Hlavní obsah
Umění a zábava

Textař Radovan Šťastný a hudebník Michal Žáček stvořili umělecký skvost

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pixabay

Tyto umělecké projekty v dnešní době nemají na růžích ustláno, ale troufám si tvrdit, že další generace to ocení.

Článek

Jsem velký fanda zajímavé, kvalitní a nekomerční hudby. Bohužel zrovna tento druh hudby v rádiích či jiných veřejných médiích prostě neuslyšíte. Třebaže jsme v této zemi potomci Smetanů, Dvořáků, Janáčků a jiných hudebních géniů, jsme trvale zamořováni hudebním smogem, který klouže jen po povrchu a má za úkol vytvořit jen jakousi kulisu.

Naštěstí tuzemský hudební průmysl není jen montovna prázdných hitů a když se podíváte trochu hlouběji a podrobněji, zcela určitě najdete ten svůj hudební poklad.

Jako třeba já vlastně nedávno…

Jména dvou hlavních protagonistů nejsou až tak veřejně známá, přesto jsou oba velmi cenění a mají za sebou hudební či textařskou velmi bohatou úrodu.

Začněme panem Radovanem Šťastným. Jen krátce…

Malíř, fotograf, režisér, scénárista a textař. Psal texty pro Karla Gotta, Věru Špinarovou, kapelu Kryštof, Vojtu Dyka či Jiřího Korna.

Pokračujme tedy druhým pánem. Michalem Žáčkem…

Saxofonista, flétnista. Doprovází v kapelách Richarda Müllera, Petera Lipu, Vojtu Dyka, Vlastu Redla a další. Spolupracuje s kytaristou Dominicem Millerem, který hraje se Stingem. V jazzové hudbě spolupracoval s takovými světovými esy, jako jsou Bobby McFerrin, nebo Chick Corea.

Osobně jsem několikrát viděl a slyšel Michala Žáčka na živo při koncertech Vlasty Redla. A že je to tedy zážitek.

Vlastimil Redl představuje na svých koncertech Michala Žáčka s humorem sobě vlastním:

„Michal Žáček spolupracuje a hraje s takovými světovými hudebními esy, že už bylo na čase aby…“

Oba páni byli tedy představeni, takže je nejvyšší čas představit jejich společný projekt. Jmenuje se velmi jednoduše: „Šťastný Žáček“. Hudební album s různými interprety a texty Radovana Šťastného.

Přestože album vyšlo už na konci minulého roku, tedy v r. 2023, dostalo se k mým uším až nedávno. Ihned jsem byl tímto projektem bezmocně lapen. A přiznám se, že jsem se vůbec nebránil. Když totiž posloucháte album s takovou poezií a úžasnou muzikou, když slyšíte zpěv Anety Langerové, Vojty Dyka, nebo Jaromíra Nohavici, když vnímáte jak nesmírně citlivě a vkusně jsou ty písně napsány a zaranžovány, tak vás prostě celý tento projekt odnese do zcela jiných dimenzí.

Michal Žáček co by producent i autor několika písní nenechal nic náhodě. Na albu se podílel Pavel Sotoniak, či Matěj Drabina. Známé tváře z kapely Bandjeezz zesnulého Davida Stypky. Nechybí ani asi největší tuzemská ikona Michal Pavlíček. A samozřejmě můžeme slyšet i samotného Michala Žáčka. A hlavně nádhernou poezii Radovana Šťastného. Poezie je to místy něžná, jindy mrazivá, ale vždy promlouvající a dotýkající se.

Za sebe bych chtěl vyzdvihnout z tohoto alba dva poklady. „Krajina v noční košili“ je píseň, kterou nazpíval Ivo Viktorin. Frontman legendární folkové kapely AG Flek. Tato skladba je velmi silná a možná až na samé patetické hraně.

Další píseň, která jde úplně skrz duši je „Autobus“. Kromě toho, že text této písně je velmi mrazivý, tak ji ještě nazpíval František Segrado. Údajně je to poslední píseň, kterou nazpíval před svou smrtí. Hlas je v této písni poznamenán pokročilou nemocí Františka. Ale o to více je tato píseň hlubší a vlastně i textem řvoucí do našich duší, které jsou přeci jen trochu dnešní dobou hýčkány přetvářkou a lživými povrchními nadějemi.

Album Šťastný Žáček je pro mě zjevením a hudebním i poetickým pokladem.

Odkaz na oficiální klip k tomuto albu, nechť je pozvánkou k opravdovému zážitku.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz