Hlavní obsah
Nakupování

Velké změny v otevírací době obchodů o státních svátcích

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: MaxFro / Pixabay

Změny v otevírací době o svátcích.

Opět se řeší otevírací doba o svátcích. Má být otevřeno stále, nebo naopak všechny svátky zavřeno? Nejspíš se dočkáme změn. A jak to vidí samotné prodavačky? (Anketa) Já mám ještě jiný návrh. Ten by vyhověl všem.

Článek

Poslanci za ODS Pavel Staněk a Jan Bureš předložili ve sněmovně návrh na zrušení zákonu z roku 2016 o zákazu prodeje ve vybraných svátcích. Ministerstvo práce a sociálních věcí ovšem podalo návrh protichůdný, a to na rozšíření zákazu prodeje na všechny svátky. Jak to tedy bude dál?

Podle nynějšího zákona platí pro prodejny o rozloze nad 200 m ² zákaz prodeje o vybraných svátcích. Těmi jsou Nový rok, Velikonoční pondělí, 8. května, 28. září, 28. října a 25. a 26. prosince a na Štědrý den se obchody uzavírají do 12. hodin. K návrhu poslanců Staňka a Bureše se vyjádřilo celkem osmnáct institucí, z čehož ji dvě odsouhlasily. Kromě souhlasného hlasu od Ministerstva kultury, dostal návrh také souhlas Hospodářské komory, která argumentuje tím, že zákon je zásahem do svobody podnikatelů a staví do nevýhody velké obchody proti e-shopům. Navíc bere možnost zaměstnancům k přivýdělku o svátcích. Sedm institucí se k návrhu postavilo záporně a devět neutrálně. Takže nyní jsou vlastně ve hře všechny varianty.

Zcela sobecky bych mohla tvrdit, že by snad bylo lepší, aby bylo otevřeno pořád, protože kdo si má pamatovat, kdy otevřeno je a kdy ne a abych pravdu řekla, tak mi také trochu vadí kupovat pečivo do zásoby na více dní. Co mi vadí hodně, je situace před svátky, kdy má být zavřeno. Obchody jsou narvané k prasknutí a všichni nakupují jako o život. Takže prodavačky si sice o státním svátku odpočinou, ale den předtím téměř duši vypustí, jaký mají v práci zápřah. Nakupujeme tudíž většinou o den dříve. Nedávno se nám takový nákup nevydařil a dostavili jsme se do Kauflandu až večer před zavíracím státním svátkem. Zákaznici už stihli vše vykoupit, pult uzenin, sýrů a lahůdek byl prakticky prázdný. Nedalo mi to a zeptala jsem se prodavačky, proč už nic není. Prý je to tím, že druhý den bude státní svátek. Asi tedy normálka. Vyprodalo se vše nakrájené a vybalené a další štangle salámů, pytle párků a bedny salátů se neotevíraly.

Také jsem dost přemýšlela nad tím, jak je to s těmi prodavačkami. Kolik z nich si opravdu chce odpočinout a kolik z nich by si naopak rádo přivydělalo, a navíc s příplatkem za směnu ve svátek. Je jasné, že pokud má žena rodinu, je šťastná, že může být s ní doma a nikdo jí nenutí jít do práce. Na druhou stranu jsou i ženy, které jsou osamělé a peníze by potřebovaly. Navíc trávit osamoceně sváteční den, kdy jsou všichni se svými rodinami, nemusí být právě tím nejhezčím zážitkem a taková směna by pomohla nejen finančně, ale také psychicky. Chtěla bych se tedy v anketě zeptat samotných prodavaček, pracujících v těchto velkých prodejnách, jak to vidí ony.

Anketa

Pracuji jako prodavačka v obchodě s plochou větší než 200 m² a raději bych:
Aby byl obchod, ve kterém pracuji, otevřen všechny státní svátky.
11 %
Aby byl obchod, ve kterém pracuji, uzavřen všechny státní svátky.
87,2 %
Aby byl obchod, ve kterém pracuji, otevřen jako dosud.
1,8 %
Celkem hlasovalo 3266 čtenářů.

A mám ještě jiný návrh na řešení otevírací doby u velkých prodejen. Vyhlásit v nich ve všechny státní svátky omezení prodeje. Na obslužný pult jedna, dvě prodavačky, pojedou jen samoobslužné kasy s jednou dopomocí a dva další pracovníci na jiné činnosti. „Vlk by se nažral a koza by zůstala celá.“ Prodavačky, které stojí o výdělek, by si přivydělaly, nějaká tržba by byla a zákazník by holt musel počítat s tím, že může čekat půl hodiny ve frontě na salám.

A jak to vidíte vy z pozice zákazníka?

Anketa

Jako zákazník bych nejraději, aby:
Všechny prodejny byly otevřené stále.
14 %
Prodejny nad 200 m² byly o všech svátcích uzavřeny.
77,7 %
Aby uzavření prodejen o svátcích zůstalo tak, jako je to nyní.
2,3 %
Aby bylo otevření či uzavření na vůli majitele a potravinové řetězce prodávaly v omezeném režimu.
6 %
Celkem hlasovalo 3659 čtenářů.

Zůstane vše při starém, nebo bude vždy zavřeno, či snad otevřeno?

Zdroj:

https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/mpo-obchod-svatky-prodeje-supermarkety.A240404_161109_ekonomika_klak

https://www.novinky.cz/clanek/domaci-dva-poslanci-ods-navrhli-zrusit-omezeni-prodeje-o-statnich-svatcich-40463775

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz