jednoho z nejdůležitějších republikánů přišel, jak on sám dokonce přiznal, po varování od zpravodajských služeb. Zejména katastrofické scénáře od ředitele americké CIA Williama Burnse mu doslova a do písmene vyrazily dech.

„Pokud nyní neschválíte pomoc Ukrajině, může Kyjev do konce roku válku prohrát.“

Johnson, který se celou dobu ze svého pohodlného místečka snažil mírnit a urovnávat vášně ve své straně v otázce podpory Ukrajiny, si uvědomil, že právě on možná nese na bedrech osud nejen milionů Ukrajinců, ale i milionů Evropanů a Američanů. Jeho rozhodnutí měsíce blokovat vojenskou pomoc ho tak postavilo do nezáviděníhodné pozice. I když se doposud snažil kompromisy a ústupky získat potřebnou popularitu mezi svými kolegy, nyní už nemohl opět couvnout. Rozhodl se proto jednat a sám navrhl nový upravený balík zákonů, kde byl kromě pomoci Ukrajině, Izraeli a spojencům v jihovýchodní Asii představen i plán na možný zákaz TikToku.

Další velkou roli v Johnsonově fundamentální změně postoje mohla hrát i Česká republika. A to přesněji náš premiér Fiala. Ten se totiž při své návštěvě USA s předsedou Sněmovny reprezentantů taktéž setkal a za schválení pomoci Ukrajině lobboval. Médiím poté premiér sdělil, že je již „mírně optimistický, pokud jde o schválení balíku pomoci Ukrajině a Izraeli“.

K utvrzení Johnsona v jeho názorech pak mohl přispět i celkem nenápadný a opomíjený moment, kdy měl možnost se pobavit s přeživším ruského dronového útoku na Oděsu. Sergiy, kterému v noci na 2. března ruský dron navždy vzal jeho manželku a tříměsíčního chlapečka, má s americkým zákonodárcem totiž společnou jednu podstatnou věc. Oba jsou to silní evangelíci. Tento nepatrný detail a jejich krátký rozhovor, tak možná také pomohl Johnsonovi konečně otevřít oči.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz