Hlavní obsah
Lidé a společnost

Krvavé rány s červy. Psi vychrtlí na kost. Brutalita týrání stoupá a soudy tvrdší tresty nevyužívají

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Bernhard_Staerck / Pixabay

Ilustrační foto.

Ne nadarmo se říká, že musel trpět jako zvíře. Některá zvířata opravdu projdou neskutečným peklem, které by vydržel málokterý člověk.

Článek

Psi vyhublí až na kost, plní bláta a parazitů. Celé týdny nedostali nažrat a pijí vodu ze záchodové mísy. Jsou napadeni parazity a neschopní normální stravy. Někdy mají krvácející otevřené nádory, jindy hnisavé rány plné červů, které jim vyžírají zahnívající tkáň. Pokud jsou tedy ještě živí.

Kde nastává ten zlom, kdy se milující páníček mění na tyrana? V některých rodinách je pes členem rodiny, jinde se němé tváři nedostane nejmenší ho soucitu. Znám lidi, kteří se svým psem mluví, nechávají ho spát ve své posteli a klidně se s ním podělí o jídlo z jednoho talíře. Odvrácenou stranu tvoří ti, kteří si z nějakého důvodu pejska pořídí a nechají ho strádat a trpět. Pokud pomineme množírny, které v nevhodných podmínkách chrlí množství štěňat na zisk a zamyslíme se, nad majiteli jednoho psa, kterého si pořídí, tak je záhadou, kdy nastane změna a pes je odstrčen a začne být zanedbáván. Zklamal jejich očekávání nebo se změnila jejich životní situace? Mstí se skrze psa bývalému partnerovi? Onemocněli a přestali péči zvládat? Je to souhra nějakých nepříznivých okolností nebo záměr? A proč nenabídnou psa někomu jinému? Někomu, kdo by byl schopen mu dát lidskou lásku?

Poslední krutý případ je fenka Fabi u stavení v lese, kterou objevili náhodní chodci a přivolali pomoc. Uvázaná na řetězu, spící na zemi. Nebýt jich, nejspíš by uhynula. Vyhublá na kost s poloviční váhou, ušla pouhých pár metrů a zkolabovala. Jedla po lžičkách. Plná parazitů, pět let bez návštěvy veterináře.

Lidé jsou pozornější a vnímavější, více si všímají. V březnu zachránili třeba v Uherském Hradišti amerického staforda na pokraji smrti. Lízal vodu na parapetu. Lezly mu kosti a podle veterinářky mu byla nejméně měsíc odepřena normální strava. Ze zoufalosti vypil i vodu ze záchodu a v bytě byl sám. Zachránili ho strážníci spolu s hasiči, kteří vstoupili do bytu otevřeným oknem ze žebříku.

Nebo mučený pes, postřelený a pohřbený za živa. Dokázal se z posledních sil vyškrábat ze svého hrobu. Hlavu měl celou prostřílenou diabolkami, trpěl silnou podváhou a četnými záněty. Byl nakonec převezen na kliniku do Brna.

V roce 2023 bylo uskutečněno asi 7 tisíc kontrol a v zájmových chovech bylo zjištěno pochybení v 28,5 procenta případů. Nejhorší z nich veterináři předali k vyšetření policii. Jedním z nejhorších případů byl pes, který byl nalezen mrtvý a zavátý sněhem dva metry od zastřešeného přístřešku s dřevěnou boudou. Byl uvázaný obojkem a řetězem, uhynul žízní a hladem a jeho majitelé odešli od soudu s podmínkou za týrání trýznivým způsobem.

Za týrání může být přitom uložena pokuta až milion korun a trest odnětí svobody na šest let. Jenže soudy přísnějších trestů nevyužívají.

Přitom podle slov vedoucí útulku Anidef na Teplicku, Barbory Benešové, přijali během posledních tří měsíců tak týraná zvířata, že to za celých 17 let ani neviděli. Útulek je přetížený a nestíhá. Jistě jsou na tom stejně i další útulky v republice.

Na nárůstu oznámení týrání zvířat se velkou měrou podílí větší všímavost lidí.

Zde je přehled trestných činů týrání v roce 2024:

leden: 23

únor: 40

březen: 64

duben: 90

Vidíme, že nárůst je enormní. Možná by tyranům prospělo udělení vyšších trestů. Možnosti zde jsou, jen justice je nevyužívá. Vyšší trest by mohl sloužit jako varování pro ostatní. Zdvižený varovný prst.

Zdroj:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz