Hlavní obsah
Rodina a děti

Domácí porod: Osobnostní právo rodičky je snad víc než právo na život dítěte?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Sanjasy / Pixabay

Ilustrační foto.

Právo matky na soukromý život je více než právo jejího dítěte na život? Místo, aby se kála, se odvolávala na svá práva, soud jí naštěstí nevyhověl.

Článek

Předčasně narozené miminko po domácím porodu nepřežilo.

Srpen 2019: Na Plzeňsku porodila žena předčasně ve 28. týdnu těhotenství syna. Měla už jedno dítě, které také rodila doma, ovšem donošené. Porod byl překotný, maminka ho nejprve přivinula k sobě, ale celkově miminku rodiče nezajistili teplo, ani nepodvázali pupečník, lékaře volali až když dítě nejevilo známky života. Ani před odbornou lékařskou resuscitaci se chlapečka nepodařilo zachránit a zemřel po dvou hodinách od porodu. Okresní soud je uznal vinnými z usmrcení z nedbalosti, ovšem bez potrestání. Po odvolání státní zástupkyně krajský soud toto rozhodnutí zrušil, a nakonec byli potrestáni ročním vězením s podmíněným odkladem na jeden rok.

Nezdařený domácí porod v přítomnosti dvou dul.

Březen 2021: Domácí porod na Jihlavsku se nepovedl, navzdory přítomnosti rovnou dvou dul. Dítě skončilo na přístrojích a jeho šance na přežití byla mizivá.

O rizicích věděla, měla zdravotnické vzdělání, přesto riskovala a o dítě přišla.

Květen 2022: 27letá Markéta D. přijíždí rodit do Jihlavské porodnice po odtoku plodové vody. Po vyšetření jí byl indikován císařský řez, ona ovšem podepisuje revers a tvrdí, že odjíždí rodit do spádové nemocnice v Jičíně. Tam ovšem nedorazila a rozhodla se navzdory předpokládaným komplikacím, porodit doma. Proč napřed jela vůbec do 150 km vzdálené porodnice, a ne rovnou do spádové? Dítě se během porodu dusilo, bylo transportováno vrtulníkem do nemocnice, kde následně zemřelo. Přitom tato rodička byla opakovaně upozorňována na nezbytnost operativního ukončení těhotenství. Navíc měla sama zdravotnické vzdělání, dokonce studovala právě na porodní asistentku a psala bakalářskou práci paradoxně na téma podpora rodiček při ztrátě dítěte.

Poslední případ. Odvolání se slovy o právech na soukromý život. Dítěti právo na život vzala.

Nyní byla potrestána 36letá prvorodička, která rodila se svojí dulou. Dítě bylo uloženo v děloze koncem pánevním, a proto měla podstoupit císařský řez. Navzdory upozornění zdravotníků na rizika, nenastoupila do porodnice, kam byla objednaná k příjmu, porodila doma s dulou a dokonce ani později nepřivolala zdravotnickou pomoc. Kojenec se udusil díky špatně vedenému porodu koncem pánevním dulou, která neměla žádné zdravotní vzdělání. Justice ženy potrestala půlročním vězením s podmíněným odkladem na jeden rok. Obě podaly dovolání. Matka v něm tvrdila, že prý „nemohla zaviněně způsobit smrt svého dítěte, neboť až do narození dítěte právně existuje jako subjekt práv pouze žena, která požívá osobnostních práv, včetně práva na soukromý život, zahrnujícího rovněž svobodu co do místa a způsobu porodu.“ Nejvyšší soud námitky smetl ze stolu a trest pro obě potvrdil. Dula měla za sebou dokonce už jeden nezdařený porod, který skončil úmrtím.

A teď si řeknete, jak se může matka, která zaviní úmrtí miminka dovolávat zbavení se trestu tím, že vytahuje svá práva na soukromý život a právo na svobodu, co do místa a způsoby porodu, místo aby se kála, odešla od soudu v slzách a zpytovala svědomí. Ta žena necítí ani kapku vinu a odvolávala se. Kolik bude mít dalších dětí v tomto věku? Pokud otěhotní, rozhodne se opět pro domácí porod a třeba i se stejnou dulou? Možné je všechno. Lesanám do hlavy člověk nevidí.

Její právo skončilo přesně ve chvíli, kdy nastalo právo dítěte na život. Toto právo mu svojí bezohledností a sobeckostí sebrala.

A co nejvíce vadí matkám a proč se rozhodují k domácímu porodu?

Pokud budeme vycházet z bakalářské diplomky CHOVÁNÍ ZDRAVOTNÍHO PERSONÁLU K RODIČKÁM A MATKÁM PO PORODU, která se této problematice věnovala, tak zjistíme, že navzdory tomu, že dnešní porodnice se opravdu snaží a dělají, co mohou, tak některé matky na nich nenechají nit suchou a výhradami doslova oplývají.

K domácím porodům je následně vedou neblahé zkušenosti ze svých prvních porodů. Často uvádějí nedostatek empatie od personálu, nevhodnou komunikaci, nerespektování a pocit, že jsou na obtíž, nevhodné chování, jako drzost, oprsklost a buzeraci, nesoulad s představami a přáními rodiček a další.

A nespokojenost se šíří rychlostí světla. Ať už ústním podáním nebo přes internet. Tu se nějaká celebrita vyjádří, že ji přes její nevůli nastřihli hráz a druhá, že ji naopak nenastřihli a ona se při porodu natrhla, na další rodičku mluvili moc odborně a s jinou jednali jako s blbcem. Další si přála bonding a nebylo jí dáno, podala stížnost. Je zajímavé, že rodičkám vadí často i protichůdné věci. Jedné třeba zájem sestry, která se stále na něco ptá a druhé nezájem sestry, která se ptá málo. Pro jednu jsou všichni strojení a odtažití a pro druhou moc familiární. Je to těžké a personál se nezavděčí všem. Nyní mají rodičky v porodnici k dispozici takové vybavení, o kterém se ženským před třiceti a více lety ani nesnilo, a přesto se nesnažily rodit doma a riskovat tak život dítěte, případně svůj. Svorně hekaly na hekárně a rodily své děti na sále bez partnerů. Paradoxem také je, že tvrdí, že jsou naprosto zdravé a těhotenství není nemoc a porod je přirozený a náhle se vyjadřují o tom, jak má rodička jiné rozpoložení a potřebuje to či ono a na její specifická přání a představy se nedbá.

A z velmi blízké rodinné zkušenosti vím, že i to naprosto bezproblémové těhotenství mladé a zdravé rodičky může skončit porodem kleštěmi. Ovšem kdyby dotyčná nebyla v nemocnici, už by mezi námi nebyla a její děťátko také ne. Tak kolik ještě bude nebohých miminek muset zemřít kvůli nezodpovědnosti, přecitlivělosti nebo rozmazlenosti matek.

Tvrdíte, že těhotenství není nemoc, tak se tak chovejte. Jste zdravé ženské, které něco vydrží, tak vydržte kvůli svému miminku nějaký ten den a pak si s ním užívejte celý život. Jde to i po císaři, s nastřiženou hrází, nebo bez bondingu.

Zdroj:

https://www.blesk.cz/clanek/zpravy-krimi/673585/domaci-porod-v-jihlave-dopadl-katastrofou-miminko-ma-mizivou-sanci-na-preziti.html

https://www.duly.cz/vyjadreni-k-domacimu-porodu/

https://cnn.iprima.cz/smrt-novorozence-otrasla-jicinskem-lekari-popsali-detaily-smutneho-pripadu-201453

https://www.novinky.cz/clanek/krimi-dite-zemrelo-pri-domacim-porodu-matka-a-dula-dostaly-podminky-40461387#utm_content=ribbonnews&utm_term=dom%C3%A1c%C3%AD%20porod&utm_medium=hint&utm_source=search.seznam.cz

https://theses.cz/id/ugucp1/IvanaHlavackova_bakalarskaprace.pdf?zpet=%2Fvyhledavani%2F%3Fsearch%3Dkojen%26start%3D37

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz