Hlavní obsah
Finance

Na důchodce se chystají další škrty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pxhere.com

Na penzisty se chystají další škrty.

Ačkoliv je základem důchodového systému rodina s dětmi a ti, kteří děti vychovali, byli po právu v důchodu odměněni tak zvaným výchovným, tak výchovné se škrtne. Nebude se škrtat ihned letos, ale škrt je už zpečetěn.

Článek

Co to vlastně výchovné je.

Současným penzistům je termín určitě známý, ale pro ostatní je třeba přidat vysvětlení. Jedná se o příspěvek, který je vyplácen k penzi od 1. 1. 2023 starobním důchodcům, kteří vychovali děti. Patří tomu, kdo se na péči o dítě z páru více podílel. Celkem to je 1,4 milionu lidí, převážně žen. Za každé vychované dítě je tomuto důchodci přidáno 500 Kč. Tato částka byla přidána k procentní výměře důchodu.

Kdo si myslel, že se snad výchovné zvýší na základě valorizace, tak se mýlil.

Podle stránek Ministerstva práce a sociálních věcí v sekci Jaká je výše výchovného se praví, že: „…Výše částky náležející k důchodům přiznávaným v roce 2024 a později, se bude postupně valorizovat stejným způsobem jako procentní výměry důchodů.

Vtip je v tom, že valorizace se týká pouze základního výměru. Ten vzroste o 360 Kč. A procentní výměra, která má vliv na výchovné, se nezmění.

Od roku 2027 se začne výchovné snižovat. Až nakonec zanikne.

A jak bude postupný zánik vypadat? V roce 2027 se výchovné sníží z 500 Kč, na 300 Kč, v roce 2028 na 200Kč a v roce 2029 na 100 Kč na jedno dítě. Toto snižování platí pro všechny, kteří vychovali jedno nebo dvě děti. V případě tří a více dětí se výchovné snižovat nebude. Proč není měřeno všem stejným metrem? Proč v roce 2029 bude péče o dvě děti ohodnocena 200 Kč a o tři 1500 Kč? Ti, co nastoupí do důchodu v roce 2030, výchovné už nedostanou žádné.

V roce 2030 se už výchovné poskytovat nebude.

Je třeba dodat, že snižování se týká pouze těch, kteří v této době nastoupí do důchodu. Všichni, kterým byl příspěvek na výchovu už přiznán a je vyplácen, ho budou dostávat dále beze změn. Bude vyplácen i těm, kterým se přizná do roku 2029 ve snížené formě.

Přijdou na řadu novinky.

Od roku 2027 má vstoupit také v platnost novinka rodinného vyměřovacího základu. Má být jednou z náhrad za zrušené výchovné, je dobrovolná a určená pro všechny manželské a registrované páry. Má ženám vynahradit dobu, po kterou se staraly o společné děti. Rodinný vyměřovací základ je založený na tom, že se partneři domluví na tom, že jejich odvody do sociálního pojištění se započtou společně. Tím se rozdělí důchod mezi oba partnery rovnocenněji. Pokud spolu mají děti lidé, kteří nežijí ani v manželství, ani v registrovaném partnerství, mají smůlu. Využít této novinky nemohou. Ale možná nebude čeho litovat. V praxi rodinný vyměřovací základ bude znamenat, že muži peníze ubudou a ženě přibudou. Pokud jsou ovšem tito lidé spolu zadobře, mají stejně finance společné, a pokud žijí v nepřátelství, nedají k rodinnému vyměřovacímu základu souhlas. Takže změna bez efektu.

Co se na důchodce vymyslí příště? Daň z používání hole nebo invalidního vozíku? Nebo se snad škrtnou prostě důchodci jako takoví?

Zdroj:

https://www.e15.cz/domaci/na-vychovne-dosahnou-i-budouci-duchodkyne-bonus-ale-klesne-o-stovky-korun-1412398

https://www.penize.cz/zajisteni-na-duchod/450014-manzele-se-podeli-o-duchod-jak-ma-novinka-vypadat-a-komu-se-vyplati

https://www.e15.cz/domaci/petistovka-vychovneho-pro-seniorky-bude-dvourychlostni-lednova-valorizace-pridavek-mine-1411683?recombee_recomm_id=9da52a7ebe52bd30805148ee3163a84d

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz