Hlavní obsah
Názory a úvahy

Většina Čechů bohužel cenu jídla řešit musí, pane Kašpárku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Ilustrační foto.

Michelinský kuchař a porotce soutěže MasterChef Radek Kašpárek by si přál, aby Češi neřešili jen cenu jídla.

Článek

Bohužel, většina Čechů neřeší jen cenu jídla, ale řeší i cenu bydlení, energií, hypoték a tak dále.

Takto to ovšem myšlené nebylo, pan Kašpárek tím myslel, že máme jít za kvalitou a cenu neřešit. To by si přáli i Češi, na druhou stranu u potravin určitě neřeší pouze jejich cenu, to by mohli jíst jen rohlíky a měli by vyřešeno. Řeší také, jestli si dají řízek nebo guláš v hospůdce „U Zelené žáby“. Většina bohužel neřeší, jestli si dá ve 420 Nakouřené jehněčí nebo Telecí řízek à la Escoffier. A řešili by to opravdu rádi. Jenže vědí, že pro běžnou populaci jsou už tyto cenové relace za čarou a podniku se prostě vyhnou. Maximálně si k Vánocům nadělí poukaz a dopřejí si luxus a kvalitu vyhlášených restaurací tak jednou nebo dvakrát za rok. Tedy, kromě zmíněné blogerky, která do 420 zavítala způsobem zbloudilé prochladlé ovečky. Jakoby vkročila do jiné dimenze, nebo přilétla z vesmíru a neměla ponětí o cenových relacích věhlasných restaurací v centru metropole. Útrata 3460 Kč jí dokázala vyluxovat účet. Pan Kašpárek žije také v svém mikroprostoru. Pro něj prostě 420 nijak extra drahá není, vždyť oběd za 660 Kč v luxusním prostředí prý dává smysl.

Nůžky ve společnosti se stále více rozevírají a rostou veliké rozdíly mezi chudými a bohatými. Ze střední třídy se došplhat na špici je stále těžší, kdežto spadnou dolů lze celkem snadno. Ze špice je nedohledno ke dnu a ode dna těžko dohlédnout k hladině.

Takže na jedné straně je luxusní prostředí, drahý nájem, vysoké platy kvalitním zaměstnancům a vysoké ceny kvalitních potravin. Na druhé straně nízké příjmy, hypotéky a stále se zvyšující náklady na živobytí. A z jedné strany na druhou nedohledno. (myšleno obrazně)

My, někteří Češi, bychom byli také moc rádi, abychom nemuseli dokola řešit jen ceny restaurací, ale mohli si dopřát hodnotit víc jejich kvalitu, pane Kašpárku.

Zdroj:

https://www.newstream.cz/enjoy/michelinsky-kuchar-kasparek-pral-bych-si-aby-cesi-neresili-jen-cenu-jidla

https://www.420restaurant.cz/cz/menu

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz