Hlavní obsah
Rodina a děti

Kam s ním? Vyhráno mají rodiče učitelé a další zaměstnanci škol

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: marcisim / Pixabay

Kam s děckem o prázdninách?

Nejedná se o žádný slamník, kterého se potřebujeme zbavit, ale o naše vlastní dítě, kterému potřebujeme zajistit hlídání během všech dní školních prázdnin a dalšího volna.

Článek

Problém, který řeší každý pracující rodič menších dětí, kterého trápí, komu svěřit potomka během dní, kdy nemůže navštěvovat školku nebo školu. Snad jedině pracovníci ve školství jsou tohoto dilematu ušetřeni. Sami mají také volno.

Ve školách ve školním roce 2023/2024 začala výuka v pondělí 4. září, tudíž 1.zářiový den byl tedy ještě prázdninový. Podzimní prázdniny probíhaly 26. a 27. 10., po vánočních prázdninách zasedly děti do lavic 3. ledna 2024. Jednodenní pololetní prázdniny se odbyly v pátek 2. února 2024 a během února a března probíhaly postupně po okresech týdenní jarní prázdniny. O Velikonocích školákům byly dopřány prázdniny velikonoční ve čtvrtek 28. března. Škola zavře svoje dveře v pátek 28. června, ovšem je třeba počítat s tím, že děti skončí ve škole velice brzy a je třeba je převzít pod svá křídla. Celkem ve školním roce 2023/2024 mají školáci volno 58 pracovních dní (z toho jen letní prázdniny 44 dní), to je 11,6 týdne. A do tohoto součtu nejsou zahrnuty různé dny ředitelského volna. Tak dlouhou dovolenou nikdo nemá a není možné ji pokrýt, ani kdyby se oba rodiče na dovolené s dětmi vystřídali. Ale kam s dětmi v tyto dny, kdy ony školu nemají a ještě jsou tak malé, že je není možné ponechat doma samotné?

Vyhráno mají maminky, které jsou doma na mateřské s menším dítětem. Také ty, které mají hlídací babičky, které jsou ochotné hlídat, takže do práce už zřejmě nechodí. Jenže těch asi mnoho nebude. Ale co ostatní rodiny? Výhodu mají rodiče, kteří sami pracují ve školství. Učitelky z mateřinek, ze škol nebo vychovatelky, družinářky, kuchařky… Škola je zavřená, do práce nemusí a nemusí ani složitě řešit hlídání dětí.

Možná si řeknete tábor. Tábory byly a budou, prostě se dítě pošle na tábor a je to. Jenže ne každé dítě je tak společenské, aby na tábor vůbec chtělo, může to pro něj být dokonce trauma a na druhé straně tábory nejsou levnou záležitostí. Týdenní tábor bude stát okolo 5 tisíc korun. O vaše dítě bude postaráno, bude zabavené, podívá se do přírody, najde nové kamarády. Jsou i tábory na čtrnáct dní, ovšem ty jsou pochopitelně také dražší. Existují i příměstské tábory, někteří rodiče mají tu výhodu, že mají poblíž hlídací příbuzenstvo nebo kamarádky s podobně starými dětmi a navzájem si vypomůžou. Ve školce se ještě najde nějaký ten termín náhradní školky, ve škole už bohužel ne.

A kdy je vlastně možné nechat doma dítě samotné, když jste v práci? To je velice individuální. V dnešní době nejsou děti tak samostatné, jako tomu bývalo dříve, a rodiče trvají na jejich dozoru pod dospělou osobou dlouho. Moje dcery byly hodně samostatné už od první třídy a byly i u mne dny, které žádný tábor nebo hlídání nepokryly. Byly prostě doma samy. Byly nejen samostatné, ale i zodpovědné a nikdy nebyl žádný problém. Od čtrnácti let se dokonce během prázdnin dokázaly postarat o tříletého brášku a já mohla chodit do práce. Jinak nevím, jak bych to řešila. Pochopitelně holky jezdily i na tábory, jezdili jsme na společné dovolené, ale nikdy jsme se nemuseli střídat. Prostě dovolená byla rodinná, ať už na chatě nebo u moře.

Pokud jste ještě nemysleli na letní prázdniny, je třeba rychle jednat. Ty nejlepší tábory za rozumné ceny jsou už někdy i rozebrané a zbývá pár posledních míst. Můžete i nahlédnout zde na celkový přehled táborů.

Zdroj:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz