Hlavní obsah
Názory a úvahy

Slovenská média v krizi - přesně podle maďarského scénáře

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Shutterstock

„Orbánizace“. Tímto slovem by se daly shrnout poslední dny u našich sousedů, co se médií týče. Nejenže Markíza toto pondělí oznámila, že přerušuje vysílání dvou diskusních pořadů, ale minulý týden dle očekávání prošel prvním čtením i zákon o RTVS.

Článek

Právě slovo „orbánizace“ jsem ovšem nepoužil jen tak náhodou. Objevilo se totiž během nedělního večera v pořadu Na telo, kde zaznělo z úst moderátora Michala Kovačiče. Ten se rozhodl, že do vysílání zařadí svoje vlastní stanoviska k aktuálnímu dění. A nebral si servítky.

Ficův hon na veřejnoprávní média

O tom, jak to se slovenskými médii (a hlavně těmi veřejnoprávními) od nástupu premiéra Fica a jeho vlády vypadá, asi všichni tak nějak víme.

Ministři spolu se samotným předsedou vlády neustále dokola opakují, jak je veřejnoprávní televize a rozhlas RTVS neobjektivní. Vláda pak koncem dubna přijala návrh nejen na změnu názvu (z RTVS má být STVR), ale i například na odvolání ředitele a na uskutečnění dalších kroků s jasně viditelným cílem - získat veřejnoprávní média pod svoji kontrolu.

Minulou středu se pak konečné schválení přiblížilo. Parlament návrh nového zákona v prvním čtení schválil. A jelikož má vládní koalice ve sněmovně většinu, definitivní a pro Fica příznivý výsledek může padnout již na schůzi příští.

Debaty kolem rušení či nerušení veřejnoprávních médií také narušil zcela nepředstavitelný atentát na premiéra Fica. Ať už byl motiv pachatele jakýkoliv, vládní představitelé ještě tentýž den označili za viníky „liberální média“. Útok tedy ke zbourání jednoho ze základních pilířů svobodného demokratického státu, tj. masmédia služby veřejné, chtě nechtě přispěl a celý proces možná až urychlil.

Markíza a Kovačič

Další velký skandál přišel tento týden. Ještě minulé úterý převzal moderátor Kovačič novinářskou cenu za politický pořad Na telo, aby byl o téměř týden později vedením televize Markíza informován, že pořad Na telo kvůli jeho výrokům končí a že si má hledat jinou práci.

Co se stalo?

Renomovaný moderátor Michal Kovačič se v závěru nedělního vysílání svého pořadu opřel do aktuálních poměrů nejen v nejsledovanější slovenské televizi Markíza. A jak jsem již psal v prvním odstavci, zaznělo zde i slovo „orbánizace“, kterým Kovačič přirovnal dění kolem veřejných sdělovacích prostředků na Slovensku k tomu, co s masmédii provádí Orbán v Maďarsku.

Jeho vláda má naprostou kontrolu nad tím, co maďarská veřejnost ve velkém konzumuje za obsah. A logické je, že tím využívá média jako politický nástroj na potlačení nespokojenosti, na šíření jemu prospěšných narativů a samozřejmě na očerňování opozice a jiných politických oponentů.

Nenajíždí Slovensko na podobnou kolej?

Etický kodex novináře

Je jasné, že vnášet subjektivní názory moderátora do pořadu, který má sloužit divákům televize Markíza, jako objektivní prostředek pro utváření si svých politických názorů, není správné.

Ve stínu současné situace je ale na zvážení každého z nás, jestli zde přeci jen nebylo na místě se ozvat a upozornit diváky na nynější politizaci veřejnoprávních médií.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz