Hlavní obsah
Zdraví

Rakovina? Rozhoduje každá minuta, ale dostat se na vyšetření, je často záležitost klidně i měsíců

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: profkarim / Pixabay

Ilustarční obrázek.

Lékařka a zakladatelka organizace Loono Kateřina Šedová vyzdvihuje důležitost preventivních vyšetření a tvrdí, že rozhoduje každá minuta. Nelze, než s ní souhlasit. Jenže na některá odborná vyšetření se posléze čeká i několik měsíců.

Článek

S paní doktorkou Šedovou musí každý člověk, kterému záleží na jeho zdraví, než souhlasit. Preventivní prohlídky jsou velice důležité a pomohou včas odhalit skrytý problém, který pacienta zatím vůbec netrápí. Je opravdu spousta nemocí, které nebolí a přijde se na ně, až když je pozdě. Je také určitě pravda, že jako národ prevence dost podceňujeme a nevyužíváme je tak, jak bychom měli. Máme toho prostě moc a pořád myslet na to, že je třeba zajít na gyndu, k zubnímu, na oční nebo kožní, nechat si vyšetřit okultní krvácení, změřit tlak, dojít na mamograf nebo na preventivní vyšetření prostaty.

Teorie prevencí je moc hezká. Někteří je zanedbávají a jiní ne. Prevence objeví problém, který je třeba dovyšetřit. Nebo prevence neobjeví nic, přesto si člověk nahmatá po pár měsících takovou bouli, že ani nemůže věřit, že ji prevence neobjevila. Jenže boule tam je veliká, člověk vyděšený a začne běhat po doktorech. Jeden hmatá, druhý hmatá, názory se různí. Čekat na sono čtvrt roku? Nemyslitelné. Sono je urychlené, čekám jen dva týdny. Jenže ultrazvuk nepřináší žádný jednoznačný výsledek. Je třeba biopsie. Ale biopsii v tomto okresním městě mi nikdo neudělá. Je třeba se objednat jinam. Dostávám telefonní kontakt. Objednávám se, získávám přednostní termín. Za tři týdny. Další tři týdny zoufalství. Čekání na výsledky biopsie je nekonečné. Ubíhá další čas, dny, týdny. Nervy mám k prasknutí. Nejím a nespím. A je to tu. Dopadlo to špatně. Moc špatně. Je to zhoubné a veliké. Dva nádory v jednom.

Prevenci jsem nezanedbala. Od objevení problému k výsledku vyšetření jsem musela vyčkat spoustu týdnů. Nádor už metastazoval.

Můj bratr.

Tak špatně dýchal. Zadýchával se při běžném pohybu. Štíhlý a jinak zdravý. Objednat k soukromému plicaři problém nebyl. Ano, je tam nějaký problém, ale není stěžejní. Bratr dostal doporučení k objednání na sono srdce a léky od plicaře. Sono je ovšem možné až za čtyři měsíce! Problémy přetrvávají i přes užívání plicních léků. Stav bratra se zhoršuje. Rodina intenzivně hledá protekci. Konečně! Kardiolog odhalil problém. Je třeba operace. Po opakovaných operacích, kdy byly voperovány stenty, se zdravotní stav bráchy normalizoval. Pokud by čekal až do podzimu, snad by už mezi námi ani nebyl.

Bratranec

Také se zadýchával. Jen ušel kousek, tak se zadýchával. Že by také srdce? Jeho problém ovšem odhalila laboratoř. Velice těžký úbytek červených krvinek. Kam se ztrácejí? V podezření jsou hemeroidy, jenže v naší okresní nemocnici jsou na vyšetření velmi dlouhé čekací doby. Musí jet jinam. Konečně se podaří najít špitál, kde speciální vyšetření dopřejí v blízké době. Dva týdny jsou k vydržení. Stejně tak, jako další tři týdny čekání na operaci. Vyšetření potvrdilo krvácející hemeroidy, které byly následně operovány a stav se znormalizoval.

Sestra

Táhne ji vepředu na krku. Táhne a bolí, má problém s polykáním, dusí se v roláku. Může za to zvětšená štítná žláza? Nebo je to podstatně závažnější problém? Rozbor krve žádný problém neukázal. Důležité bude sono. Čekací doba? Čtyři měsíce. Sono naštěstí žádný závažný problém neodhalilo. Tah, bolest a ztížené dýchání může být způsobeno od páteře. Ano, uspokojivý výsledek. Stav není život ohrožující.

A tak se ptám nejen paní doktorky Šedové, jak si člověk bez protekce, dokáže zajistit včasné odborné vyšetření, na které je odkázán? Ne každý prevenci zanedbává. Ale čekací doby na ta nejdůležitější vyšetření jsou alarmující.

Plašíte lidi, že každá minuta rozhoduje a státní zdravotní systém je nechá čekat celé dny a týdny v nejistotě. Je třeba platit? Soukromá sono vyšetření? Soukromé koloskopie? Soukromé biopsie? Fajn. Spousta těch vyděšených lidí, kteří musí čekat na svůj verdikt celé týdny, rádo zaplatí. Kdyby to tehdy šlo, také bych platila. Takhle mi ta zhoubná potvora rostla v těle ještě několik týdnů.

Zdroj:

https://magazin.aktualne.cz/katerina-sedova-zakladatelka-organizace-loono-bilancuje-10-l/r~7f45525045a311efbeca0cc47ab5f122/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz