Hlavní obsah
Jídlo a pití

KFC podvádí s trvanlivostí masa. Falšuje a přelepuje etikety s dobou spotřeby

Foto: Zyoung Hsiung / Unsplash.com

Ilustrační foto.

V Dánsku byly zavřeny všechny pobočky KFC. Praktikovaly se tam podvody s masem s prošlou dobou záruky. V současné době se prověřuje stejné podezření v českých pobočkách téhož řetězce.

Článek

Jan Tuna, investigativní novinář, odhalil podvody se záruční dobou spotřeby dodaného masa určeného k výrobě v provozovnách KFC. Na základě detailního popisu principu podvodu a spolu s usvědčujícím videem se vydal sám pátrat, jak to opravdu je s čerstvostí masa, ze kterého se vyrábějí vždy čerstvě připravené KFC pochoutky. Ano, vše je totiž čerstvě připraveno, ale jak je to s čerstvostí použitých surovin?

Jablonec nad Nisou. Nejspíš běžná praxe, kde se podvody prováděly několikrát měsíčně.

Podle výpovědi se maso dováží vždy v úterý a pátek, když nějaké maso zbylo a bylo po lhůtě, tak se vzala etiketa z nové várky, udělala se kopie a napsala se nová data, aby vše bylo v pořádku a nikdo nic nepoznal. Svědek, který vyšel s pravdou ven, dokonce už i cítil, jak maso, konkrétně křídla zapáchají. Vedení, kterému svůj postřeh nahlásil, vše odbylo a kuchař musel zavánějící křídla obalit a připravit.

Pro případnou kontrolu jsou etikety přelepené, na první pohled je vše v pořádku. Kořeněná křídla, usmažená, která byla už dávno po době spotřeby. To jíme v KFC. Pokud se jídlo výrazně okoření a pořádně prosmaží, zákazník nemusí nic nepoznat na chuti a většinou mu nemusí být ani špatně. Bakterie jsou zlikvidované a chutě přebije koření. Pokud prosmažení není dostatečné, bakterie si zařádí a zákazníka stihnou zažívací problémy.

Je třeba prodávat, přebytky nespotřebovaného masa jsou nežádoucí. Občas se zřejmě spotřební lhůta prodlužovala opakovaně, až maso zavánělo.

Zaměstnanci byli a jsou malí páni. Činí, co jim vedení káže. Kopírují a přelepují etikety s daty spotřeby. Vedení o všem ví a hlavně je k tomuto konání vede.

Kontroly SZPI

A tak Tuna upozornil kontrolní orgány, aby se na celou věc podívaly. Státní veterinární správa a Státní zemědělská a potravinářská inspekce na jeho podnět reagovaly a začaly prověřovat oznámení. Při kontrolách byly prohlédnuty všechny zásoby masa a prověřeny jejich etikety, inspektoři shlédli i záznamy z kamer, kde je tato praxe zachycena, ale potravinářská inspekce podle zákona nemůže vycházet ze záznamů kamer, musí vyhodnotit pouze svoji provedenou kontrolu toho dne. V následujících dnech byly kontrolovány i další provozovny.

A co na to provozovna v Jablonci nad Nisou, kde dochází k prodlužování záruční lhůty masa?

Jan Tuna dal prostor vyjádřit se na kameru manažerce provozovny Barboře Kočárkové. Zeptal se jí přímo, jestli prodlužují trvanlivost kuřecího masa tak, aby se prodávalo to, co už by mělo být spotřebováno.

Manažerka je evidentně zaskočena, je celá nesvá a pokukuje po kameře. „Éh.“ Kroutí nervózně hlavou, neví, co má říkat, Tuna opakuje dotaz. „Natáčíte mne bez mýho souhlasu, takže…“ Tuna dotaz upřesňuje, zmiňuje přelepování etiket. Manažerka se opět točí na tom, že ji natáčí bez jejího souhlasu a že nemůže podávat žádné informace. Z jejího celkového projevu je patrné, že dobře ví, o co se jedná. Kdyby se nikdy nic takového nedělo a byla by osočena neprávem, musela by se rozčílit a bránit. Je to přeci jen dost ostré podezření, které ji reportér předložil. Nebránila se, nepopřela.

Zaměstnanci musí chodit do práce i nemocní, dokonce i s nachlazením, s rýmou a kašlem, což by ve stravovacím provozu mělo být absolutně nepřípustné.

Vedení firmy, která v České republice provozuje značku KFC natáčení odmítlo a poslalo písemné vyjádření, ve kterém ujišťuje, že je vše v nejlepším pořádku a pod kontrolou. Zdraví a bezpečnost zákazníků i zaměstnanců je pro ně prioritou. Spojení s aférou v Dánsku odmítli.

V diskuzi pod videem celou praxi potvrzuje i další bývalý zaměstnanec. V jeho provozovně byla praxe stejná. Pro vedení bylo nemyslitelné vyhazování zbytků nespotřebovaného masa, za vyhození čtyř beden závadného masa by dostal padáka.

Jan Tuna už chystá další díl kauzy prošlého masa. Tentokrát se už zaměří na celou síť KFC v Česku. „Je to ještě větší maso, než jsme si mysleli. Svědci včetně manažerů KFC. Z celé ČR. Podvody s trvanlivostí. Prodej prošlého masa. Atd,“ uvedl. 

Zdroj:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz