Hlavní obsah
Jídlo a pití

Když do Řecka, tak na gyros

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Chris_and_Ralph / Pixabay

Gyros.

Gyros je pokrm řecké kuchyně, který si nikdo nesmí nechat ujít. Stačí najít tu správnou pouliční gyrosárnu a budete mít boule za ušima.

Článek

Pokud nechceme navštívit přímo tavernu, kde bude útrata přece jen vyšší a strávíme v ní spoustu času, je pravý čas vyzkoušet nějaké rychlé občerstvení neboli řeckou gyrosárnu. Gyros je určitě jídlo, které jde na odbyt nejvíce a také byste ho měli ochutnat. Je v něm ukryta pravá řecká chuť.

V čem spočívá výběr té správné gyrosárny? Chceme hodně masa, hodně omáčky, prostě pořádnou a chutnou porci za ucházející peníz. A tady se už gyrosárny budou lišit. Dobré je zeptat se vašeho delegáta, který podnik vám doporučí. Pokud ovšem není spřízněn s žádným bistrem v letovisku, nemusíte se jeho odpovědi dočkat, nebo bude vyhýbavá a nic neříkající. Ani recenze podniků až tak moc nepomohou. Jde o to, že ta hlavní bistra táhnou co nejvíce turistů, obrat je zde opravdu veliký a také zde bude nejvíce hostů, kteří nakonec napíšou svoji recenzi. Oni jsou spokojeni s nabídkou oblíbeného bistra, ale nemají srovnání. Ve skutečnosti může být vše trochu jinak. Gyros jako takový bude všude stejný. Rozvážejí ho totiž zamražený, stačí jen napíchnout na jehlu a grilovat. Celková kompozice pokrmu se už značně mění, hlavně poměry surovin, ale svoji úlohu hraje i zkušenost obsluhy. Musí vědět, kdy maso odkrajovat, aby bylo co nejlepší

.

A kam tedy na ten nejlepší gyros? Pokud jste v malém letovisku, na výběr mít asi moc nebudete, ale větší letoviska se už mohou lišit. Velký a vyhlášený podnik v centru má určitě velký odbyt. Stolky obsazené a kromě toho si chodí stále další a další zákazníci pro své objednávky, které si odnášejí s sebou. Navíc tu bude zřejmě i rozvoz, takže můžete čekat opravdu dlouho, než budete obslouženi. Návštěvou takového podniku sice nic nezkazíte, ale jinde může být i lépe. Stejně dobré a kvalitní gyrosy mají i bistra s nepříliš dobrým umístěním, a pokud chcete ušetřit, budou tam za nižší cenu, nebudete tak dlouho čekat a navíc mohou být i bohatší. Tyto podniky bojují o své zákazníky a snaží se. Na ten nejlepší podnik můžete narazit i čistou náhodou při procházce. Kromě gyrosu nabízejí bistra i jiné pokrmy. Jsou to třeba kebaby. Pozor, ačkoliv bychom jídla mohli zaměnit, kebab je něco docela jiného. Jedná se většinou o mleté a okořeněné maso, ze kterého se tvarují třeba válečky, které se posléze grilují. V takovém bistru může být nabídka opravdu pestrá, třeba grilované kotlety nebo pravé řecké klobásy a různé kombinované talíře.

Řecká pouliční rychlá občerstvení mají svá určitá specifika, která mne v počátcích trochu zaskočily, ale není se jich opravdu co bát. Ne jen u nás, ale i v dalších zemích je běžné, že stánek rychlého občerstvení, u nás třeba klasika párek v rohlíku nebo langoš, vydá pokrm a neřeší jeho další konzumaci. V podstatě se počítá, že jíte za chůze. Dokonce i kousek pizzy je běžné nechat si naservírovat na papírový tácek a z výseče ukusovat po cestě. To v Řecku neplatí. Na jídlo je třeba si udělat čas. Ať jste se už rozhodli koupit si jen pouliční občerstvení, žádné pochodování ulicemi a okusování cestou! Pěkně se usadíte na stoličku a obsluha vám za chvíli donese vaši objednávku.

Nabídka pouličního občerstvení je vyvěšená jak na ulici, tak vevnitř podniku, můžete si udělat představu podle obrázku, jak které jídlo vypadá, a budete vědět, kolik zaplatíte. Jídla jsou čerstvá, chutná, nemusíte se jich určitě obávat. Mínusem často bývá umístění podniku, není pěkný výhled na moře nebo do zeleně, často sedíte přímo na ulici, ale zase můžete pozorovat místní šrumec. Taková večeře má také něco do sebe. Není důvod se jí vyhýbat.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz