Hlavní obsah
Aktuální dění

Peter Pellegrini - kdo je vlastně nově zvolený slovenský prezident?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Shutterstock

Peter Pellegrini byl 6. dubna zvolen slovenským prezidentem. I když v prvním kole skončil na druhém místě, svého protikandidáta Korčoka nakonec přeci jen porazil. Kdo je muž, jemuž svůj hlas dalo na 1,4 milionu voličů?

Článek

Peter Pellegrini se sice narodil v Banské Bystrici na Slovensku, ale jak jeho jméno již tak trochu napovídá, předky má v Itálii. V jeho rodném městě vystudoval obor finance, bankovnictví a investování a na závěr svých studií prošel i Ekonomickou fakultou na Technické univerzitě v Košicích.

Na přelomu tisíciletí se věnoval podnikání, během něhož v roce 2000 vstoupil do nově vzniklé slovenské politické strany SMER-SD. O dva roky později již zastával roli asistenta poslance Ľubomíra Vážného. Jeho kariéra ve SMERU avšak nabrala na oprátkách. Mandát poslance nakonec získal celkem čtyřikrát.

Ministr a premiér

3. července 2014 ho tehdejší prezident Andrej Kiska jmenoval ministrem školství, vědy, výzkumu a sportu ve vládě Roberta Fica.

Právě Robert Fico ovlivnil Pellegriniho ze všech slovenských politických představitelů nejvíce. A ať už to bylo pozitivním, či negativním způsobem.

Ještě tentýž rok je Ficem navržen na dočasně uvolněný post předsedy slovenského jednokomorového parlamentu (Národní rady Slovenské republiky). Nutno dodat, že se jeho popularita v tuto dobu drží na velmi vysoké úrovni, což potvrzuje i fakt, že pro jeho zvolení na takto vysokou funkci je i opozice. Proti němu hlasuje jen 5 poslanců.

Obrovský zvrat na slovenské politické scéně přišel v roce 2018. Zemí otřásla vražda investigativního novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírové. Po masivních demonstracích a kvůli silnému tlaku podává v březnu téhož roku Robert Fico demisi celé vlády.

Pellegrini z této tragické události doslova a do písmene vyjde jako vítěz. Prezident Kiska ho pověří sestavením vlády nové a on se tak stane 8. premiérem Slovenské republiky.

Trpký odchod ze SMERU

Na samém začátku pandemie covid-19, v únoru 2020, SMER prohraje parlamentní volby a Pellegrini odchází z premiérského křesla. Vzápětí se staví do protificovského křídla a požaduje po Ficovi, aby stranu opustil. Po dalších interních neshodách Pellegrini SMER překvapivě opouští sám a zakládá stranu HLAS - sociálna demokracia.

Jelikož ale situace na Slovensku nabere nečekaně rychlý spád, minulý rok jsou vyhlášeny předčasné parlamentní volby, v nichž, což by lidé v roce 2018 asi netipovali, vítězí opět strana SMER Roberta Fica.

Fico je zpátky premiérem. A co Pellegrini?

Ten nejprve odmítne nabízenou premiérskou funkci, v případě vytvoření koalice se stranou Progresívne Slovensko. Svůj krok zdůvodní potenciálními koaličními spory.

Do koalice tak nakonec vstoupí s nikým jiným, než s předtím jim tak kritizovaným Robertem Ficem. Vrátí se mu také výsostné místečko předsedy slovenského parlamentu.

Cesta na vrchol a co od něj lze očekávat?

V lednu letošního roku oficiálně oznámil kandidaturu na prezidenta. I když v prvním kole souboj s bývalým ministrem zahraničí Ivanem Korčokem prohrál, mobilizace části voličů Harabina, silně proruského kandidáta z třetího místa, mu v konečném výsledku zajistila nejvyšší možný post.

Po vítězství pak potvrdil svá slova o podpoře současné Ficovo vlády. A ačkoliv před kandidaturou podporoval pomoc napadené Ukrajině, i zde, zdá se, najel na Ficovo notu a v současné chvíli je pro zahájení mírových jednání.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz