Hlavní obsah
Umění a zábava

Unikátní projekt Českého rozhlasu. Toulky po naší historii trvaly víc jak dvě desetiletí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Bývám dosti kritický k veřejnoprávním médiím, ale před projektem „Toulky českou minulostí“ musím smeknout a činím tak velmi rád.

Článek

Doposloucháno…

Dva a půl roku jsem šikanoval svůj CD přehrávač, který chtě-nechtě musel přehrát obsah všech 25 nosičů. Pravda, mohl jsem ušetřit nemalou částku a poslouchat z rozhlasu. Každý díl se vysílal (a v repríze se vysílá dodnes) na ČR-Dvojka jednou týdně… Jenže to by mi trvalo 23 let. Přesně tak dlouho se totiž vysílal jeden z nejlepších a nejhodnotnějších rozhlasových seriálů všech dob. Seriál nese název - Toulky českou minulostí.

Na samém počátku tohoto skvostu byl spisovatel Petr Hořejš. Dějiny, které se učily v době normalizace byly dle pana Hořejše vyučovány nezáživně, útržkovitě, neobjektivně a rádoby vědecky. Plánoval tedy psaní historického textu populární formou.

Jenže Petr Hořejš už dávno nesměl publikovat a pracoval jako pomocný dělník v jednom podniku. Naštěstí našel spřízněnou empatickou duši v osobě šéfredaktorky Mladého Světa a ta mu vymyslela pseudonym - Hora.

Během dvou let vyšlo v časopise Mladý Svět 24 dějepisných příloh. Články měly takovou odezvu, že nakonec vyšly i knižně s nákladem 130000 výtisků. Všechny tyto články byly napsané v maringotce, kde Petr Hořejš trávil čas odpočinku v práci.

Později z tohoto všeho bolestného a utajovaného snažení nakonec vyšlo osmnáct bohatě ilustrovaných knih na asi 4 340 stranách pokrývající období od doby kamenné až do vzniku Československa v roce 1918. V roce 2012 obdržel Petr Hořejš za Toulky českou minulostí Cenu Boženy Němcové od Akademie literatury české.

Leč, vydáním těchto knih se vlastně zrodil nový a zcela unikátní rozhlasový projekt, který možná nemá v Evropě obdoby. U zrodu stál publicista, novinář a rozhlasový redaktor Josef Veselý. Ten autorsky stvořil neuvěřitelných 1218 půlhodinových dílů Toulek českou minulostí inspirovaných právě knihami Petra Hory Hořejše.

První díl se odvysílal 2. 4. 1995 a poslední zněl z rozhlasu vlastně nedávno. Symbolicky 28. 10. 2018.

Hlasově provázeli celým maratonem tito umělci: Ivana Valešová, Igor Bareš, František Derfler, Vladimír Krátký, Igor Dostálek a hlavní slovo měl sám autor Josef Veselý. To vše pod vedením režiséra Jaromíra Ostrého.

Strávil jsem poslechem tohoto jedinečného projektu víc jak pět set hodin. Byly to úžasné hodiny v mém životě. Byla mi přiblížena česká historie do detailů. Přestože se zajímám o historii, mnohdy jsem neměl ani tušení o souvislostech, nebo o pohnutkách či charakterových rysech historických osobností. Ve všech dílech jsem slyšel naprosto skvělou a spisovnou češtinu, tu a tam okořeněnou o archaismy té dané doby v níž se příběh odehrával. Ale nejvíce jsem byl dojat laskavostí celého seriálu. Posluchač má možnost alespoň na necelou půlhodinu ponořit se do jakéhosi normálního světa, kde se mluví správně česky a kde se věci nazývají pravými jmény. Kde existuje objektivita, neodsuzuje se a pracuje se s fakty. Seriál je velmi zajímavý, napínavý i odlehčený humorem.

Toulky českou minulostí vlastně příhodně ilustrují slova spisovatele Petra Hory Hořejše z dob normalizace…

Když se v okupované zemi nemůžeme dívat dopředu, tak se dívejme dozadu.“

Zdroje: Toulky českou minulostí – Wikipedie (wikipedia.org), poslech všech 1218 dílů seriálu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz