Hlavní obsah
Zdraví

Při narození dcery jste přivedli na svět rovnou i svá potenciální vnoučata

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: piipaaa / Pixabay

Ilustrační foto.

Odkud se berou ženina vajíčka? Přeci z vaječníků. Každý měsíc se uvolňuje jedno. To ví každý, ale víte také, že každá novorozená holčička přijde na svět už plně vybavená vajíčky?

Článek

Informace, která zaskočí. Většinou si představujeme, že tak nějak v průběhu života tam ta vajíčka vznikají a při ovulaci se jedno vypraví na svoji pouť a doufá, že někde potká spermii. Mužské spermie se průběžně tvoří během života, ale vajíčka ne. Každé ženino vajíčko je tak vlastně o několik měsíců starší, než je datum jejího narození. Samotnou mne to zaskočilo, je ovšem pravda, že jsem se problematice nikdy nemusela hlouběji věnovat. Jsem ten typ ženy, která tak zvaně otěhotní, jen co se o ni otřou trenky. Tedy otěhotněla. Kdybych se nechránila, mohla jsem v plodném období sázet děti v ročních intervalech. A že by jich bylo.

Podle reprodukční lékařky Kateřiny Veselé nosí každá žena v těle 400 tisíc vajíček. Uvolní se jich během života 400 a v průměru na jednu ženu se z 1,7 vajíčka narodí potomek. Každý pátý pár v Čechách se potýká s neplodností. Jedním z důvodů je vzrůstající věk prvorodiček. Přitom milníkem je podle odbornice třiatřicátý rok. Ačkoliv žena vypadá stále velice mladě, její vajíčka už postihují chromozómové vady.

Porodnost se rok od roku snižuje. Některé páry po dětech netouží, jiné ano, ale není jim přáno. Čím déle se pro rodičovství pár rozhodne, tím je větší pravděpodobnost, že kvalita vajíček je už mnohdy těžko slučitelná s početím zdravého dítěte. U mužů se tvoří spermie průběžně, ti takový problém nemají, přesto po čtyřicátém roku muže jejich kvalita upadá. Ženy jsou na tom se svými zestárlými vajíčky přeci jen hůře. Chtějí budovat kariéru, užívat si života, nebo prostě nemají vhodného partnera, se kterým by chtěly založit rodinu. Čas neúprosně běží a vajíčka mezi tím zestárla. Touha po miminku tak může přijít spontánně až před čtyřicítkou. Jenže přirozené těhotenství už může být prakticky nemožné. Pochopitelně také stoupá i pravděpodobnost, že v případě otěhotnění se dítě nenarodí zdravé.

Krokem k marné snaze o otěhotnění může být také dlouhodobé užívání hormonální antikoncepce. Po vysazení trvá často dlouhou dobu, než se organismus opět nastartuje a někdy se to ani podařit nemusí.

Další příčinu neplodnosti spatřuje lékařka také v obezitě. Obezita mění kvalitu DNA reprodukčních buněk. Ovlivňuje tak vlastnosti spermií i vajíček, navíc dítě zplozené obézními rodiči má celoživotně zvýšené riziko kardiovaskulárních chorob, obezity, endokrinních poruch nebo cukrovky.

Při neúspěšné snaze o otěhotnění se mohou páry rozhodnout pro umělé oplodnění. Do čtyřiceti let věku ženy jsou ze zdravotního pojištění placené čtyři cykly. Další náklady jdou již za potenciálními rodiči.

A jakým způsobem předejít situaci, kdy bude pár marně usilovat o potomka? Podle reprodukční lékařky Veselé je ideálním přístupem zamražení vajíček. Zlomový věk pro tento krok považuje třicet tři let. Životaschopná zmražená vajíčka může žena následně využít až v době, kdy bude na mateřství připravena. Ušetří si tak sáhodlouhé a často marné pokusy o umělé oplodnění, kdy její vajíčka už budou ve špatné kondici.

Zdroj:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz