Hlavní obsah
Móda a trendy

Cher a odstranění žeber: Riskantní zákrok, který zpěvačka dodnes popírá

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Casablanca Records, Public domain, via Wikimedia Commons

Cher

Domněnka, že si Cher nechala odstranit žebra, aby měla užší pas, přetrvává již několik desetiletí. Zpěvačka, která se nebrání plastikám, ji ale v minulosti několikrát vyvrátila. Jak to bylo doopravdy?

Článek

Tato informace se začala s Cher spojovat kolem roku 1988, kdy časopis Paris Match zveřejnil tvrzení, že interpretka hitů If I Could Turn Back Time, Believe nebo Strong Enough podstoupila extrémní kosmetické zákroky, včetně odstranění žeber. A to údajně proto, aby dosáhla štíhlejší postavy. Tyto spekulace se sice objevily i v souvislosti s muži (mluví se například o Princovi nebo Marilynu Mansonovi), Cher však patřila mezi ty, kterým byl tento extrémní zákrok přičítán nejhlasitěji. Jiná média tuto informaci z magazínu přejala, a tak se vesele šířila dál. Cher to sice ihned dementovala, ale nebylo jí to nic platné. Bylo to tedy tvrzení proti tvrzení. Pojďme obrátit slávu Cher naruby a podívat se na to, jak to s tím odstraněním žeber bylo doopravdy.

Vůči plastikám byla otevřená

Zpěvačka časopis Paris Match zažalovala a zdůraznila, že kdyby odstranění žeber byla pravda, měla by jizvy po celém těle. Také argumentovala tím, že by nemohla nosit odhalující oblečení, které se stalo jejím poznávacím znamením. „Jak bych mohla natáčet všechny ty reklamy, v nichž jsem spíš neoblečená než oblečená?“ nechala se slyšet. V kontextu kariéry Cher je tento výrok docela přesvědčivý argument proti tomu, že by tuto extrémní operaci měla mít za sebou. Cher totiž na rozdíl od jiných (a to i současných) celebrit byla vždy ohledně estetických úprav otevřená.

Cher podstoupila v 90. letech plastiku prsou, ale zákrok se nepovedl. Zpěvačka čelila zdravotním komplikacím. „Nechala jsem si udělat prsa, ale operace byla noční můra. Byla opravdu ve všech směrech zpackaná. Pokud něco, tak má prsa vypadala hůř než předtím,“ prozradila magazínu People. Zdůraznila, že jen ona sama má právo rozhodnout, co se svým tělem udělá. K výčtu zákroků u Cher připočtěme ještě rhinoplastiku, tedy plastiku nosu. Ačkoliv umělkyně nikdy přesně nespecifikovala, jak si jej nechala upravit, porovnání se staršími fotkami jasně ukazuje, že hrbolek na kořeni nosu má vyhlazený a špičku nosu si nechala zúžit.

V médiích se nicméně hovořilo o dalších zákrocích tak často, že Cher dokonce začali co do počtu estetických úprav srovnávat s Michaelem Jacksonem. V roce 2002 během rozhovoru pro Primetime ABC proto odmítla další spekulace, na druhou stranu s nadhledem prohlásila, že „pokud by chtěla mít prsa na zádech, je to jen její věc“. Zároveň popová ikona zdůraznila, že některé části jejího těla, včetně tváří a lýtek, jsou zcela přirozené.„Celý život mám ty stejné tváře. Nepodstoupila jsem žádné zvednutí zadku. Nemám žádná odstraněná žebra,“ řekla do éteru. Cher se dokonce naštvala na moderátora Jonathana Rosse, když se jí na tuto operaci zeptal. S humorem dodal, že zpěvačka používá svá žebra jako kleště na salát, což Cher velmi rozladilo. Ross se nakonec omluvil a řekl, že této fámě sám nevěří, přesto atmosféra během interview zůstala napjatá.

V 19. století fámy, dnes realita

Jak to tedy je? Je vůbec možné, aby vám doktoři jen tak odstranili část hrudního koše? Ano i ne. Odstraňování žeber za účelem dosažení štíhlého pasu byl historicky mýtus, který má kořeny v 19. století. Rozšířil se během éry korzetů, které deformovaly ženské tělo k dosažení extrémně úzkého pasu. Přestože se o této praktice často spekulovalo, neexistují věrohodné důkazy, že by bylo vyjímání žeber z těla běžně prováděno. Jenže něco jiného je viktoriánská éra a něco jiného doba, kdy se medicína nesmírně posunula - a s ní i plastická chirurgie.

Dnes se operace zaměřuje na odstranění spodních žeber, což má za cíl vytvořit užší siluetu. Její rizikový profil je dle stránek plastických chirurgů, kteří ji provádějí, menší než u operace břicha, kterou dělá zkušený chirurg. Něco jiného vám ale řeknou odborníci, již od tohoto zákroku dávají ruce pryč. Je totiž prováděn v celkové anestezii, nese řadu rizik a mohou během něj nastat komplikace. Pacient riskuje poškození ledvin, žlučníku, a dokonce i žaludku. Některé z „nežádoucích“ žeber totiž tyto orgány chrání. „Odstranění žeber je trvalý zákrok. Žebra nedorůstají a nelze je vyměnit. I v péči certifikovaného a zkušeného chirurga jde o nebezpečný zákrok a rizika komplikací jsou vysoká. Odjezd na operaci do zahraničí dále zvýší riziko a míru komplikací,“ myslí si například Emily Palmer, která se zabývá případy lékařské nedbalosti. Zotavení může trvat až šest měsíců a zůstává dlouhá jizva. Přesně ta, kterou Cher nemá.

Přestože jde o kontroverzní trend, mnoho lidí jej vyhledává kvůli estetickému ideálu tvaru přesýpacích hodin (dnešní společnost za to může poděkovat Kim Kardashian). Tento zákrok údajně podstoupila například modelka Amanda Lepore, která prohlašuje, že si v roce 2000 nechala zlomit a zastrčit žebra. Musela kvůli tomu do Mexika, protože ve Spojených státech amerických by jí tento zákrok neprošel. Prý za něj tehdy zaplatila v přepočtu 1 500 dolarů.

Existuje v podstatě jen jedna žena, která má nezvratný důkaz o tom, že podstoupila tuto operaci. Tím je švédská modelka Pixee Fox. Pro ni byl užší pas díky nesmyslně zprofanované operaci, kterou vlastně žádná věhlasná celebrita nepodstoupila, tak silným argumentem, že riskovala život, aby se přiblížila svému ideálu krásy. Nutno podotknout, že tato žena je plastickými operacemi a různými modifikacemi těla proslulá. Celý proces odstranění žeber sdílela na sociálních médiích, což vyvolalo značnou pozornost a debaty o nebezpečných praktikách v oblasti podobných zákroků. Ostatně i pro jejího plastického chirurga Barryho Eppleyho to byla první operace tohoto druhu, kterou provedl. Možná k ní sebral odvahu i díky tomu, že sama Fox se označila za „průkopnici v kosmetickém průmyslu“ a „vědecký projekt“. U pětinásobné držitelky ceny Grammy a popové legendy by si na to asi jen tak někdo netroufl…

Proč tento mýtus přetrvává?

Operace žeber zůstává atraktivní pro média a veřejnost, která má tendenci přičítat extrémní procedury slavným osobnostem, zejména těm, jež si ke vzhledu dopomáhají plastikami. Cher neohrozila své zdraví, aby měla užší pas, a už vůbec tento zákrok nepodstoupili Prince a Marilyn Manson, aby se mohli ohnout až ke svému rozkroku… I dnes, v době pokročilých lékařských technologií, zůstává odstranění žeber spíše raritou, jež nadále fascinuje, ale i znepokojuje senzacechtivou veřejnost.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz