Hlavní obsah
Jídlo a pití

Když do Řecka, tak do taverny. Hlavní chod, po kterém se do Řecka doslova zamilujete

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Freiheitsjunkie / Pixabay

Řecká taverna.

Máte pocit, že jste po předkrmu už plní a celé hlavní jídlo nedokážete sníst? Nemusíte mít obavy, nedojedené jídlo vám zabalí a můžete si ho odnést. Žádný problém.

Článek

Zároveň s předkrmem si objednáváte hlavní chod, což může být zrádné. Po předkrmu můžete mít pocit, že už celou porci prostě nesníte, snědli jste dost salátu, pojedli jste nějaké topinky, kterými vás pohostila taverna na její účet, a nyní máte ještě zkonzumovat hlavní chod. Pokud nejste velcí jedlíci, bude tudíž lepší, když jste už zvolili nějaké předkrmy vybrat lehčí jídlo. Je jasné, že je výběr bohatý a na jídelním lístku se mohou objevit klasické středoevropské pokrmy, kterých si ovšem nebudeme všímat, chceme ochutnat nějaké to pravé řecké jídlo. Co si pod jejich řeckými názvy ale představit? Mnohdy nám nepomůže ani překlad do angličtiny, může napovědět obrázek jídla, který bývá v jídelním lístku. Abyste nevstoupili do naprosto neznámých kulinářských vod, zkusím vám přiblížit ty hlavní řecké pokrmy.

Souvlaki

Řecká klasika, která nikoho nezklame. Malé kousky libového masa vepřového nebo kuřecího, napíchané na špejli a grilované. Někde může být v nabídce i jehněčí. Chuť se může lehce lišit od taverny k taverně. Můžete ochutnat, tato klasika nezklame ani nezaskočí něčím nečekaným. Občas se může stát, že kousíčky masa budou proložené malým kouskem slaniny. K pokrmu hranolky, budou s největší pravděpodobností automatickou součástí pokrmu, stejně jako tsatsiky.

Stamnas

Jídlo pro fajnšmekry, kteří se nebojí jít do řecké klasiky. Podává se zapečené v malé keramické nádobě. Většinou z hovězího, občas z jehněčího. Prolnuté chutě masa, rajčat, mrkve, koření a zapečené se sýrem. Maso se jen rozpadá a je ho opravdu pořádná porce. Jako příloha poslouží chléb, který obsluha donese automaticky. Naprosto vynikající jídlo.

Stifado

Stifado je opět dušené maso, tentokrát s cibulkami. Ani toto jídlo byste neměli v Řecku vynechat. Opět vynikající a kdo miluje cibuli, tak si ho jistě zamiluje.

Kleftiko

Kleftiko by mělo být správně z marinovaného jehněčího masa. Upravuje se opět se zeleninou a servíruje se zabalené v alobalu, nebo v pečícím papíru. Po rozbalení se na vás vyvalí neskutečný koncert vůní masa, zeleniny a koření. Masíčko se bude jen rozpadat a chutě budou delikátní. Neváhejte a ochutnejte. Kleftiko je naprosto luxusní.

Foto: Sirael

Kleftiko

Musaka

Další řecká specialita, ovšem zde už bych asi vyhledala recenze jednotlivých taveren. Jde o jídlo, kde se prokládají vrstvy mletého dušeného masa v rajském podkladu, lilků a brambor a nahoře je pokrm zalitý bešamelem. Celé je zapečené v keramické mističce, někde můžete dostat ovšem výkroj pokrmu, který se připravoval na plechu. To by nebylo až tak důležité. Je jasné, že v keramické dóze vypadá jídlo mnohem lépe, na druhou stranu jsem se setkala už s tím, že i ve vyhlášené taverně bylo na úkor podílu masa, lilků a brambor neúměrně bešamelu, což samotnému pokrmu rozhodně nepřispělo, ačkoliv byl chuťově dobrý. Jinak mohu říci, je třeba musaku ochutnat a když kápnete na dobrou úpravu, možná vám zachutná tak, že si ji budete chystat i doma, stejně tak jako já.

Keftedes

Masové šišky nebo koule. Ano, je to vyhlášené řecké jídlo, ale mne neoslovilo, ačkoliv proti němu nemám zhola nic. Koule z mletého, okořeněného masa většinou v rajské mě prostě nenadchly.

Pasticio

Zapečené těstoviny. Vrstvy těstovin prokládané vrstvami mletého masa v rajčatovém základu. Na mé chutě celkem nevýrazné, zbytečně moc těstovin a toto jídlo mne také neoslovilo.

Lamb chops

Grilované jehněčí kotlety miluju, jiné grilované maso bych si v Řecku nedala, to si ugrilujeme přece doma, ale tak dobré jehněčí kotletky v Čechách opravdu neseženeme. Lamb chops jsou prostě moje a pokud máte rádi jehněčí, tak stojí za to ochutnat.

Určitě stojí za zmínku nabídka rybího talíře. Jsme u moře a proč si je nedat. Není to ovšem žádná řecká specialita. Ryby budou namíchané, pravděpodobně ze zmraženého zdroje a z dovozu. Ale i tak, pro nás suchozemce má večer s plným talířem mořských ryb a plodů své kouzlo.

Foto: Sirael

Rybí talíř

Já osobně ujíždím na grilovaných ligních. Ačkoliv to jistě není žádná řecká klasika a kdo ví odkud ty krásné veliké ligně pocházejí, tak neodolám a musím je mít. Nejméně jednou za pobyt. Hodně ocitronované a bohatě zalité olivovým olejem. Miluju je.

Foto: Sirael

Grilované ligně

Nyní je naše hodování u konce. Z taverny vás nikdo vyhánět nebude, čas zde plyne pomalu. Dopijete své nápoje a začnete se hlásit k placení. Obsluha vás zaregistruje a možná ještě přinese kávičku nebo malý dezertík, někdy obojí. Pochopitelně na účet podniku. Děti dostávají zmrzlinu, někdy dokonce ozdobenou prskavkou, což je výborný tah podniku, příště děti nebudou chtít nikam jinam. Může se stát, že dostanete na rozlučku ještě panáka jejich místního produktu.

Divíte se, že jsem nezmínila gyros? Snad nejznámější řecké jídlo? To si v taverně nedávejte. Gyros kraluje bistrům a rychlým občerstvením. Nebude o nic horší než v konobě, ba naopak. V bistru má veliký odbyt, je vždy čerstvý. Příště tudíž zabrousíme do bistra. A zde už není bistro jako bistro. Princip výběru se liší od výběru taveren.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Reakce na článek

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz