Hlavní obsah
Umění a zábava

Jako letní sníh. Historické dokudrama, které proniká do hloubky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Je skvělé, že i v dnešní době existují umělci, společnosti i obyčejní občané, kteří se snaží udržet svět v tendencích normálnosti a přirozenosti.

Článek

Nedávné výročí narození J. A.Komenského a s ním spojený den učitelů mne inspiroval k opětovnému shlédnutí dokudramatu „Jako letní sníh“.

Většinová část konzumentů umění tíhne a baží spíše po okázalých projektech, které nezřídka klouzají jen po povrchu, takže kdo jde cestou skromnější, ale o to hlubší, vlastně v dnešní době páchá jakousi uměleckou sebevraždu.

Leč stále jsou u nás ještě umělci, kteří to nemíní jen tak zabalit a jdou si za svým bez ohledu na určený módní směr.

Jako třeba společnost Vistafilm manželů Hlavsových.

Série dokudramatů mapujících české protestanské dějiny je opravdu velmi kvalitní, téměř desetiletá poctivá práce. Ve spolupráci s Českou Televizí vzniklo celkem pět filmů tzv. dokudramatů. Jan Hus-cesta bez návratu, Poslední útěk Jeronýma Pražského, Pod ochranou Žerotínů, David Zeizberger-apoštol indiánů, a nakonec - Jako letní sníh.

Žádný z těch snímků samozřejmě neměl ambice nějakých historických velkofilmů. Přesto v každém díle můžeme vidět špičkové české herce. Tady musím smeknout. Protože herci takových jmen, jako je Vladimír Javorský, Ondřej Vetchý, Jitka Čvančarová, Alois a David Švehlíkovi, Luboš Veselý, Igor Bareš a další, jistě na natáčení z honorářů nezbohatli.

Poslední dokudrama mapující život J.A.Komenského-Jako letní sníh byl však špičkou pyramidy. Málokdy se mi stane, abych byl takto vnitřně osloven příběhem napůl vyprávěným a napůl hraným. Tvůrci filmu vsadili na základní kámen v podobě atelieru samotného Rembrandta, kde maloval portrét Komenského.

Jan Amos sedí modelem a vypráví svůj příběh Rembrandtovi, který je zpočátku nerudný a velmi arogantní, aby se po odvyprávění celého příběhu nakonec stal jeho přítelem. Jakkoli je celý životní příběh Komenského vylíčený ve filmu historicky pravdivě, paradoxně atelier a portrétování je založeno na fikci. Je totiž historicky dokázáno, že Rembrandt s Komenským bydleli ve stejné Amsterodamské čtvrti. Ale nedochovala se jediná zmínka, že by byli přátelé.

I slavný obraz s názvem Portrét starého muže, nebo taky Portrét rabína rozhodně nemusí být portrét Komenského. Výtvarní vědci o tom už desetiletí diskutují. Nicméně většina z nich se shoduje, že jde skutečně o portrét Komenského. Mimochodem skutečný, historicky doložený portrét Komenského je uložen v muzeu J.A.K. v Naardenu. Namaloval ho v r. 1641 Jurgen Ovens, který byl žákem koho jiného než Rembrandta van Rijna.

Režisér Lubomír Hlavsa velmi citlivě obsadil hlavní i vedlejší role. Angažování otce a syna Švehlíkových v hlavní roli Komenského byl skvělý tah. Těžko by se rovněž hledal jiný kandidát na roli arogantního Rembrandta než Igor Bareš. Role alkoholika, posedlého vizemi Mikuláše Drabíka se zhostil skvěle Vladimír Javorský…

Možná by se dalo říct, že byl natočen historický film. Něco jsme se dozvěděli, něco si zopakovali z dějepisu…Tak děkujeme…

Jenže tak tomu rozhodně není. Snímek Jako letní sníh má obrovský přesah, hluboký a silný náboj. Vykladači dějin se většinou snaží hlavní postavu buď zneužít, využít, nebo do nebe vystřelit či do pekel zatratit. Mnozí se snaží historickou postavu posuzovat dle politického měřítka té či oné doby… Ale je velmi málo historiků, vědců, kteří se snaží zachytit nitro, duši a ducha velké postavy dějin.

Vistafilm v koprodukci s Českou televizí to dokázal… Vytvořil dílo, které chytne za srdce a donutí k přemýšlení.

Dokudrama -Jako letní sníh však nezůstalo v zapomnění. Film se nově nadaboval v angličtině a polštině. V Hollywoodu se ucházel o filmové ceny Movie Guide Awards ve dvou kategoriích. V témže městě byl promítán na festivalu Hollywood International Golden Age Festival. Rovněž byl promítán v Denveru na mezinárodním festivalu Festivus a v neposlední řadě byl promítán v Bruselu v samotném sídle Europarlamentu.

Pro zajímavost - Vistafilm natáčí, nebo se připravuje natáčení celovečerního filmu Bílá Hora. Tentokrát se má jednat nikoli o dokudrama, ale o hraný historický film. V hlavní roli Karla st. Žerotína by se měl objevit Luboš Veselý.

Avšak mám už pocit, že každá další slova tady už by byla nějak navíc. Krátká ukázka dialogu mezi Rembrandtem a J.A. Komenským z filmu Jako letní sníh toho řekne daleko víc než moje klávesnice…

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz