Hlavní obsah
Umění a zábava

David Gilmour spustil kampaň k novému albu. Na prahu osmdesáti let věku!

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pixabay

Umělec, který měl a má vždy vkus, duši a fazónu na úrovni.

Článek

Kdo by si to pomyslel… Na prahu osmdesáti let věku neležíte v posteli, nekoukáte na televizi, neskuhráte, nenadáváte a ani v ničem jiném nepřipomínáte protivného dědka. Naopak. Jste stále svěží a své dlouholeté povolání či přesněji řečeno poslání, rozvíjíte dál… V tomto případě skládáte hudbu, hrajete, zpíváte a nahráváte…

David Jon Gilmour.

Možná by se dalo napsat, že opravdu není třeba tuto osobnost představovat. Ale jistě nebude na škodu připomenout pár faktů.

Od roku 1968 kytarista a zpěvák slavných Pink Floyd. Kapelu neopustil ani v dobách největší krize v osmdesátých letech. Značku Pink Floyd zachoval a obhájil i u soudu, když hlavní postava téže skupiny Roger Waters skupinu oficiálně rozpustil a tvrdil (u soudu), že bez něj ta značka nemůže existovat. Jenže fungovala. Mám na to víc jak sto tisíc svědků při památném koncertu na Strahově v r. 1994.

David Gilmour byl uvnitř slavné skupiny docela v pozadí. Prostě jen člen skupiny. Autorsky se sice podílel, ale jen menšinově. Jeho role byla spíše jakoby umělecká. Jakožto skvělý kytarista a zpěvák, který měl opravdu hlas a uměl to celé udržet v rámci vkusu a uměleckých mantinelů.

David patří bezesporu mezi naprosté špičky rockové hudby. Nemusel se do té role nijak stylizovat. Nemusel rozbíjet kytary o podium, nemusel se oblékat do šílených oblečků… Vystupoval vždy velmi skromně. Tričko či košile, kalhoty. Vždy soustředěný na svůj výkon a projev. Vždy ukázněný, skromný, bez patosu a zbytečných gest.

A jako takový nemohl uniknout pozornosti solidních a nekomerčních organizací, médií a dokonce i samotnému Britskému impériu, které mu udělilo řád Commander v r. 2003.

David svou oduševnělost později prokázal i tím, že v témže roce prodal svůj dům v Londýně za neuvěřitelných 3,6 milionů liber a zisk z tohoto prodeje věnoval organizaci Crises, která stavěla dům pro bezdomovce.

V roce 2008 získal hlavní cenu v Q Awards , kterou věnoval svému příteli Ricku Wrightovi v té době už zesnulému. (Rick Wright byl klávesista Pink Floyd.)

Hrál a spolupracoval s takovými osobnostmi , že těžko můžeme najít zvučnější jména… Elton John, Paul McCartney, Bob Dylan, skupina The Who, skupina Supetramp atd… Objevil a propagoval slavnou zpěvačku Kate Bush. A koneckonců spolupracoval i s českou stopou. Podílel se na videoklipu k písni Too Much to Lose od Jana Hammera.

Ale vraťme se na počátek.

David Jon Gilmour dnes v 18:15  SEČ spouští první singl k připravovanému novému albu s názvem Luck and Strange.

Je mu 78 let. A nechce být jen tak v nečinném důchodu. Má i přes pokročilý věk ve svém nitru tolik energie a hudební krásy, že to prostě nemůže pohřbít na gauči u televize.

Zde je tedy čerstvá a ještě teplá ukázka z nového alba, které vyjde neznámo kdy. Album se jmenuje (bude se jmenovat) Luck and Strange. Otvírák k tomuto albu se jmenuje The Piper’s Call.

Kdoví zda úvodní foto neznázorňuje ten slavný hausbot Astoria na Temži, kde má David své studio…

Příjemný poslech poctivé, oduševnělé rockové muziky…

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz