Hlavní obsah
Cestování

Cesta do Chorvatska bude pod dohledem chytrých kamer. Na řidiče se už chystají tučné pokuty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Taras Makarenko /Pexels

Ilustrační foto.

Kdo chce letos vyrazit na Jadran, měl by si pořádně našetřit. Pobyt i strava se navyšují každoročně, ale letos se může prodražit cesta díky pokutám až na desítky tisíc.

Článek

Chorvatsko je lákadlo na turisty. Dá se tam totiž dojet autem. A zrovna u této přednosti chorvatské dovolené bude od letošní sezóny číhat na motoristy nebezpečí, že se cesta prodraží. Pochopitelně je nutné jezdit předpisově. Jenže možná to znáte. Nevšimnete si omezení rychlosti nebo jedete na rovném a přehledném úseku a vytrvale vám zvoní mobil, hands-free nemáte a telefon neodbytně zvoní, tak ho zvednete a hovoříte. Nebo se spolujezdkyně odpoutá, aby podala dětem na zadní sedačce svačinu. Takových chvilek může být během cesty více. Cesta je to přece jen dlouhá. Všechny tyto přestupky budou hlídat nové kamery na 111 nejfrekventovanějších místech po celé zemi. Chytrých kamer je zatím 37 a jejich umístění se bude střídat. Nebudou pouze na dálnici, ale i na silnicích, kterými řidiči s oblibou objíždějí dálnici, aby se vyhnuli dálničnímu poplatku. Takovou oblíbenou objížděcí silnicí je D1, která vede od slovinských hranic k Záhřebu současně s dálnicí A1. Kamery budou putovat po svých stanovištích a řidiči nikdy nebudou vědět, které místo je v současnosti monitorované.

Na dálnici tyto šikovné radary změří rychlost aut jedoucích ve více pruzích a kamera zaznamená jejich značky. Kamery také monitorují kabinu, takže telefon do ruky zásadně za jízdy neberte a pásy si prostě nesmíte rozepnout. Za telefonování nebo nepřipoutání je pokuta 130 eur (3263 Kč).

Nejvíce pokud pochopitelně padne za překročení rychlosti. Je to jasné. Každý chvátá, už chce být na místě, cesta je dlouhá a úmorná. Může se stát, že se plyn sešlápne trochu víc, nebo se přehlédne omezení rychlosti, či začátek obce. A hned je zaděláno na malér. V Chorvatsku jsou rychlostní omezení stejná jako u nás. V obci 50 km/h, mimo obec 90 km/h, na rychlostní silnici 110 km/h a na dálnici 130 km/h. Výše pokut se ovšem liší podle místa spáchání přestupku. Za překročení rychlosti v obci jsou pokuty vyšší.

Pokud rychlost překročíte o 10 až 30 km/h mimo obec, bude pokuta 60 eur (1500 Kč), ale v obci až 130 eur (3263 Kč). Pokud pojedete rychleji o 30 až 50 km/h, tak mimo obec dostanete pokutu až 260 eur (6526 Kč), když to takto rozpálíte v obci tak zchudnete třeba i o 920 eur (23092 Kč).

Řítit se rychlostí vyšší o 50 km/h se bude pokuta šplhat ještě výš. Mimo obec 660 až 1990 eur (16566 Kč až 49949 Kč), v obci 1320 eur až 2650 eur (33132 až 66515 Kč). Takový závodník může dokonce nafasovat i vězení v délce do 60 dnů. Já pevně věřím, že takto strašně žádný český turista k moři zase nechvátá.

Pokud se tedy chystáte za dva měsíce vyrazit, tak pevné nervy a rozhodně nechtějte nahnat čas strávený v kolonách rychlou jízdou. Nikdy nevíte, kde vás sleduje oko nové chytré kamery. Za ty peníze to nestojí. To si můžete raději dopřát dovolenou s leteckou dopravou.

Zdroj:

https://www.novinky.cz/clanek/zahranicni-evropa-cesta-k-mori-se-muze-prodrazit-chorvatsko-instaluje-chytre-radary-40470206

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz