Hlavní obsah
Aktuální dění

Ohledně důchodů konečně jedna dobrá zpráva. Peníze čekají na ovdovělé, jen je třeba o ně zažádat!

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Lepší zítřky na dohled.

Ministerstvo práce a sociálních věcí tentokrát snad konečně mnohé potěší. Pokud se tedy o této možnosti vůbec dozvědí a o svůj nárok se sami přihlásí.

Článek

Vdovský důchod vzniká tomu, komu zemřel jeho manžel, který v době úmrtí pobíral starobní důchod, nebo invalidní důchod nebo ke dni úmrtí splnil podmínky pro přiznání starobního nebo invalidního důchodu nebo zemřel následkem pracovního úrazu. Mylná je ovšem představa, že každý tento důchod pobírá nepřetržitě. Standardní doba pobírání je jeden rok. Poté je výplata vdovského důchodu zastavena. Výjimku tvoří ti, kteří už jsou sami v důchodovém věku, nebo pečují o děti či rodiče své nebo zesnulého partnera. Ostatním, kteří jsou ještě výdělečně činní, prostě výplata končí po roce. S dnešními zákony se obnovuje výplata vdovského důchodu, pokud do dvou let nastanou podmínky pro jeho vyplácení. A jaké jsou to podmínky? Pokud do dvou let máte nárok na starobní důchod, nebo začnete pečovat o rodiče, kteří na vás závisí.

A jaká pozitivní změna se chystá?

Chystá se návrat k podmínkám obnovení výplaty vdovského (pochopitelně i vdoveckého) důchodu k roku 2012. Tehdy byla tato lhůta pětiletá. Což znamená, že další tisíce ovdovělých budou mít od 1. 1. 2025 nárok na obnovu výplaty tohoto důchodu. Návrh navíc počítá se zpětnou výplatou pozůstalostních důchodů od roku 2012 do současnosti , což by v praxi znamenalo výplatu tohoto důchodu i za všechny předchozí roky.

Ministerstvo uvádí konkrétní příklad: Žena se dvěma vychovanými dětmi narozená 1. března 1956 ovdověla 1. prosince 2011 ve věku 55 let. Obě děti byly v té době již zaopatřené, žena o nikoho nepečovala a nebyla invalidní. Nárok na vdovský důchod jí náležel od 1. prosince 2011 do 30. listopadu 2012 (jeden rok), poté zanikl. Avšak do pěti let se žena stala starobní důchodkyní, a proto se jí nárok na vdovský důchod obnovil.

Pokud by stejná žena ovdověla 1. února 2012, náležel by ji nárok na vdovský důchod od 1. února 2012 do 31. ledna 2013, poté zanikl. Vzhledem k tomu, že žena ovdověla za účinnosti přísnější úpravy platné od ledna 2012, kdy měla na obnovení důchodu jen dva roky, ovšem do starobního důchodu odešla až po necelých pěti letech, nárok na vdovský důchod se jí neobnovil. Obnoví se ale ode dne, kdy nová úprava nabude účinnosti.

Důchodová reforma navíc slibuje, zvýšení vdovských a vdoveckých důchodů.

O obnovený nárok ale budou muset lidé sami požádat. „Plátci důchodu nejsou schopni tyto případy individuálně dohledat ve svých evidencích z moci úřední,“ doplňuje materiál.

Všechny podrobné podmínky si můžete nastudovat na stránkách peníze.cz. Doufejme, že alespoň tento slib vláda dodrží a že si ho nakonec stejně nerozmyslí a nezklame další tisíce lidí. Hlavně nezapomeňte, že se musíte sami přihlásit, pokud vám vznikne nárok na obnovení výplaty pozůstalostního důchodu. Sám od sebe vám nikdo nic nedá.

Zdroj:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz