Článek
Bohužel, většina Čechů neřeší jen cenu jídla, ale řeší i cenu bydlení, energií, hypoték a tak dále.
Takto to ovšem myšlené nebylo, pan Kašpárek tím myslel, že máme jít za kvalitou a cenu neřešit. To by si přáli i Češi, na druhou stranu u potravin určitě neřeší pouze jejich cenu, to by mohli jíst jen rohlíky a měli by vyřešeno. Řeší také, jestli si dají řízek nebo guláš v hospůdce „U Zelené žáby“. Většina bohužel neřeší, jestli si dá ve 420 Nakouřené jehněčí nebo Telecí řízek à la Escoffier. A řešili by to opravdu rádi. Jenže vědí, že pro běžnou populaci jsou už tyto cenové relace za čarou a podniku se prostě vyhnou. Maximálně si k Vánocům nadělí poukaz a dopřejí si luxus a kvalitu vyhlášených restaurací tak jednou nebo dvakrát za rok. Tedy, kromě zmíněné blogerky, která do 420 zavítala způsobem zbloudilé prochladlé ovečky. Jakoby vkročila do jiné dimenze, nebo přilétla z vesmíru a neměla ponětí o cenových relacích věhlasných restaurací v centru metropole. Útrata 3460 Kč jí dokázala vyluxovat účet. Pan Kašpárek žije také v svém mikroprostoru. Pro něj prostě 420 nijak extra drahá není, vždyť oběd za 660 Kč v luxusním prostředí prý dává smysl.
Nůžky ve společnosti se stále více rozevírají a rostou veliké rozdíly mezi chudými a bohatými. Ze střední třídy se došplhat na špici je stále těžší, kdežto spadnou dolů lze celkem snadno. Ze špice je nedohledno ke dnu a ode dna těžko dohlédnout k hladině.
Takže na jedné straně je luxusní prostředí, drahý nájem, vysoké platy kvalitním zaměstnancům a vysoké ceny kvalitních potravin. Na druhé straně nízké příjmy, hypotéky a stále se zvyšující náklady na živobytí. A z jedné strany na druhou nedohledno. (myšleno obrazně)
Rozhovor Radek Kašpárek uzavírá slovy: Byl bych prostě rád, kdyby někteří Češi víc hodnotili kvalitu restaurace a dokola neřešili jen ceny.
My, někteří Češi, bychom byli také moc rádi, abychom nemuseli dokola řešit jen ceny restaurací, ale mohli si dopřát hodnotit víc jejich kvalitu, pane Kašpárku.
Zdroj:
https://www.newstream.cz/enjoy/michelinsky-kuchar-kasparek-pral-bych-si-aby-cesi-neresili-jen-cenu-jidla
https://www.420restaurant.cz/cz/menu