Hlavní obsah
Cestování

Když do Řecka, tak do taverny. Začínáme nápoji, předkrmem a salátem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Sirael

Řecká taverna.

Jet do Řecka se štanglí salámu a konzervou, by byl hřích. Řecko není jen o moři, ale také o zážitcích a to včetně těch kulinářských.

Článek

Romantické večery v taverně jsou prostě k nezaplacení. Už odpoledne můžete přemýšlet, na co by měly vaše mlsné jazýčky chuť a při večerní procházce buď míříte do konkrétní taverny, nebo ještě váháte a vybíráte. O výběru taveren jsme se bavili minule, takže už víte, jak na to. A po usazení také tušíte, jak to bude asi probíhat. Nyní bude na vás výběr jídel a nápojů.

Nápoje

Nápoje se objednávají jako první, stejně jako u nás. Na rozdíl od našich pohostinství, zde ovšem většinou dostanete vodu na účet podniku. Jedná se o obyčejnou vodu, pěkně chlazenou ve džbánku, ale většinou originálně balenou. Voda je na účet podniku, pokud vám dají litrové balení, které nedopijete, je samozřejmostí odnést si zbytek. Může posloužit na zahnání žízně při večerní procházce. Čeští pivaři si na své nepřijdou. Pivo je drahé, a hlavně nechutná tak, jako pivo české. Také se zde rozhodně nepočítá s tím, že urazíte nějakých pět kousků k večeři. Slouží k zapíjení, pochopitelně se jedná o pivo lahvové, a ne čepované. Ovšem víno mají luxusní. Řecké víno je úžasné, a dokonce i můj muž, zarytý pivař, přechází na víno a dopřejeme si ho opravdu hojně. Ještě jsem se nesetkala s tím, že by v taverně nebylo dobré. Objednáváme místní, domácí rozlévané. Ovšem na pozoru by se měli mít milovníci vín sladkých, typu Pálava. Ne, takové domácí víno zde opravdu nedostanete. Jejich vína jsou lehká a suchá, ale lahodná. V nabídce bude také celá škála nealkoholických nápojů, ale pokud nevíte, jak se zachovat, pokud jdete do taverny s dítětem, které je třeba vyhrazené na svůj konkrétní nápoj, vy ho schováváte v tašce a nevíte, jestli děcku objednat také nějaké pití, i když mu třeba nebude chutnat, vůbec si nemusíte dělat vrásky. Klidně lahvičku s dětským pitím postavte na stůl a nic neobjednávejte. Nikdo nemrkne ani okem a žádných úšklebků se nedočkáte. Pokud se sami chcete pouze rychleji najíst, dokonce si nemusíte objednávat nápoj žádný. Napijete se z donesené vody na účet podniku, obsluhu to opět nijak nerozhodí. Před jídlem je dost běžné, že budete pohoštěni nějakým aperitivem, opět na účet podniku. Dámy dostávají nějaký místní sladký likér, pánové něco trošinku ostřejšího, většinou jejich klasické ouzo.

A jdeme na výběr jídel.

Polévka? Předkrm

Možná vás napadne, že začneme polévkou. Polévky pochopitelně Řekové vaří také, ale přiznám se, že jsem nikdy jejich polévku neochutnala, dokonce jsem ani neviděla, že by ji pojídali hosté u okolních stolů, takže o polévce nemohu dodat žádnou svoji referenci. Jiné je to s předkrmy. Ty si hosté objednávají běžně, stejně tak, jako my. Předkrmy jsou teplé i studené, můžete ochutnat malou porci smažených rybiček, různě upravenou zeleninu, pomazánky nebo pokrm s přízviskem saganaki, ale každý podnik má desítky svých různých předkrmů. Smažené rybky se nazývají sardeles nebo gavros. Nejedná se o stejnou rybu, je to opravdu jiný druh. Sardeles jsou naše sardelky, jsou větší, servírované vykuchané a bez hlav. Gavros jsou opravdu rybky drobné, my bychom řekli, že jsou to grundle nebo ančovičky, jsou osmažené celé včetně hlavy a nevykuchané. Zalité olivovým olejem a zakápnuté citrónem jsou luxusní. Zkuste ochutnat nějaký pokrm s přízviskem saganaki. Saganaki je způsob úpravy a Řekové tak připravují různé pokrmy. Proto se může přihodit, že jednou si dáte mušle saganaki a najednou se můžete divit, že v jiné taverně je v nabídce sýr saganaki. Sýr bude pravděpodobně balkánského typu, což každý nemusí, ale mušle saganaki doporučuji. Jsou vynikající a každý, kdo miluje mořské plody, je ocení. Někdy jsou v rajčatovém podkladu, jindy na bílo ve vinném, někdy se sýrem. Jako předkrm jsou úžasné grilované papriky plněné sýrem. Ty stojí za to ochutnat určitě. Na výběr mohou být i smažené lilky, nebo masové kuličky. Kuličky jsou řeckou klasikou, mohou vám je naservírovat opět s rajským základem či bez. Osobně mě nijak neoslovily. O pečivo k předkrmu se starat nemusíte, přinese vám ho obsluha automaticky. Opět na účet podniku. V některých tavernách jsou opravdu velmi vstřícní a v průběhu objednávky předkrmu vám může na stole přistát celý talíř topinek s pikantní směsí a sýrem.

Foto: Sirael

Předkrm. Mušle saganaki.

Salát

Možná se podivíte, že se nyní zmiňuji o salátu. Řecké stravovací zvyky se od našich liší. Salát se zde jí před hlavním chodem. Pokud si objednáte klasický řecký salát, dostanete plný talíř pokrájené čerstvé zeleniny a nakládaných oliv se zálivkou a navrchu bude kostka sýra balkánského typu. Většinou dostanete i dochucovací sadu, olivový olej, vinný ocet, sůl a pepř. Salát je opravdu úžasný a porce veliká. Můžete sníst jen část a zbytek si nechat až po hlavním chodu. Nedojedené jídlo vám nikdo neodnese.

Nyní jsme tedy předjedeni, někteří už vlastně i najedeni. Už můžeme čekat jen na hlavní chod, zlatý hřeb večera.

A jak se pozná taková lepší řecká konoba? Po předkrmu vám odnese talíře včetně příborů a na hlavní chod dodá nové. Jinde budou vyžadovat, abyste si příbor uchovali k další konzumaci. Je třeba počítat s tím, že rychle se opravdu nenajíte. Chce to čas, pokud chvátáte a máte na jídlo vymezenou dobu, tak snad jedině do bistra. Těch bývá v letoviscích také dost a je to tam opravdu rychlejší. Také ceny jsou příznivější. Ale o rychlém řeckém občerstvení zase někdy příště stejně tak, jako o hlavních chodech, které stojí za to vyzkoušet.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz