Hlavní obsah
Cestování

Když do Řecka, tak do taverny. Jakou vybrat a jak to tam chodí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: edwindoms610 / Pixabay

Řecká taverna.

Kterou tavernu vybrat a co si objednat? Pokud je Řecko vaší oblíbenou destinací, jistě se už dobře orientujete, jiným možná moje zkušenosti pomohou.

Článek

Která taverna bude ta nejlepší?

Krásný den strávený na pláži by měl být zakončen posezením v taverně. Je to něco jako naše hospoda, kde se vaří a večeře je zlatým hřebem celého dovolenkového dne. Počet taveren v letoviscích se různí podle jejich velikosti, ale zpravidla je z čeho si vybírat. Horší to už je s výběrem samotným. Jako první je dobré přečíst si recenze na internetu, je dobré se soustředit na ty letošní, protože většina taveren je funkčních pouze přes sezónu a zaměstnanci se v ní každý rok střídají, takže co platilo loni, letos už platit nemusí. Možná si řeknete, že bude dobré orientovat se podle obsazenosti. Pokud budete ovšem v letovisku delší dobu, zjistíte, že obsazenost je značně proměnlivá a jeden den je narvaná jedna taverna a druhý den zeje prázdnotou a další den je to zase jiná, kde neseženete místo k posezení. Jen některé z nich jsou prázdnější stále, ale u nich vás už můžou varovat negativní recenze. Takovému podniku je lepší se vyhnout.

Ceny

Pokud si chcete vybrat podle cen, tak vás zklamu, ceny jsou vesměs srovnatelné, může být jedno jídlo o Euro dvě dražší a druhé bude zase levnější, jenže dražšího jídla bude více, nebo bude jinak upravené než u konkurence a pokud každý z vás má chuť na něco jiného, v celkovém úhrnu ceny jídel budou vesměs srovnatelné. Není třeba pádit horem pádem ani od takových podniků, které vypadají na první pohled noblesně, ani tam nemusí být ceny nijak závratné. Před každou tavernou je navíc vystaven jídelní lístek a můžete si ho volně prolistovat. Nemusíte se bát nebo stydět, dokonce ani, když zrovna jíst nechcete, ale jen tak si ho pročíst během procházky při plánování večeře. Může se stát, že přiběhne číšník a začne vás lákat dovnitř. S úsměvem sdělíte, že vybíráte na večer. Nebude ani dotěrný, ani naštvaný. Pokud budete pročítat nabídku večer, v čase večeří, bude číšník úslužnější, bude se snažit zavést hovor, pokud zjistí, že jste Češi, často vyloví i jídelní lístek v češtině a bude vás zvát dál. Na pozvání pochopitelně nemusíte přistoupit. Usmějete se a řeknete, že možná později. Číšník se opět nenaštve, ba naopak si vás možná bude pamatovat a vesele vás zdravit za hodinu nebo druhý den, až půjdete okolo.

Kdy vyrazit

Ideální dobou se zdá být čas, kdy se sluníčko schovává za nějaký kopeček a opadá horko. Na sklonku léta horko opadá pochopitelně dříve, takže nemusíte vyčkávat až na pokročilý večer. Je ovšem pravda, že tento nápad mají všichni a pokud už máte vytipovanou tavernu, kterou chcete navštívit, může se stát, že zde místo už neseženete. Nezbude než se ještě trochu projít a nechat v klidu dojíst první strávníky, nebo čekat před vchodem, což mně osobně přijde dost hloupé. Eventuelně zvolit náhradní tavernu. Není také dobré chodit až příliš pozdě večer, celý stravovací proces je poměrně dlouhý a je třeba s tím počítat. Není to rozhodně na hodinku. Ne, že by ke konci provozní doby došlo jídlo, ale můžete mít sami nedobrý pocit. Řecká taverna se od české hospody liší tím, že je určená ke stravování. Dáte si jídlo, k tomu pijete, co hrdlo ráčí, pojíte dezert, popijete třeba kafíčko, ale pak se očekává placení a odchod. Není to zkrátka jako u nás, kdy se lidé najedí a posléze ještě tři hodiny pijí pivo a víno a klábosí. K tomu jsou v Řecku určené bary, kam se hosté přemístí po večeři v taverně.

A jak to v takové taveně chodí? Jak probíhá objednávka a placení a jaké dát dýško? A mají tam vůbec záchody? To bude obsahem dalšího dílu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz