Hlavní obsah
Lidé a společnost

Izrael, jeho komanda a likvidace nepřátel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Canva Pro, Getty Images

Izrael 30. 1. opět ukázal světu, jak je schopen hledat a likvidovat své nepřátele, tentokrát dokonce přímo v nemocnici Ibn Síná ve městě Džanín na Západním břehu Jordánu. Jaká je historie cílených izraelských útoků s využitím komand a tajných služeb?

Článek

Vojáci Izraelských obranných sil (IDF) 30. ledna tohoto roku zastřelili 3 palestinské teroristy Hamásu uvnitř nemocnice Ibn Síná ve městě Džanín na Západním břehu Jordánu. Útok zaujal média a čtenáře hlavně díky jedné věci - Izraelci byli převlečení za pacienty a zdravotnický personál.

Izraelské cílené likvidace

K dnešnímu dni zemřelo při izraelském cíleném zabíjení nejméně 259 lidí.

Pojďme si některé tyto mise okrajově připomenout:

První známý cílený útok izraelských služeb, v tomto případě zásah provedl agent napojený na izraelskou vojenskou rozvědku, se odehrál 12. června 1956. Cílem se tehdy stal podplukovník egyptské armády Mustafa Hafez, který se podílel na organizaci nájezdů palestinských komand do Izraele. Hafez byl vyhozen do vzduchu bombou umístěnou v obálce či knize.

Do historie se také výrazně zapsal 10. duben 1973, kdy byla izraelskou armádou provedena operace Jarní mládí. Tato operace byla součástí dlouhodobé kampaně izraelských zpravodajských služeb, během níž byly hledány a likvidovány osoby mající spojitost s vraždou jedenácti izraelských olympioniků na LOH v Mnichově v září 1972.

Izraelské elitní jednotky se brzy ráno dopravily čluny do libanonských měst Bejrút a Sidón. Celkem 16 vojáků, všichni oblečení jako turisté, dorazilo k bytům třech vysoce postavených představitelů Organizace pro osvobození Palestiny - Nadžara, Adwána Násira.

Adwán a Nadžan byli významnými členy skupiny Černé září, která stála za mnichovským masakrem.

  • Nadžar byl ve svém bytě zastřelen společně s manželkou
  • Adwán byl usmrcen nejméně 55 výstřely, před zraky svých dětí a manželky.
  • Násir byl zastřelen za svým psacím stolem, kde zrovna seděl v pyžamu.

Nutno dodat, že všichni tři se před smrtí pokoušeli palbu opětovat či se alespoň snažili dostat ke svém zbrani (Násir dokonce stačil jednoho vojáka postřelit).

Zajímavostí je, že ve čtyřčlenné skupině, která vtrhla do bytu Mahmúda Jusufa Nadžara, byl i starší bratr dnešního izraelského premiéra Benjamina Netanjahua - Jonatan.

Válka Izraele proti terorismu

Izrael a jeho cílená likvidace teroristů, i na cizím území, se stala jedním ze základních pilířů boje jediného demokratického státu na Blízkém východě a v severní Africe proti teroristům.

A i když jeho operace nejsou zcela bezchybné (za připomenutí rozhodně stojí zastřelení číšníka Ahmeda Bouchikiho, který byl 21. července 1973 omylem zabit Mosadem v norském městě Lillehammer), stále jsou na velmi vysoké úrovni a myslím si, že útok ze 30. 1. v nemocnici Ibn Síná ve městě Džanín na Západním břehu Jordánu nebyl tím posledním, který na sebe upoutá pozornost širší veřejnosti.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz