Hlavní obsah
Práce a vzdělání

Škola by se měla postarat především o kvalitní výuku, a ne tahat děti po světě

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Škola by měla učit.

Základní škola má děti učit, a ne suplovat rodiče. Já zase nechci učit dítě matiku. To měla udělat škola.

Článek

Na středních školách je už situace trochu jiná. Žáci jsou už vyspělejší, zahraniční zájezdy jim mohou být přínosem, často se vztahují i k odborné výuce. Na druhou stranu tyto děti pochopí, že nabízený pobyt nebo třeba i lyžařský kurz není vůbec povinný a pokud se ho zúčastnit nechtějí, nebo je pro rodiče příliš drahý, nepojedou a situaci pochopí. U dětí základních škol je situace jiná. Nejhorší je asi cesta nabízení všech těchto pobytů. Učitelka na možnosti krátkých pobytů v Anglii připravuje děti už od třetí třídy. Děti se průběžně těší, všechny se hlásí, že by chtěly jet. Tyto výlety probíhají dvakrát ročně. Paní učitelka je odvážná, bere i čtvrťáky. Každé dítě je ubytované jinde, v jiné rodině. Paní učitelka není na dosah. V rodině pochopitelně nikdo česky neumí. Nedávno byl skandál, že se dvě děti ztratily při noční hře v lese asi na sto metrech dlouhé trase. Děti z této školy mají běžně rozchod v Londýně a zřejmě se ještě nikdy neztratily, nebo jsem alespoň o tom neslyšela. Stejné je to i s výletem k moři. Paní učitelka chytí do svých osidel děti a poté oznámí na rodičáku, jak se děti těší, jak všechny chtějí jet. Ano, to věřím. Ale fér to není, zvlášť když si vezmete, že dětem je 10–11 let. Dokonce většina z nich ještě nikdy nebyla u moře. Pokud jste někdy hlídali takto malé děti, víte, že jsou jako pytel blech a vyvézt je na pláž, inu to chce hodně dobré nervy. Moře dokáže často překvapit i mnohé plavce zvyklé na klidné hladiny českých vod. Je zrádné, a i když své dítě pokládáte za plavce obstojného, který si moře už několikrát zažil, tak máte strach. Nevíte, co se stane, přijde nenadálá vlna a spláchne najednou celý houf dětí, jak to dokáže paní učitelka uhlídat? Ale rodiče jsou pod tlakem dětí a týden u moře jim zaplatí. I kdyby si na něj měli půjčit. Přeci děti se už rok těší.

Jsem ovšem přesvědčená, že takovéto mořské nebo poznávací výlety by měly být věcí rodičů. Rodiče mají o své děti pečovat, dopřát jim podle svých možností i dovolené, na kterých je budou učit plavat a ukazovat třeba památky. Je pravda, že děti milují kolektiv a proč jim ho nedopřát. Jde se výborně bavit i v kempu a zažije se spousta legrace.

Na druhou stranu si stejná škola neláme vůbec hlavu s výukou. Učí kantoři bez patřičné aprobace, není zajištěno odborné suplování ani při dlouhodobé nepřítomnosti vyučujícího. V praxi to znamená, že na rok vypadne matikářka a děti se celou pátou třídu místo matiky v lepším případě učí něco jiného, v horším sledují filmy nebo mají volnou zábavu. A v šesté třídě přijde jiná učitelka a najednou mají všichni čtyřky a pětky a tvrdí, že se to neučily a učitelka nevěří, vždyť je to opakování. A musí to umět, protože je třeba na to navázat. Takže vám doma dítě bulí, že má sice jedničky, ale z matiky už tři pětky. A vám nezbude nic jiného, než si tu matiku trochu oprášit a sedět s potomkem a doučit ho celý loňský rok. Kdo si sám netroufá, zaplatí si doučování. Zdá se to být neskutečné, ale je to tak. Takže škola mi sice vykoupala děcko v moři, ale nenaučila matiku. Jenže k moři má jet dítě s rodiči a matiku má učit kantor. Jak já k tomu přijdu, když přitáhnu domů z práce, sklidím nákup, vezmu si tepláky a jdu počítat obvody a obsahy a vysvětlovat vzorce. Takže si oddechnete, že jste tu matiku, která loni vlastně vůbec nebyla, do pololetí s dítětem dotáhli na pěknou trojku, která sice zhatila vyznamenání, ale co. Udělali jste velký kus práce za školu a za její neschopné vedení, které nezajistí výuku.

Prostě škola by měla učit a to učit kvalitně, zajistit si schopné vyučující a při všech dlouhodobých absencích učitelů zajistit patřičné suplování. Nechci, aby škola přebírala povinnosti za rodiče, a nechci ani já, jako rodič přebírat povinnosti školy.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz