Hlavní obsah
Aktuální dění

Rafah a ticho před bouří

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Shutterstock

Záběr na hořící město Rafah, po izraelských náletech 12. října 2023

Izraelská armáda plánuje pozemní invazi do přeplněného města Rafah na jihu Pásma Gazy. Tam bylo postupně vysídleno přes 1,5 milionu civilistů.

Článek

Izraelská vláda oznámila, že po dokončení bojových operací ve městě Khan Yunis a v samotném městě Gaza, se zaměří na likvidaci batalionů Hamásu na jihu Pásma Gazy.

Takovéto plány se ovšem nesetkaly s mezinárodním pochopením a spuštění vojenských operací odsoudil i samotný americký prezident Joe Biden, který doposud izraelské akce podporoval.

Humanitární katastrofa

Po izraelské invazi do Pásma Gazy nařídila vláda premiéra Netanjahua palestinským civilistům, aby se přesunuli zřízenými koridory na jih. Během uplynulých měsíců, se tak na cestu vydaly stovky tisíc lidí. Jejich prvotním cílem bylo město Khan Yunis, kde se nacházel i uprchlický tábor. IDF na město ale nakonec také zaútočily a civilisté se ve velkém opět přesunuly, tentokrát do posledního jižně položeného většího města Rafah. V něm se nachází i známý a veledůležitý stejnojmenný hraniční přechod do Egypta.

Hraniční přechod Rafah představuje jediný možný únik palestinským civilistům, pokud chtějí migrovat stále jižněji před izraelskou armádou. Egypt ho od listopadu loňského roku ale ponechává otevřený pouze cizím státním příslušníkům či zraněným a slouží k převozu humanitární pomoci.

Útok na město, které ještě v roce 2017 mělo pod 200 tisíc obyvatel, by tak zcela jistě způsobil totální humanitární katastrofu a zemřít by mohly desítky tisíc osob. Sám Biden uvedl, že by Izrael neměl zahajovat vojenskou ofenzivu v Rafáhu, pokud nenabídne důvěryhodný a uskutečnitelný plán na zajištění bezpečnosti více než milionu lidí. Nabízí se sice další otevření evakuačních koridorů, ale není jasné, kam by měly směřovat, a ani, zda dokážou pojmout takové množství vysídlených Palestinců.

Izraelské nálety

Přesto se ve městě, které je aktuálně přeplněné stany a provizorními přístřešky, ozvaly v noci na pondělí 12. února exploze. Izraelské ozbrojené složky a jejich speciální jednotky v Rafahu úspěšně osvobodily 2 izraelské rukojmí, kteří byli drženi teroristickým hnutím Hamás. Před operací byla ovšem uplatněna taktika krytí dělostřeleckými údery, jejichž palba zasáhla na 14 obytných budov. Dle palestinských zdravotnických úřadů zabila až 52 civilistů.

Invaze do konce března

Navzdory přísné mezinárodní kritice se přesto zdá, že je izraelský premiér již rozhodnut invazi spustit, což potvrzuje i jeden z jeho posledních výroků: „Říkat nám, abychom nevstupovali do Rafáhu, je jako kdyby nám říkali, ať prohrajeme válku a necháme Hamás být.“

Pokud se do konce března, jak naznačují izraelská média, ofenzivy opravdu dočkáme, Izrael vyšle světu jasné znamení, že se nadále drží svých původních plánů. Po masakrech páchaných palestinskými teroristy 7. října loňského roku je tedy stále naplno odhodlán s Hamásem skoncovat jednou provždy.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz