Hlavní obsah
Názory a úvahy

Důchodci utřou hubu kvůli mladým

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Kdo bude živit vás?

V případě pojetí, že mladí dnes živí důchodce, tak dnešní mladé už nebude mít kdo živit. Společnost je prolnutá vzteky, že mladším důchodci svými penzemi prožírají jejich budoucnost a musí je vlastně živit.

Článek

Ale kdo tedy bude živit v penzi ty dnešní mladé?

To, že dnešní důchodci celý život pracovali, platili státu na své důchody a nyní tedy berou zasloužené penze, část mladší generace nereflektuje. Ale jak to bude s nimi? Ti, kteří jsou dnes v důchodu, pracovali opravdu celý život. Naučil je to bývalý režim, byla pracovní povinnost. A tak, jak byli naučeni, tak pokračovali i po revoluci a makali.

Práce na černo a škubání státu

Dávno už pracovní povinnost není. Takže je tu spousta lidí, kteří dělají tak zvaně na černo a dostávají prachy na ruku. Je to velká část lidí v pohostinství, ale i v jiných oborech. Prostě taková dohoda se zaměstnavatelem. Já ti dám minimálku a k ní ještě 20 tisíc na ruku. Nebo teda legálně, ale dostaneš jen 12. A člověk kývne. Do systému se odvede minimum, ale spokojený je zaměstnavatel i jeho kamarád zaměstnanec. Stát se škubne. Ale na jakou penzi bude mít při nejnižších možných odvodech ten zaměstnanec? Ten se za 30 let nebude stačit divit.

Hospody, bary, herny jedou snad bez zaměstnanců a nikomu to není divné

Jak je možné, že nikomu není nápadný nonstop provoz herny-baru, ve které legálně pracuje jen majitel a provozní? Všichni ostatní zaměstnanci makají na černo a výplatu mají z ruky do ruky. Neodvádí nic. Odpracovaná léta se jim pochopitelně nezapočítávají. Nyní je třeba odvádět sociální pojištění 35 let, aby mohl být starobní důchod přiznán. Tato doba se také stále prodlužuje. Přibývá těch, kteří do systému neodvedou nic nebo naprosté minimum.

Porodnost

Pokud si vezmeme, že průměrně starý důchodce se narodil tak v letech 1947 a děti přivedl na svět v roce 1970, tak v té době byla porodnost na 147 865 narozených dětí, o pět let déle dokonce 191 776. A toto jsou nyní produktivní lidé, kteří “ živí“ své rodiče penzisty. Také pochopitelně jsou už výdělečně činné jejich děti - vnoučata penzisty.

Protože statistika za rok 2023 ještě není, opřu se o statistiku z roku 2022, kdy se narodilo 99 800 miminek a zemřelo 120 100 lidí. Takže porodnost klesla. Zemřelo více lidí, než se narodilo.

Věk rodiček

Vzhledem k tomu, že se stále prodlužuje věk prvorodiček a dnešní penzistky rodily po dvacítce, dnes je běžné prvorodičce téměř třicet. Tímto faktem také klesne množství pracujících a přispívajících do sociálního systému za nějakých třicet let. Přišlo se na to, že zatímco dnes jsou na jednoho důchodce tři ekonomicky aktivní lidé, v dohledné době by byli pouze dva.

A kvůli tomu, abyste vy, dnes mladí a poukazující na penze důchodců nebrali jen almužnu, tak se mění celý systém.

Mění se kvůli vám, kteří nyní nadáváte, jak musíte živit ty zpropadené důchodce. Podejte si kamarádíčky, kteří makají na černo a do státní kasy neodvedou nic a nepomohou vám s „výživou důchodců“. Stát náhle uzřel ty bídné zítřky, které čekají na vás, na mladé, tak setnul dnešní důchodce, kteří za nic nemohou. Odložili jste první porody, rodíte méně dětí, populace klesá. Na vás už nebude mít kdo pracovat. Vy byste totiž brali jen poloviční důchod, než je dnes. A pak by na vás na internetu vyskočilo komando závistivců a rylo do vás, jak jste nenažraní důchodci, kteří už tu vlastně nemají ani co dělat a vyžíráte jim jejich kapsy. Takže největším rejpalům radím, že stále platí pořekadlo, že na každého se voda vaří. Někdo, kdo nepřinesl do státní kasy nic, nepřivedl na svět ani potomky a ryje, by si měl hodně rychle šetřit na penzi, aby se nestal obětí výsměchu mladé generace za nějakých třicet, čtyřicet let.

Zdroj:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz