Článek
Dokonce je hodně houbařů, kteří rádi vyrážejí na houby a přitom houbová jídla nejedí. A přiznám se bez mučení, že i já mám raději maso než houby, ale tak strašně ráda houbařím. Houby jsou mojí vášní a dokonce jsem absolvovala houbařskou zkoušku, jsem tudíž asi profesionální houbařkou.
Hříbek
Hříbek neboli pravák je většinou smrkový, dubový nebo borový. Konzumentům je to vlastně jedno, ale houbaři by třeba mohli vědět, že zpočátku léta rostou hřiby dubové, tudíž pod duby a na podzim hřiby smrkové. Pod smrky. Hřiby borové jsou vzácnější, ačkoliv mohou vyrůst celoročně na písčitém podkladu pod borovicemi, nejsou moc obvyklé. V praxi jde o to, kde mají hledat houbaři. Chuť všech pravých hříbků je velice podobná, jemná a lahodná.
Babky
Jsou ovšem roky, kdy je houba vzácností, neurodilo se. Do košíku putují i babky. Jenže babky neboli správně hřiby žlutomasé, není radno moc sbírat. Ačkoliv houba nese také označení hřib, tak je to houba, která ráda rychle plesniví. Babkám se tedy raději vyhneme, sebereme maximálně ty, které jsou malé, tuhé a pevné a vyrašily ten den.
Hub, kterými jsme zvyklí plnit své košíky, může být celá řada, ale velká většina z nás sbírá jen to, co má pod kloboukem rourky. Nejste to také vy? Rourky přitom nejsou žádnou zárukou kvality. Je to jen jeden z poznávacích znaků a věřte, že i po houbě s rourkami pod kloboukem, vám může být pěkně zle.
A což taková růžovka neboli masák
Muchomůrka růžová je delikatesa. Jenže její sběr má háček, a to v zaměnitelnosti. Těžko ji stoprocentně určit ani podle nejlepších houbařských atlasů. Tu houbu prostě musíte „nakoukat“. Nejlépe tak, že budete houbařit přímo s někým, kdo má větší zkušenosti. Růžovka prostě patří do kterékoliv směsi hub a řízky z růžovky jsou nepřekonatelné. Na barvu, tedy růžovou, nemůžete spolehnout. Může být vybarvena jakkoli, přesto má několik dobře rozpoznatelných znaků od jedovatých muchomůrek.
Znaky muchomůrky růžové:
1. Límec houby pod kloboukem je vždy rýhovaný.
2. Houba nemá pochvu.
3. Okraj klobouku houby nikdy není rýhovaný.
4. Po okusu slimákem, nebo napadení červem, dužina růžoví.
Pokud si nejste stoprocentně jisti, houbu domů neberte! Jak říkám, růžovka je houba luxusní, ale musíte ji znát. Bezpečně a stoprocentně. Jinak vám hrozí i smrtelná otrava. Nejlépe ji opravdu poznáte pod dohledem houbařského znalce.