Hlavní obsah
Jídlo a pití

Grilovací sezóna se blíží a regály v marketech se už začínají plnit produkty s přívlastkem „na gril“

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: PhilippT / Pixabay

Grilování.

Grilování je v módě a stalo se jakousi společenskou záležitostí. Ogrilovat se dá prakticky vše. Nejčastěji se griluje maso, klobásy, ryby, sýry nebo zelenina.

Článek

Nedávno jsem se v supermarketu podivovala nad vinnou klobásou na gril. Vinná klobása byla vždy výhradně zimním produktem, v letních měsících se zakoupit prakticky nedá. A už v březnu se objevila vinná klobása na gril. V čem může být jiná než obyčejná vinná klobása? Má více tuku? Nebo je jinak ochucená? Rozhodně je dražší. Jenže smůla, v březnu nebyl na grilovačku asi nikdo naladěn a klobásu nekoupil. Nebo si možná jako já, nedokázal prostě představit, jak a proč by vůbec vinnou klobásu griloval. Známe ji jako opečenou na pánvi po lehkém pomoučnění, či obalenou v trojobalu a osmaženou. Předražená vinná klobása na gril šla do slevy.

Za chvíli se objeví všechna ta naložená masa a kuřecí díly. Je to tak pohodlné a proč se patlat s nějakou marinádou. Koupíme kelímek už naložených kuřecích kousků, je nám jedno, že stojí o hodně více než kuřecí kousky bez marinády, natož abychom koupili prostě celé kuře, vykostili, naporcovali a naložili podle vlastní chuti. Je to bez práce, a to se cení. Další otázkou je chuť připraveného produktu. Nebude na nás moc slaná? Nebo sladší, než jsme zvyklí? Nebude tam třeba kari, které nemáme rádi? Ale mávneme nad tím rukou. Je to prostě bez práce. A další otázka. Marinované maso je prostě cítit po marinádě. Tak to má být, ale pokud ho kupujeme v marketu, tak si nemůžeme být jisti, jestli je ještě poživatelné, či bylo nějakým způsobem třeba špatně skladované. Bez marinády by nás upozornil nepříjemný zápach, ale nyní cítíme jen koření, česnek, olej a další ingredience.

Sýry na gril mají občas přibalený sáček s kořením, občas mají menší hmotnost než stejný druh sýru bez přívlastku na gril, vždy mají vyšší cenu a od sester bez grilovacího přívlastku se liší často sníženým obsahem tuku. Ano, dalo by se říci, že jsou zdravější, jenže jsou také méně chutné a jsou vlastně ošizené. Menší obsah tuku je u grilovací varianty díky tomu, že se sýr nebude roztékat a udrží svůj tvar.

Klobásky na gril jsou v letní sezóně v mnoha provedeních. U některých jsem vůbec nezaznamenala žádný rozdíl oproti obyčejným klobásám, pochopitelně kromě navýšené ceny. Některé jsou tvrdé, jiné praskají a jsou vysušené, jiné se spékají a další připalují. Koupit klobásky na gril a opravdu si pochutnat, chce sáhnout hlouběji do peněženky, obzvláště u těch bílých. Jinak si kupte obyčejnou klobásu a bude stejná, jako ta nejlevnější grilovací, která bude i tak dvakrát dražší než ta běžná.

Zatím jsem ještě neviděla předpřipravenou rybu na gril, prostě naloženou, nebo zeleninu. Ryby jsou i tak dost drahé, takže naložené na gril by je asi ani nikdo nekoupil. Ryby také nejí každý a grilovanou pochoutkou se stávají jen sporadicky. Alespoň v našich končinách. Ideální je koupit si u moře ryby čerstvé a večer ogrilovat. To je opravdu kulinářský zážitek. A kde vzít u moře gril? Inu, pokud jedete do Chorvatska, není nic jednoduššího, než obyčejný elektrický gril za pár korun hodit do kufru a použít ho na dvorku nebo na balkoně po dohodě s majitelem apartmánu. Vyjde to na zlomek ceny, kterou byste vynaložili v jejich restaurantu a pokud si koupíte ryby čerstvě vylovené, tak budou určitě lepší, než jejich přemražené skuši (makrely).

A jak jste na tom vy grilováním?

Anketa

Grilování
Grilujeme rádi na našem vlastním grilu, suroviny si sami nakládáme.
42,9 %
Grilujeme rádi na našem vlastním grilu, kupujeme už naložené maso, nebo klobásy na gril, šetři nám to čas a práci.
14,3 %
Sami nemáme kde grilovat, ale rádi se necháme pozvat. Pokud přineseme něco na gril, sami maso naložíme.
0 %
Sami nemáme kde grilovat, ale rádi se necháme pozvat. Pokud přineseme něco na gril, koupíme už naložené maso, nebo připravenou specialitu na gril.
14,3 %
Sami nemáme kde grilovat, ale rádi se necháme pozvat, protože grilované rádi máme. Na gril nic nenosíme, sníme, co hostitel připraví a odměníme se mu třeba jinou formou.
0 %
Grilování nás nechává chladnými, vůbec o něj nestojíme, negrilujeme a ani nemáme potřebu grilované potraviny jíst třeba na návštěvě.
28,5 %
Celkem hlasovalo 7 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz